Care sunt performanțele Bursei de Valori București, al cărei indice de referință a depășit nivelul de dinaintea crizei financiare din 2008

Alexandra Pele 02/04/2021 | 10:29 Financiar
Care sunt performanțele Bursei de Valori București, al cărei indice de referință a depășit nivelul de dinaintea crizei financiare din 2008

Anii pandemiei par a fi dezghețat Bursa de Valori București, care a înce­put să marcheze tot mai multe premiere, după o perioadă în care interesul pentru piața de capital părea să se fi epuizat. Cea mai re­centă reușită a fost depășirea nivelului de dinaintea crizei financiare din urmă cu peste un deceniu, o premieră regio­nală.

La jumătatea lunii martie, Bucharest Exchange Trading (BET), indicele de refe­rință al Bursei de Valori București (BVB), care reflectă evoluția celor mai lichide acțiuni listate pe piața locală de capital, a atins un nou maxim istoric. Momentul are o însemnătate aparte, deoarece BVB a devenit astfel prima bursă din regiune al cărui indice principal a depășit nivelul de dinaintea crizei financiare din 2008.

Doar în 2021, BET a consemnat o creș­tere de 10,6%, în contextul în care în ultimele 12 luni a marcat un progres de peste 50 de procente, reiese din datele BVB. BET a fost lansat pe 19 septembrie 1997 și este primul indice dezvoltat de bursa locală de capital. Acesta a început de la un nivel de 1.000 de puncte, fiind com­pus din zece companii. La momentul lansării, cea mai mare pondere în indicele BET o avea Oltchim (25,6%).

Deși o bursă de mici dimensiuni, chiar și în comparație cu cele din regiune, piața de capital din România le-a adus creș­teri semnificative investitorilor, inclusiv în acest context economic volatil, dominat de efectele pandemiei de COVID-19. În ultimele 12 luni, BET-TR, indice care include și dividendele, a înregistrat un avans de 17,7%.

Rezultate-record pentru Bursa de Valori București

Rapoartele BVB in­dică o efervescență pe toate palierele în pri­mele luni din acest an. Astfel, valoarea totală a tranzacțiilor, cu toate tipurile de in­strumente, a fost net superioară celei din 2020.

Pe Piața Reglementată a BVB au fost rea­lizate tranzacții totale de 2,25 miliarde de lei, în creștere cu 16,4% față de ianuarie-februarie 2020.

Pe Sistemul Multilateral de Tranzacțio­nare (AeRO), valoarea cumulată a tranzac­țiilor a ajuns la 187 de milioane de lei în pri­mele două luni ale anului, comparativ cu un nivel de 42 de mi­­lioane de lei în 2020, de peste patru ori mai mult.

„Remarcăm un interes crescut pentru companiile așa-numite de creștere listate pe segmentul AeRO al BVB, dar și pentru companiile cu un istoric solid listate pe piața reglementată“, a comentat Radu Hanga, președintele Consiliului de Admi­nis­trație al BVB.

Pentru 2021 așteptările sunt mari, în special având în vedere rezultatele-record din anul precedent. În 2020, investitorii prezenți pe bursa românească au tranzac­ționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde de lei, echivalentul a 3,77 miliarde de euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.

Vești bune s-au produs și la nivelul vizi­bilității emitenților locali pe piețele inter­na­ționale. Din martie, România se prezintă în fața investitorilor care urmăresc indicii FTSE Russell cu patru companii: Banca Transilvania și Nuclearelectrica – în indicii All-Cap –, precum și Bittnet și TeraPlast – în indicii Micro Cap. „Sunt șanse ca această listă să includă, în cadrul evaluărilor din 2021 ale FTSE Russell, cel puțin încă o com­panie“, a anunțat recent Adrian Tă­nase, chief executive officer (CEO) al Bursei de Valori București.

Listări la bursă

În primele luni din acest an au mai avut loc câteva premiere, respectiv listarea pe sistemul alternativ a unor companii din sectoare nereprezentate anterior pe piața de capital. Multe dintre aceste lis­tări s-au produs după ce antreprenorii „tes­­taseră apele“ cu listări de obligațiuni. La sfârșitul lunii ianuarie, spre exemplu, pe AeRO au fost listate acțiunile retailerului de materiale de construcții MAM Bricolaj, prima companie de pe acest segment care a ales finanțarea de pe piața de capital.

Radu Hanga, președintele BVB, se aș­teaptă ca minimum 20 de companii să aleagă să se finanțeze pe piața locală de ca­pital în acest an, fie prin listare de acțiuni, fie de obligațiuni. „În ultimii doi ani am avut peste 35 de emisiuni de acțiuni, obligațiuni, finanțări pentru companii sau pentru sta­tul român, în valoare totală de peste două miliarde de euro și ne așteptăm ca acest pro­ces să continue“, a declarat el.

Câteva zile mai târziu, acțiunile compa­niei românești de securitate cibernetică Sa­fetech Innovations au început tranzac­țio­narea pe piața AeRO, sub simbolul bursier SAFE. Listarea Safetech Innovations s-a produs după un plasament privat de vânzare de acțiuni, derulat în octom­brie 2020, prin care societatea a atras 2,5 milioane de lei de la investitorii de pe piața de capital.

La începutul lunii martie, Agroland, cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România, s-a listat pe AeRO, la circa nouă luni de la listarea primei sale emisiuni de obligațiuni pe piața din București.

Câteva săptămâni mai târziu au debutat pe bursă acțiunile Star Residence Invest. Aceasta este prima societate românească de tip REIT (real estate investment trust) listată pe piața AeRO din cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacționare (SMT) al BVB. În urma plasamentului privat, Star Residence Invest a obținut o capitalizare anticipată de aproape 10,5 milioane de lei (2,1 milioane de euro). Compania își propune ca ulterior listării să deruleze o serie de majorări de capital social, în vederea accelerării planului de dezvoltare, la acest moment fiind în fază de analiză mai multe proiecte de investiții capabile să genereze un grad de ocupare și randamente din închiriere ridicate.

Succesul atragerii de capital de pe bursă a convins și emitenți mai vechi să încerce să obțină finanțare. Compania românească iHunt Technology, specializată în comercializarea de telefoane mobile, gadgeturi și accesorii, listată pe AeRO încă din vara lui 2019, a reușit să încheie, tot în prima lună din acest an, un plasament de obligațiuni de șapte milioane de lei. Compania și-a început activitatea în 2015, ca importator direct de telefoane mobile și accesorii din China, cu doi angajați și cu un capital social de 200 de lei. Anul trecut, iHunt Technology a trecut pe plus, obținând un profit de 6,1 milioane de lei.

Spargerea unor bule

„Raliul“ Bursei de Valori București nu face notă discor­dantă cu evoluția altor piețe de capital. Mai mult, câștigurile de pe bursele interna­țio­nale, în contrast puternic față de mersul economiei din ultimul an, i-au determinat pe mulți analiști să avertizeze că ar putea urma corecții, chiar spargerea unor „bule“.

Analiștii de la JP Morgan sunt însă de părere că acest risc este relativ redus în prezent. În opinia lor, investitorii vor continua să se bucure de câștiguri însemnate cel puțin până anul viitor. Pe de altă parte, nu neagă existența unor bule de mici dimensiuni, în anumite sectoare, în special cele preferate de investitorii de retail.

Paradoxal însă, din calculele lor, cea mai mare bulă de pe piețele financiare interna­ționale este cea a fricii. Indicele VIX, care măsoară așteptările de volatilitate a pre­țurilor acțiunilor, este cu 400%-500% peste nivelul „corect“. Acest lucru indică o pa­nică a investitorilor de a găsi potențiale oportunități de a profita de pe urma scă­de­rilor pe care le percep drept iminente.

În același timp, această bulă a panicii înseamnă și că mulți investitori plătesc prea mult pentru a-și ține activele „în sigu­ranță“.

Bucharest Exchange TRADING (BET)

În ultimele 12 luni, în plină pandemie, BET a crescut cu peste 50%.

  • Istoric. BET a fost lan­sat pe 19 septembrie 1997 și este primul indice dezvoltat de de Bursa de Valori București, reprezentând indicele de referință al pie­ței locale de capital. BET este un indice de preț ponderat cu capitalizarea free floatului (numărul de acțiuni ale unei companii care pot fi tran­zac­țio­nate liber, în orice mo­ment, la bursă), ponde­rea maximă a unui simbol fiind de 20%. Criteriul principal de selec­ție a societă­ților în indice este lichiditatea.
  • Companii. Cele 17 companii care fac parte din indicii BET și BET-TR (indicele care cuprinde acțiunile din BET și dividendele distri­buite de aceste companii) sunt: Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Société Générale (BRD), Bursa de Valori București (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications N.V. (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), Purcari Wine­ries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL).

Acest articol a apărut în numărul 112 al Revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.