Creșterea economică în 2018: România, „tigrul” obosit al Europei

Alexandra Pele 07/08/2018 | 09:12 Financiar
Creșterea economică în 2018: România, „tigrul” obosit al Europei

Cel mai greu este atunci când cazi din vârf cam așa ar putea fi descrisă reac­ția investitorilor la performanțele tigrului personificat de economia românească.

Acest articol a apărut în numărul 46 (6-26 august) al revistei NewMoney

„Eram campioni la creștere, acum am în­ceput să gâfâim“, a spus Dan Bucșa, economist-șef al UniCredit Bank pentru regiunea Europei Centrale și de Est, la o întâlnire cu presa care a avut loc la sfâr­șitul lunii iulie.

Poziția pe care o ocupă îi oferă o perspectivă regională de natură să pună în context atât punctele slabe, cât și cele puternice ale României. Și din această perspectivă, temerile sale par cu atât mai îngrijorătoare.

Dacă România era anul trecut cam­pioana Europei la capitolul creștere eco­nomică, la egalitate cu Turcia, în 2018 am putea cădea pe locul cinci. Comisia Națională de Prognoză, instituție ale cărei previziuni economice stau la baza politicilor economice ale statului – și nu numai – a revizuit recent prognoza de creștere economică pentru acest an, de la 6,1% la 5,5%. „Cea mai puternică reducere a creșterii econo­mice este la cele două țări campioane anul trecut, România și Turcia. Niciuna dintre ele nu a avut creșteri sustenabile anul trecut“, spune Bucșa.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.