Ce strategie a adoptat procesatorul de lactate Artesana după ce a inaugurat recent o nouă fabrică

Pentru a rezista pe piața laptelui și a produselor lactate, micii jucători au înțeles că trebuie să facă investiții pentru a mări volumele și a crește businessurile. Studiu de caz, procesatorul de lapte Artesana, din Tecuci.
Un studiu făcut de Coface înainte de pandemie arăta că primii zece jucători din domeniul laptelui și al produselor lactate dețin circa 66% dintr-o piață cu aproape 500 de companii și o valoare cumulată de circa 1,1 miliarde de euro. În rest sunt mulți jucători mici, care exploatează în mare parte diverse nișe ale pieței. Printre ei este și Artesana, producător de lactate din Tecuci, județul Galați, care în această primăvară a terminat construcția unei noi fabrici, în urma unei investiții de peste șase milioane de euro.
„Inițial am bugetat circa două milioane de euro. Când am făcut dosarul pentru un ajutor de stat, valoarea investiției era estimată la 4,5 milioane de euro, ca în final să depășim șase milioane de euro“, spune Daniel Donici (40 de ani), cofondator al brandului Artesana.
Volume mai mari
Daniel Donici spune că noua investiție are ca scop creșterea volumelor de producție și, implicit, consolidarea businessului. Potrivit antreprenorului, Artesana a generat anul trecut o cifră de afaceri de aproape cinci milioane de euro, iar anul acesta se așteaptă la venituri de opt milioane de euro. Avansul urmează să vină pe fondul creșterii producției.
Daniel Donici precizează că încă din primăvară a mutat producția în fabrica nouă, unde mai face deocamdată mici reglaje, dar experimentează și noi produse care urmează să fie listate în marile rețele de retail. În prezent, fabrica procesează 20.000 de litri de lapte zilnic, ceea ce înseamnă 20% din capacitatea totală de producție. „Până la sfârșitul anului, vrem să ajungem până la 30.000 de litri de lapte procesați pe zi“, estimează Daniel Donici.
Pentru a putea să vândă producții mai mari, businessmanul a luat în calcul inclusiv creșterea rețelei în care își distribuie produsele. Vrea să adauge noi magazine, dar ia în considerare și extinderea în afara țării. „Deocamdată suntem în Marea Britanie și în Belgia, dar cu volume foarte mici. Căutăm distribuitori și magazine ale românilor din diaspora“, detaliază Daniel Donici. El plănuiește și deschiderea unui magazin propriu în București, dar și a unuia la intrarea în fabrică.
Noua fabrică este gândită în așa fel încât să poată fi și vizitată. Spațiile de producție pot fi văzute de pe un culoar special destinat vizitatorilor. În ceea ce privește ideea cu magazinul, aceasta a fost mai veche. Chiar la începutul businessului, Artesana a avut un magazin în piața Pipera, însă, din lipsă de vad, Daniel Donici a fost nevoit să închidă după doar două luni.
Antreprenorul mai spune că, odată cu noua investiție, vrea să-și eficientizeze și costurile. La fel ca și alți producători din industria alimentară, Daniel Donici a fost afectat de creșterile galopante de prețuri la utilități, fapt pentru care noua investiție a venit la pachet și cu o instalație de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 160 de kilowați, care a costat 170.000 de euro și care îi acoperă în totalitate consumul. „Am avut situații în care contractul la energie a fost și de patru ori mai mare decât cel inițial“, mărturisește antreprenorul.
Mereu în schimbare
De-a lungul timpului, Daniel Donici a căutat permanent cele mai bune metode de a-și susține afacerea. Businessul l-a început alături de soția sa, Alina (40 de ani). Compania Klaus, care deține brandul Artesana, a fost înființată în 2007 de soții Daniel și Alina Donici. El deținea 60% din acțiuni, iar ea − 40%. Tineri absolvenți de facultăți cu profil economic, el specializat în administrarea afacerilor și ea în relații internaționale și studii europene, cei doi au vrut să fondeze propriul business.
Întâmplarea a făcut ca un prieten care lucra în Spania să le prezinte în 2008 mai multe brânzeturi de la fabrica unde era angajat. A fost momentul în care soții Donici au decis să importe produse lactate din Spania, în special brânză și iaurt. „Așa am vrut să testăm și piața, să vedem ce merge“, povestește Alina Donici.
În același an, 2008, cei doi au luat decizia să inițieze un proiect pe fonduri europene pentru construirea unei fabrici de lactate. Un demers destul de greoi pentru doi începători în business, care nu aveau nici cunoștințe despre industria alimentară. Însă aveau ambiție și voiau să testeze produse pentru persoane alergice la anumite sortimente procesate din lapte. Și cum din afara țării nu știau de unde să aducă aceste produse, au decis să le facă ei.
Practic, așa a început și povestea unui brand cu produse mai scumpe cu 20% față de restul sortimentelor similare din piață. Este vorba de iaurturi, lapte, sana, chefir – produse îmbuteliate în recipiente din sticlă. Fiul soților Donici era alergic la proteina laptelui de vacă și au decis să se orienteze către laptele de capră. Încă de la început, au avut reacții pozitive din partea mai multor părinți care reclamau aceleași probleme pe care le avea și băiatul soților Donici, iar producția sortimentelor Artesana este una artizanală.
În 2012, după ce au accesat fonduri europene și au făcut și credite, au început să ridice fabrica în care voiau să producă în special brânză. Dar cantitățile produse nu erau suficient de mari încât să acopere costurile. Mai mult, piața a cerut altceva și au adăugat într-un timp foarte scurt produse de tip sana, chefir și iaurturi, dar nu au renunțat nici la producția diverselor sortimente de brânză.
Intrarea pe piață
Construcția fabricii durase mai bine de un an, iar investiția a depășit un milion de euro, suma fiind peste estimările inițiale ale soților Donici. Acum, că fabrica funcționa, mai trebuia rezolvată o problemă: promovarea produselor. Inițial au mers pe la târguri de profil, însă banii încasați nu acopereau costurile pentru a continua producția. După un an de chin, produsele Artesana au intrat și în prima rețea de retail, Auchan.
Din acest moment, produsele încep să fie căutate, Artesana fiind listată în perioada ce a urmat și în alte lanțuri de magazine. Businessul începe să crească și trebuia consolidat, fiind nevoie urgentă de finanțare. În decembrie 2020, Artesana vinde 20% din acțiuni către fondul de private equity ROCA Investments. Structura acționariatului se schimbă, iar familia Donici rămâne cu 70% din business, 20% îi revine fondului de investiții, iar alți doi acționari independenți mai au câte 5%.
În această formulă, Artesana a pornit consolidarea businessului prin construcția unei noi fabrici, care a început să producă în această primăvară. „În pandemie, noi am investit“, ține să precizeze Daniel Donici. De acum înainte însă, el urmează să găsească soluțiile pentru a crește vânzările, dar va continua producția artizanală începută inițial în fabrica pe care o construise în 2012. Chiar dacă are nevoie de mai multă materie primă, va continua să achiziționeze laptele doar de la fermieri din România, în special din zona de est a țării.
Pentru o prezență în cât mai multe zone din piață, s-a orientat inclusiv către canalele care fac livrări la domiciliu. „Suntem pe platformele de comerț online Sezamo, Bolt, Freshful, care funcționează foarte bine. Acum, curieratul cu frig e disponibil pe distanțe scurte doar aici, în București-Ilfov, dar sperăm să se extindă și în alte orașe din țară“, menționează antreprenorul.
Spune că inflația și problemele din întreaga economie sunt resimțite și de Artesana. Cu atât mai mult cu cât, după invazia Rusiei în Ucraina, prețurile recipientelor din sticlă în care sunt ambalate produsele din lapte s-au majorat cu circa 40%. Însă, cu ajutorul noilor echipamente pe care le are, își va optimiza costurile de producție și va continua să caute soluții pentru a se finanța.
Nu a renunțat nici la o eventuală listare pe bursă, la care visează încă înainte de pandemie, însă vrea să documenteze foarte bine acest demers, așa încât să nu ia decizii greșite, iar în final să constate că nu a făcut mare brânză.
Acest articol a apărut în numărul 168 al revistei NewMoney
FOTO: Laszlo Raduly