Cel mai vaccinat om din istorie: Un german a primit 217 injecții împotriva COVID-19

Andrei Dumitru 06/03/2024 | 15:22 Fapt Divers
Cel mai vaccinat om din istorie: Un german a primit 217 injecții împotriva COVID-19

217 doze de vaccin anti-COVID-19: un bărbat german a primit în mod deliberat acest număr record de injecţii şi nu a dezvoltat niciun efect secundar, potrivit cercetătorilor care au studiat cazul acestui pacient, care este probabil „cel mai vaccinat” om din istorie, informează Agerpres.

Sistemul imunitar al germanului în vârstă de 62 de ani din Magdeburg, în centrul Germaniei – a cărui identitate nu a fost dezvăluită – funcţionează, de asemenea, perfect, au observat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Friedrich-Alexander din oraşele Erlangen şi Nurnberg într-un studiu publicat luni în revista medicală britanică The Lancet Infectious Diseases.

Cercetătorii au explicat că au aflat despre cazul său prin intermediul unor articole de presă din 2022.

În 2022, presa germană a relatat cazul unui bărbat în vârstă de 60 de ani din Magdeburg, suspectat că a primit aproape 90 de vaccinuri anti-COVID-19 pentru a colecta certificatele aferente şi a le vinde apoi unor clienţi reticenţi faţă de vaccinarea împotriva noului coronavirus.

O anchetă judiciară a fost deschisă împotriva acestui bărbat pentru acuzaţii de fraudă, dar până în prezent nu a fost luată nicio măsură penală, potrivit autorilor studiului.

Vaccinat cu mai multe tipuri de ser

Parchetul german a adunat dovezi privind 130 de vaccinări realizate pe parcursul a nouă luni, dar persoana în cauză a susţinut că a primit de fapt 217 injecţii cu opt vaccinuri anti-COVID-19 diferite, inclusiv cu toate versiunile de seruri cu ARN mesager, într-o perioadă de 29 de luni.

Atunci când a fost contactat de oamenii de ştiinţă, curioşi în legătură cu această rară „hipervaccinare”, bărbatul s-a arătat „foarte interesat” de ideea de a-i lămuri prin analize de sânge şi de salivă, a explicat într-un comunicat de presă Kilian Schober, virusolog la Universitatea din Erlangen-Nürnberg şi coautor al studiului.

Potrivit anumitor teorii ştiinţifice, un exces de vaccinări ar putea să le facă pe celulele imunitare să devină mai puţin eficiente, deoarece s-ar obişnui cu prezenţa anticorpilor.

Însă acest lucru nu s-a întâmplat în cazul pacientului german, potrivit oamenilor de ştiinţă.

El are chiar „concentraţii semnificativ mai mari” de celule imunitare şi de anticorpi împotriva virusului care provoacă COVID-19 decât un grup de control format din trei persoane care au primit cele trei doze recomandate, potrivit studiului.

Germanul nu a prezentat niciun semn de oboseală şi nu a avut niciun efect secundar după niciuna dintre cele 217 de injecţii.

La acest bărbat, care nu a fost niciodată testat pozitiv cu COVID-19, oamenii de ştiinţă nu au găsit urme de infecţie anterioară cu acest virus.

Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că nu sunt de acord cu hipervaccinarea şi îndeamnă ca acest caz singular să nu fie extrapolat.

Caitjan Gainty, o specialistă în istoria vaccinurilor de la Universitatea King’s College din Londra, care nu a participat la realizarea studiului, a declarat pentru AFP că „nu a auzit niciodată despre cineva care să fi primit mai multe vaccinuri decât acest bărbat”.

Spyros Lytras, un virusolog de la Universitatea din Tokyo, a declarat la rândul său că „germanul este cu siguranţă cea mai vaccinată persoană raportată până în prezent” şi că un astfel de caz nu se va repeta „prea curând”.