Vor reuși Statele Unite să mențină dolarul drept valuta preferată a lumii?

Mimi Noel 30/10/2018 | 18:04 Global
Vor reuși Statele Unite să mențină dolarul drept valuta preferată a lumii?

Cum vor reuși Statele Unite să mențină dolarul drept moneda preferată a lumii? Trei căi se întrevăd păstrarea alianțelor diplomatice, un dolar acce­sibil la liber pentru partenerii comerciali și renunțarea la a-l mai folosi drept măciucă împotriva aliaților.

Acest articol a apărut în numărul 51 (22 octombrie – 4 noiembrie) al revistei NewMoney

Avem un paradox în însuși miezul finan­țelor globale. Cota economiei americane ca număr unu mondial scade de decenii, iar acum cu președintele Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite se retrag și din rolul tradițional de lider al lumii libere. Chiar și așa însă, dolarul rămâne puternic, ba chiar atotputernic. Excepți­o­na­lismul american nu a fost niciodată atât de bine conturat, aprecia pe 24 septembrie la un simpozion Ruchir Sharma, director pe piețe emergente și strateg-șef global în cadrul Morgan Stanley Investment Management.

După ultimele calcule ale Băncii Centrale Europene (BCE), moneda ameri­ca­nă generează aproape două treimi din datoria internațională și o cotă similară din deținerile de rezerve globale. Țițeiul și aurul sunt evaluate în dolari, nu euro sau yeni. Când pirații somalezi au capturat nave în largul mării, au cerut ca răs­cumpărarea să fie în dolari. Iar teama că vor fi scoși din sistemul global de plăți pe bază de dolari stârnește o adevărată teroare în Iran, Coreea de Nord sau Rusia. Acum, paradoxul pare să se mai des­lușească. Liderii politici care acceptau cândva hegemonia dolarului, cu mor­măieli sau altfel, acum ripostează. Jean-­Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, spunea în septembrie cât de absurd este că avioanele europene sunt cum­părate de companii europene în monedă americană, și nu în euro. Rusia și-a redus și ea rezervele în dolari anul acesta, susți­nând că dolarul „devine tot mai riscant în acordurile internaționale“. Iar ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, le-a spus jurnaliștilor în august că își dorește instrumente financiare complet independente de SUA – „vreau ca Europa să fie un continent suveran, nu vasal“.

JOC RISCANT. Toate aceste turbulențe nu sunt o veste bună pentru SUA, evident. Ro­lul predominant al dolarului în finanțele globale tinde să fie un „privilegiu exorbitant“, în formula din 1965 a unui fost minis­tru de Finanțe, tot francez, Valéry Giscard d’Estaing. Dacă dolarul își pierde acest rol central – dar să ne înțelegem, nu este un risc iminent –, SUA vor fi mai vulnerabile chiar și atunci când investitorii își pierd în­crederea. FED poate recurge la pârghii pe care orice stat le folosește când panica investitorilor globali lovește – crește ratele dobânzilor la un nivel suficient de dureros pentru ca banii speculativi să nu iasă din economie.

Așa cum este situația acum, când pro­blemele se adună și investitorii, iată, iau cu asalt piețele americane pentru a căuta refugiu, paradoxal din nou, dat fiind că SUA sunt chiar sursa turbulențelor, așa cum s-a întâmplat cu criza financiară din 2007.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.