Avertismentul specialiştilor: China vinde telefoane cu programe spion

Elena Marinescu 10/02/2023 | 18:34 Fapt Divers
Avertismentul specialiştilor: China vinde telefoane cu programe spion

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh şi de la Trinity College din Dublin au descoperit că dispozitive Android de ultimă generaţie vândute în China sunt livrate utilizatorilor cu spyware, au transmis vineri specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

”Cercetătorii au analizat datele transmise de aplicaţiile preinstalate pe dispozitive Android vândute de Xiaomi, OnePlus şi Oppo Realme, descoperind că anumite aplicaţii de la furnizor sau surse terţe sunt create pentru a exfiltra informaţii despre utilizator şi dispozitiv. Informaţiile exfiltrate sunt despre sistem, geolocaţie, profilul utilizatorului, relaţii sociale şi istoricul apelurilor”, au transmis într-un comunicat de presă, specialiştii DNSC, potrivit News.ro.

Potrivit acestora, informaţiile sunt transmise către furnizorul dispozitivului şi către operatorii chinezi de reţea mobilă (ex. China Mobile sau China Unicom), chiar dacă aceştia nu furnizează vreun serviciu pe dispozitiv (ex. în cazul în care cartela SIM utilizată este de la alt operator).

”În plus, cercetătorii au comparat aplicaţiile preinstalate pe sistemele Android livrate în China cu cele livrate la nivel global (ex. în UE) şi au descoperit că există de 3-4 ori mai multe aplicaţii preinstalate şi furnizate de surse terţe pe sistemele din China, având de 8-10 ori mai multe permisiuni, comparativ cu aplicaţiile terţe preinstalate pe sistemele livrate global”, au mai precizat specialiştii.