Ce controverse stârnește noua carte a lui Michael Lewis despre Sam Bankman-Fried, miliardarul care a făcut o avere din criptomonede, dar a pierdut-o peste noapte

Mimi Noel 03/11/2023 | 10:22 Financiar
Ce controverse stârnește noua carte a lui Michael Lewis despre Sam Bankman-Fried, miliardarul care a făcut o avere din criptomonede, dar a pierdut-o peste noapte

„Going Infinite“, noua carte a lui Michael Lewis despre miliardarul criptomonedelor Sam Bankman-Fried (SBF), cel căzut în dizgrație, nu seamănă cu nimic din scrierile care l-au consacrat. Mai mult, sunt voci care-l critică pentru că s-ar fi apropiat prea mult de personajul central al noului său volum.

Când jurnalistul Michael Lewis a anunțat în luna mai că scrie o carte despre SBF după ce a petrecut luni întregi cu mogulul criptomonedelor în Bahamas, s-a anticipat că va urma o relatare detaliată a unui colaps financiar care a scris un mic capitol în istoria financiară a lumii. Mai ales că Lewis însuși mărturisește că s-a văzut cu fondatorul bursei de criptomonede FTX mai des chiar decât părinții acestuia.

Autor al volumelor „Liar’s Poker“, „Money­ball“ sau „The Big Short“, Lewis este un cro­nicar cu experiență și un fin observator al momentelor de schimbare socială și eco­nomică, remarcă publicația americană Time, care a realizat un interviu lung cu Lewis pe marginea noii cărți a acestuia.

„Going Infinite: The Rise and Fall of a New Tycoon“ a fost lansată pe 3 octom­brie, ziua în care a început procesul penal împotriva lui Sam Bankman-Fried la tribunalul din Manhattan (New York).

În pofida așteptărilor, până acum, recenziile pe marginea cărții lui Lewis nu au fost favorabile. Publicații precum The New York Times, The Washington Post și Los Angeles Times au susținut că Lewis s-a apropiat prea mult de personajul său principal, iar Michael Hiltzik, de la Los Angeles Times, a sugerat că școlile de jurnalism ar trebui să folosească această carte ca mo­del despre „necesitatea de a aborda un subiect cu o doză sănătoasă de scepticism… lucru pe care, în această carte, Lewis nu-l exer­sează deloc“.

Martori ai acuzării

Time a ținut să aibă propria discuție cu Lewis, organizată chiar după prima zi a procesului lui Sam Bankman-Fried, la un hotel din centrul Manhattanului. Autorul interviului îl în­treabă pe Lewis dacă speră ca juriul să-i ci­tească noua carte (deși membrilor acestuia li s-a interzis să o facă).

„Mi-ar plăcea ca juriul să o citească. Dacă aș fi un jurat, aș prefera să aud povestea mea în locul apărării sau acuzării. Întrebat dacă va scrie și despre proces, Lewis a măr­turisit că nu, pentru că va fi prins până pe 26 octombrie cu turneul de promovare a cărții. Ce poate spune deja este că poza dosarului se suprapune destul de mult cu cartea lui. De exemplu, „cinci dintre perso­najele principale din carte sunt chemate ca martori ai acuzării“, răspunde Lewis.

Autorul explică în discuția cu Time și cum i-a câștigat încrederea lui Sam Bankman-Fried pentru a obține aceste infor­mații atât de personale. „Când găsesc pe cineva despre care aș putea scrie și acea persoană insistă foarte mult să știe ce fac și de ce fac asta, îmi pierd destul de repede interesul. Așa că majoritatea perso­na­jelor mele mă lasă să scriu ceea ce vreau să scriu. Nimeni nu m-a lăsat să fiu atât de independent ca Sam.“

Pe parcursul discuției, Lewis își explică perspectiva asupra lui Sam Bankman-Fried. Subliniază că mulți oameni îl înțeleg greșit pe fostul miliardar. Detaliază nume­roasele interacțiuni cu SBF și povestește despre provocarea de a-l portretiza în carte. Nu ocolește nici critica pe care a pri­mit-o pentru modul prea empatic în care și-a descris controversatul personaj, sub­li­niind că a căutat doar să des­co­pere și să expună complexitatea individului din spa­tele știrilor care au ținut o peri­oadă prima pagină a ziarelor.

Abordarea lui a ridicat întrebări cu privire la intențiile sale, mulți apreciind că este departe de a fi rezultatul unei curio­zi­tăți autentice, în contextul procesului lui Sam Bankman-Fried. Așa că nu e limpede dacă Lewis își apără sau își pătează repu­tația cu această carte.

Lumea criptomonedelor

Sunt și voci care îi apreciază autorului încercarea de a umaniza un personaj complex. Cunoscut pentru abilitatea de a dezvălui povești umane din lumea finanțelor, Lewis nu avea cum să nu fie atras de remarcabila poveste a companiei FTX, comentează și cotidianul britanic The Guardian. A reușit să aibă acces fără precedent în lumea lui Sam Bankman-Fried și a petrecut opt luni observând imperiul gestionat haotic, uneori chiar dintr-o colibă din Bahamas.

Lewis a urmărit ascensiunea rapidă a lui Bankman-Fried către bogăție, prăbușirea într-un weekend și implicarea acestuia într-o afacere secretă cu Caroline Ellison, chief executive officer (CEO) al companiei Alameda Research (acuzațiile sugerează că ar fi folosit fonduri FTX pentru a rambursa împrumuturi datorate de Alameda).

Povestea companiei FTX trebuie citită și în contextul boomului global al criptomonedelor, care a început odată cu lansarea bitcoinului în 2009. În cartea sa, Lewis ex­plo­rează și modul în care piețele criptomonedelor, în pofida promisiunilor creatorilor lor, păreau adesea mai degrabă a fi jocuri de noroc decât schimburi de valută, co­men­tează cei de la The Guardian.

În lumea lui, Bankman-Fried se poziționa drept un tip… diferit. Era vegan, pentru că-i păsa de pământ, dormea pe un beanbag la birou, pentru că nu-i păsa de confortul per­sonal. În 2017 a cofondat Alameda Research, iar doi ani mai târziu a construit FTX. Despre bani, spunea că scopul era ca sumele uriașe câștigate să fie donate unor cauze demne.

Prea personal

Pentru cei de la The New York Times, nu este o carte de jurnalism de investigație, ci genul de carte în care scrii­to­rul este o muscă pe un perete. O per­s­pec­­­tivă nu foarte potrivită atunci când su­biec­tul tău este un fost miliardar acuzat de în­șe­larea persoanelor care i-au oferit încre­dere. Iar Lewis pare atât de atașat de protagonistul său, încât trece cu ușurință peste multe lucruri.

Cartea și-o încheie cu o poveste ciudată. Descrie cum părinții lui Bankman-Fried, îngrijorați de securitatea lor, au decis să cumpere un câine de pază. Sandor fusese antrenat să ucidă la comandă, când pri­mea instrucțiuni corecte în limba germană. Părinții au învățat comenzile, dar Sam nu. „Deci, când Sam era într-o cameră cu câi­nele, se așteptau parcă mereu să se întâmple un accident“, scrie Lewis. „Ar fi fost foarte probabil ca Sam Bankman-Fried să fie mân­cat de propriul său câine de pază.“

Întrebarea multora este dacă relatarea cu pricina se vrea o metaforă sau e o simplă glumă. Poate că Lewis încearcă să compare câinele de pază cu foștii angajați, care sunt așteptați să depună mărturie împo­triva lui Bankman-Fried, speculează ace­eași publicație americană.

Indiscutabil, Lewis este un scriitor talentat, dar subiectul Sam Bankman-Fried nu se potrivește cu stilul său. Lewis știe să scrie o poveste fericită, nu una tragică.

SBF

FTX, companie fondată de SBF și de Zixiao „Gary“ Wang, devenise a doua cea mai mare bursă de criptomonede din lume, evaluată la 32 de miliarde de dolari.

  • PE SCURT. ­­SBF a dat lovitura în lumea criptomonedelor cu lansarea FTX pentru ca apoi să prăbușească piața prin cel mai de răsunet faliment din industrie. SBF a pierdut 94% din avere peste noapte, după ce active de 15 miliarde de dolari s-au evaporat odată cu destră­marea imperiului FTX. Pe 11 noiembrie 2022, FTX cerea intrarea în faliment.
  • PROCESUL. ­­Noul rechizitoriu l-a inculpat pe SBF pentru șapte acuzații de fraudă și cons­pi­rație în legătură cu prăbușirea FTX în noiem­brie 2022. SBF a recunoscut că FTX a avut un management inadecvat al riscului, dar a negat că a furat fondurile.

Acest articol a apărut în numărul 174 al revistei NewMoney

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.