Locul de pe Terra unde radiațiile sunt de 1.000 ori mai mari decât la Cernobîl. Sute de oameni locuiesc aici

NewMoney 17/07/2019 | 16:06 Fapt Divers
Locul de pe Terra unde radiațiile sunt de 1.000 ori mai mari decât la Cernobîl. Sute de oameni locuiesc aici

Explozia de la Cernobîl este unul dintre cele mai mari dezastre nucleare, în urma căruia o zonă de excludere de peste 2.600 de kilometri. Există însă un loc pe planetă unde cantitatea de radiații din sol este de până la 1.000 de ori mai mare decât cea din apropierea reactorului de la Cernobîl.

Este vorba de Insulele Marshall, un stat insular din mijlocul Oceanului Pacific unde guvernul Statelor Unite a efectuat 67 de teste nucleare între 1946 și 1958. Cu toate că doar o mică parte din totalul de 1.054 de teste nucleare efectuate de americani până în 1992 au avut loc în Insulele Marshall, acestea au fost printre cele mai puternice.

La 60 de ani de atunci, cercetători de la Universitatea Columbia au descoperit că pe patru atoli (insule circulare formată din resturi de corali, n.r.) ai arhipeleagului, Runit, Enjebi, Bikini și Naen, nivelul radiațiilor este de 10 până la 1.000 de ori mai ridicat decât cel din apropierea centralei de la Cernobîl, scrie CNN.

Cercertătorii au analizat 38 de probe de sol în care au găsit concentrații foarte ridicate de americiu, cesiu și două tipuri de plutoniu, elemente degajate și de explozia de Cernobîl.

Cea mai mare doză de radiații a fost înregistrată pe Insula Bikini, unde SUA a efectuat un test în 1954, în care a detonat una dintre cele mai mari bombe cu hidrogen construite până atunci de americani, care a rezultat într-o explozie de 1.000 de ori mai puternică decât cele de la Hiroshima sau Nagasaki.

O bombă cu hidrogen a fost detonată și pe atolul Enewetak. Zona a fost decontaminată în 1980, iar aici locuiesc peste 600 de oameni, potrivit ultimului sondaj, ce datează din 2011.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit aici o cantitate mare de radiații și recomandă autorităților să le transmită oamenilor să părăsească insula.

Potrivit raportului, cercetătorii sunt îngrijorați și de faptul că izotopi radioactivi ajung în mare, iar odată cu creșterea nivelului apei, toată acea parte din ocean ar putea fi contaminată.


Foto: Hepta/Mediafax