A fost descoperită încă o planetă în jurul stelei Proxima Centauri

Ioana Ursu 06/03/2020 | 10:58 Fapt Divers
A fost descoperită încă o planetă în jurul stelei Proxima Centauri

Planeta a fost identificată de către astronomii italieni în jurul celei mai apropriate stele de sistemul nostru solar. Este cea de-a doua planetă descoperită în jurul Proximei Centauri.

Galaxiile apropiate pare că abundă de planete. Astfel, s-au făcut noi descoperiri în sistemul Proxima Centauri, astrul cel mai apropiat de Sistemul Solar (la o distanță de 4,2 ani lumina), observându-se prezența unei posibile planete cu o masă mică, ce orbitează în jurul stelei sale la o distanță de 1,5 ori mai mare decât cea dintre Terra și Soare.

Descoperirea a fost publicată în cadrul revistei Science Advances și se datorează unei echipe internaționale de cercetători, condusă de Mario Damasso de la Institutul Național de Astrofizică din Torino și de Fabio Del Sordo de la Universitatea din Creta, respectiv Institutul de Astrofizică din cadrul Fundației pentru Cercetare și Tehnologie (FORTH).

Acest lucru a fost posibil datorită informațiilor colectate prin intermediul spectrografelor amplasate în Chile. Spre deosebire de celelalte planete descoperite în jurul astrelor mai îndepărtate, „Proxima c” (așa cum a fost denumită) reprezintă o planetă optimă cercetărilor cu ajutorul unor tehnici ce ar putea confirma semne de viață în viitorul apropiat.

Proxima Centauri este o stea pitică roșie cu o masă de aproximativ 8 ori mai mică decât a Soarelui. În anul 2016, în jurul acesteia a fost descoperită „Proxima b”, cel mai probabil o planetă stâncoasa în orbita zonei locuibile.

În urma examinării datelor recente, grupul condus de Damasso și Del Sordo, din care fac parte și alți cercetători de la Institutul Național de Astrofizică din Torino, a demonstrat prezența unui semnal ce indică o perioada de 5,2 ani compatibilă cu existența unei alte planete, având o masă minimă de aproximativ 6 ori mai mare decât cea a Terrei, și care orbitează la o distanță de 1,5 unități astronomice.

„Conform cercetărilor noastre, prezența semnalului periodic pare să fie foarte convingătoare, iar informațiile noastre actuale nu semnalează o cauza fizică concretă ce poate atesta existența unei planete, chiar dacă, la momentul actual, nu putem exclude complet alte explicații posibile. Este un lucru dificil să descoperim existența unei planete cu masă mică și cu o perioada sinodică atât de mare, dispunând doar de tehnicile bazate pe viteză radială: un semnal precum cel depistat de noi se poate datora unor variații magnetice ale stelei Proxima, imitând astfel prezența unei planete. Prin urmare, este nevoie de un alt set de cercetări pentru a confirma descoperirea făcută”, afirmă Damosso.

„Sunt rezultate uimitoare”, declară Del Sordo. „Poziția orbitei din jurul stelei Proxima c nu este ușor de explicat, ținând cont de modelele de formare și de evoluție planetare disponibile la momentul actual, motiv pentru care formarea acesteia rămâne sub semnul întrebării”, mai adaugă acesta.