Marmota Phil, celebrul „meteorolog” american, a prezis cum va fi vremea în lunile următoare

Elena Marinescu 02/02/2024 | 17:20 Fapt Divers
Marmota Phil, celebrul „meteorolog” american, a prezis cum va fi vremea în lunile următoare

Celebra marmotă cunoscută sub numele de Punxsutawney Phil a ieşit din vizuina sa din statul american Pennsylvania şi nu şi-a văzut umbra, semn că temperaturile mai calde ale primăverii vor sosi mai devreme în acest an în America de Nord, potrivit unei legende locale.

Mii de persoane s-au reunit în zorii zilei de vineri în Punxsutawney, un orăşel situat la nord-est de Pittsburgh, pentru a sărbători Ziua Marmotei şi pentru a-l vedea pe Phil ieşind din vizuina lui amenajată într-un trunchi de copac pentru a oferi spectatorilor prognoza sa meteo anuală.

„Ceea ce nu a oferit această vreme este o umbră sau un motiv de a se ascunde. Veşti bune în această Zi a Marmotei. O primăvară timpurie este pe drum”, a citit „interpretul” oficial al lui Phil într-o proclamaţie, salutată cu o rundă de ovaţii de spectatorii care au asistat la acest eveniment amuzant pus în scenă în fiecare an la data de 2 februarie în oraşul american.

Legenda de Ziua Marmotei

Potrivit legendei, dacă rozătorul îşi vede umbra în Ziua Marmotei, vremea rece şi viscolită va persista pentru încă şase săptămâni. Dacă afară este înnorat şi nu apare nicio umbră pe sol, atunci începutul primăverii este aproape, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Evenimentul a evoluat dintr-un ritual străvechi adus în America de imigranţii germani care s-au stabilit într-o zonă care face parte din actualul teritoriu al statul Pennsylvania. Prima celebrare oficială a Zilei Marmotei a avut loc în 1886, potrivit Clubului Marmotei din Punxsutawney.