Vor reuși Statele Unite să mențină dolarul drept valuta preferată a lumii?

Cum vor reuși Statele Unite să mențină dolarul drept moneda preferată a lumii? Trei căi se întrevăd – păstrarea alianțelor diplomatice, un dolar accesibil la liber pentru partenerii comerciali și renunțarea la a-l mai folosi drept măciucă împotriva aliaților.
Acest articol a apărut în numărul 51 (22 octombrie – 4 noiembrie) al revistei NewMoney
Avem un paradox în însuși miezul finanțelor globale. Cota economiei americane ca număr unu mondial scade de decenii, iar acum cu președintele Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite se retrag și din rolul tradițional de lider al lumii libere. Chiar și așa însă, dolarul rămâne puternic, ba chiar atotputernic. Excepționalismul american nu a fost niciodată atât de bine conturat, aprecia pe 24 septembrie la un simpozion Ruchir Sharma, director pe piețe emergente și strateg-șef global în cadrul Morgan Stanley Investment Management.
După ultimele calcule ale Băncii Centrale Europene (BCE), moneda americană generează aproape două treimi din datoria internațională și o cotă similară din deținerile de rezerve globale. Țițeiul și aurul sunt evaluate în dolari, nu euro sau yeni. Când pirații somalezi au capturat nave în largul mării, au cerut ca răscumpărarea să fie în dolari. Iar teama că vor fi scoși din sistemul global de plăți pe bază de dolari stârnește o adevărată teroare în Iran, Coreea de Nord sau Rusia. Acum, paradoxul pare să se mai deslușească. Liderii politici care acceptau cândva hegemonia dolarului, cu mormăieli sau altfel, acum ripostează. Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, spunea în septembrie cât de absurd este că avioanele europene sunt cumpărate de companii europene în monedă americană, și nu în euro. Rusia și-a redus și ea rezervele în dolari anul acesta, susținând că dolarul „devine tot mai riscant în acordurile internaționale“. Iar ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, le-a spus jurnaliștilor în august că își dorește instrumente financiare complet independente de SUA – „vreau ca Europa să fie un continent suveran, nu vasal“.
JOC RISCANT. Toate aceste turbulențe nu sunt o veste bună pentru SUA, evident. Rolul predominant al dolarului în finanțele globale tinde să fie un „privilegiu exorbitant“, în formula din 1965 a unui fost ministru de Finanțe, tot francez, Valéry Giscard d’Estaing. Dacă dolarul își pierde acest rol central – dar să ne înțelegem, nu este un risc iminent –, SUA vor fi mai vulnerabile chiar și atunci când investitorii își pierd încrederea. FED poate recurge la pârghii pe care orice stat le folosește când panica investitorilor globali lovește – crește ratele dobânzilor la un nivel suficient de dureros pentru ca banii speculativi să nu iasă din economie.
Așa cum este situația acum, când problemele se adună și investitorii, iată, iau cu asalt piețele americane pentru a căuta refugiu, paradoxal din nou, dat fiind că SUA sunt chiar sursa turbulențelor, așa cum s-a întâmplat cu criza financiară din 2007.
Un derapaj al dolarului ar putea fi văzut și ca un simptom al izolaționismului american. În scenariul ipotetic în care SUA se retrag din jocul internațional, „poziția dolarului va fi într-atât afectată încât rata dobânzii ar putea crește cu 0,8 puncte procentuale“, potrivit unui document din decembrie al lui Barry Eichengreen de la Universitatea Berkeley realizat în echipă cu doi analiști din cadrul BCE.
SUA nu ar trebui să creadă că primatul monedei lor naționale este de la sine înțeles, crede Eichengreen. Cel mai mare risc imediat pentru dolar este ca SUA să-și supraliciteze forța atunci când aplică sancțiuni financiare, în special în cazul Iranului și al țărilor care fac afaceri cu Iranul. În mai, Administrația Trump s-a retras din acordul încheiat în 2015 care îndulcea sancțiunile împotriva statului musulman în schimbul angajamentului de a pune capăt activităților sale în domeniul nuclear. SUA vor reimpune sancțiuni începând din 4 noiembrie și fac presiuni mari, și cu succes, asupra companiilor non-americane de a nu mai realiza afaceri cu Iranul. Companiile și băncile europene pot intra la rândul lor sub incidența sancțiunilor americane, dacă încalcă regimul instituit internațional de americani.
REACȚIA EUROPEANĂ. Ca răspuns la această lovitură dată suveranității europene, liderii de pe bătrânul continent lucrează la un sistem de plăți care să le permită companiilor europene să continue să facă afaceri cu Iranul fără să poată fi sancționate de SUA.
A apărut ideea creării unei entități finanțate guvernamental, care să fie spre deloc vulnerabilă în fața unei acțiuni americane. Entitatea ar urma să securizeze schimburi de produse europene contra țiței iranian din Europa și posibil din Rusia și China.
Oficiali francezi spun că schimburile ar putea fi concepute sub formă de bartere pentru a evita implicarea băncilor. „Ca europeni, nu putem accepta ca alții, fie că sunt ei cei mai apropiați aliați și prieteni, să decidă cu cine putem face afaceri“, a declarat Federica Mogherini, șefa diplomației europene în cadrul unui forum economic al Bloomberg, organizat pe 26 septembrie.
„Doar că europenii s-au mișcat prea încet astfel încât contraatacul lor să poată fi aplicat la momentul în care sancțiunile intră în vigoare, acum în noiembrie“, spune Carsten Brzeski, fost oficial al Comisiei Europene, în prezent economist-șef al ING-DiBa, subsidiara germană a olandezilor de la ING Group.
FRUSTRARE GLOBALĂ. Americanii nu ar trebui însă să fie prea ironici. Reacția europenilor trebuie văzută ca parte a unei nemulțumiri generalizate și crescânde față de hegemonia dolarului. „Recursul exagerat la sancțiuni de către SUA i-ar putea submina leadership-ul în economia globală și, în definitiv, diminua considerabil însăși eficiența sancțiunilor“, spunea în 2016
Jacob Lew, ministru american al Finanțelor la acel moment.
Statele Unite ale Americii ar trebui așadar să fie pregătite să poată oferi și o ameliorare a sancțiunilor, dacă scopul este să schimbe comportamentul unor țări. Impunerea de sancțiuni Iranului la care Trump recurge împotriva voinței partenerilor de coaliție fără dovezi clare că Teheranul și-a încălcat angajamentele din acordul din 2015 violează ambele principii expuse de Lew.
De altfel, chiar și partizani ai sancțiunilor, precum Mark Dubowitz, CEO al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, spun că folosirea în exces a unui singur instrument este riscantă și este nevoie de „o acțiune mixtă și concertată – politic, militar, strategic și informațional“.
Până acum, marele noroc al dolarului a ținut și de faptul că celelalte monede au fost slabe. Euro reprezintă o uniune monetară, dar nu există o fiscalitate centrală și o autoritate în domeniul cheltuielilor. China și al ei yuan tânjește la supremație, dar regimul autoritar de la Beijing nu prea este dispus la deschiderea comercială globală și la o circulație a banilor pe care o monedă precum dolarul le cere.
DILEMA. Dar poate cea mai mare provocare pentru primatul dolarului american este ceea ce economiștii numesc dilema Triffin. Prin 1959, economistul belgiano-american, Robert Triffin, observa că SUA puteau aproviziona lumea cu suficientă masă monetară în dolari, ceea ce venea însă la pachet cu acceptarea unor deficite comerciale mari. Motivul? Partenerii comerciali strâng dolarii obținuți din operațiunile de export în rezerva lor națională în loc să-i cheltuiască pe bunuri și servicii americane. În cele din urmă însă, cronicizarea acestor deficite comerciale mari subminează încrederea în dolar și este motivul pentru care președintele Nixon a fost forțat să renunțe la convertibilitatea dolarului în aur în 1971.
Acum unii spun „nu avem o problemă pentru că datoria americană nu mai este dublată de aur“, dar datoria SUA, ca datoria oricărui stat trebuie să fie susținută în definitiv de bunurile și serviciile produse de acel stat.
„În plus, ponderea economiei americane în PIB global continuă să scadă“, observă Carmen Reinhart, economist în cadrul Harvard.
Partea negativă a cererii masive pentru dolari este că implicit cresc dobânzile, ceea ce face ca produsele americane să fie mai puțin competitive pe piețele străine. Acumularea de mase uriașe de dolari în afara Statelor Unite echivalează cu un transfer de prosperitate către alte economii. Dacă celelalte economii s-ar decide să-și folosească dolarii pentru a cumpăra bunuri și servicii americane, americanii ar avea brusc mult de lucru, dar ca și consumatori, ar trebui să înceapă să trăiască sub posibilități și nu peste, cum este acum.
Leadership-ul global al Statelor Unite ale Americii este susținut de dolarul american care încă se bucură de cea mai mare cerere globală, doar că marea provocare este de a-l menține drept moneda preferată a lumii.
Articol preluat din BloombergBusinessweek
de Peter Coy, adaptare de Mimi Noel
Cu contribuția lui Nick Wadhams, a lui Gregory Viscusi și a lui Jeanna Smialek
FOTO: Guliver / Getty Images