Viața de film a lui John McAfee, creatorul primului antivirus global, suspect de crimă și candidat la președinția SUA

Mimi Noel 19/07/2021 | 11:01 Global
Viața de film a lui John McAfee, creatorul primului antivirus global, suspect de crimă și candidat la președinția SUA

John McAfee, creatorul an­ti­virusului care-i poartă numele, a fă­cut și a pierdut o avere uriașă înainte să se sinu­cidă pe 23 iunie, la vârsta de 75 de ani, într-o închisoare din Barcelona.

John McAffee, creatorul primului antivirus global, suspectul de crimă și candidatul la președinția Statelor Unite ale Ame­ricii, a avut parte de un sfârșit la fel de misterios ca mai întreaga sa viață, co­mentează publicația Esquire. Financial Times citează din portretul făcut de apro­piați – „un iconoclast și un iubitor de femei, de aventură și de mister“.

Vestea morții pionierului industriei an­ti­virușilor pentru computere, anunțată pe 23 iunie, a fost acoperită de mai toată presa internațională. Nu a fost chiar ușor, dat fiind că există numeroase versiuni despre creatorul celebrului antivirus, după cum remarcă în analiza lor cei de la ABC.

A trecut pe rând de la statutul de le­gendă și multimilionar la suspect de crimă în Belize, a fost din nou fondator de companii, iar apoi a ajuns candidat la alegerile prezidențiale americane din 2016. Singura constantă arătată lumii de-a lungul vremii și până în ultima clipă a fost convingerea lui că este mereu ur­mărit.

Este cunoscut în primul rând pentru crearea antivirusului, dar și pentru con­tribuția majoră în apariția mesageriei instant în anii ’90. Despre antivirus, McAfee mărturisea că l-a scris într-o zi și jumătate, iar într-o lună avea deja aproape patru milioane de utilizatori.

A vândut compania la mijlocul anilor ’90 pentru aproape 100 de milioane de dolari. Averea sa era însă mai mare, după cum în­­suși declara în presă, numai că a irosit-o la fel cum fac mai toți bogații planetei, în propria formulare.

A avut nouă imobile pe care le-a ticsit cu artefacte extrem de scumpe, mobilă și diverse ciudățenii (chiar și un craniu de dinozaur) și deținea o mică flotă de avioane și mașini de epocă – acestea sunt doar câ­teva dintre mențiunile făcute de cei de la ABC în legătură cu averea acestuia.

Politicianul John McAfee

Analiza publicată de Finan­cial Times începe cu candidatura-surpriză la Casa Albă în 2016 și citează trimiterea pe care McAfee a făcut-o la un mesaj video al lui Steve Jobs în care fondatorul Apple îi celebra pe nonconformiști – „în cinstea tuturor nebunilor, rebelilor, inadaptaților și a celor care ridică mereu probleme“. Lui John McAfee, care aparent s-a sinucis în celula unde era încarcerat din octombrie 2020, i se potrivesc toate aceste epitete și chiar mai multe.

Moartea a survenit la câteva ore după ce Înalta Curte din Spania aprobase cere­rea de extrădare în SUA, unde era acuzat de evaziune fiscală. De altfel, fusese arestat în Barcelona și încarcerat la penitenciarul Brians 2 din localitatea spaniolă Sant Esteve Sesrovires la cererea autorităților americane, după ce a fugit din SUA la bordul iahtului personal.

În ochii multora, viața excentrică a unui creator de antivirus eșuat în experimentator de criptomonede s-a degradat până la pa­ranoia, violență (suspect de uciderea unui vecin în 2012) și autodistrugere. În ochii prietenilor și admiratorilor săi a ră­mas însă eroul antisistem, mai comentează publicația britanică.

„A visat întotdeauna să pună bazele unui internet alternativ care să nu mai aibă problemele și vulnerabilitățile celui pe care-l avem acum“, povestește Kim Dotcom, bun amic al defunctului McAfee, și el acuzat că a pus la punct un sistem (megaupload.com) prin care i-a prejudiciat cu mai mult de 500 de milioane de dolari pe deți­nătorii de drepturi de autor.

Apetitul pentru risc

Născut în 1945, la o bază militară din Marea Britanie, McAfee, pasionat de matematică, a reușit rapid să se specializeze în computere în sta­giile petrecute la NASA, Xerox și Lockheed Martin în anii ’70 și ’80.

Renumele a venit odată cu crearea antivirusului care a ajuns la acel moment să fie instalat pe mai toate computerele, dat fiind că virusurile începuseră să fie o amenin­țare omniprezentă. O mare parte din cele 100 de milioane de dolari încasate din vânzarea companiei în 1994 a pierdut-o în criza financiară. De altfel, compania a continuat să se delimiteze de fondator chiar și anul trecut, când s-a decis să iasă din nou pe piața de capital americană.

Dincolo de lumea corporatistă, excentri­cul antreprenor a manifestat mereu un ape­tit ridicat pentru risc, după cum se poate ușor deduce și din pasiunea sa pentru aero­trekking (pilotarea la viteze mari a unor avioane ultraușoare deasupra unor piste aflate în deșert).

În 2007, McAfee și-a luat o vastă proprie­tate în New Mexico (SUA), unde a trecut la stilul de viață al unui adevărat playboy al locului presărat din plin cu femei, droguri și arme. În 2012, vecinul său, americanul Gregory Faull, a fost găsit împușcat, iar McAfee a de­venit principalul suspect, deși a negat orice implicare. A fugit în Guatemala, unde a fost în cele din urmă arestat și deportat în SUA, unde totuși nu a fost niciodată pus sub acuzare pentru crimă.

Apărător înrăit al libertăților, McAfee s-a implicat și în politică, iar interviurile cu jur­naliștii se desfășurau având două arme încărcate în fiecare mână, pentru a se simți „confortabil“. În 2015 și-a anunțat candidatura la Casa Albă ca lider al propriului partid – Partidul Cibernetic. Ulterior s-a răz­gân­dit și a candidat din partea Partidului Libertarienilor.

„Mantra sa în viață a fost libertatea“, spune Zoltan Istvan, politician și antrepre­nor american, care l-a cunoscut pe McAfee în campania din 2015. „Era conștient că este un excentric, un nonconformist. Îi plă­cea să fie în centrul atenției, dar când te așezai cu el la masă și nu era niciun jurna­list în preajmă, aveai parte de o foarte bună conversație cu el, pentru că era incredibil de inteligent“, a mai povestit Zoltan Istvan. Ce l-a motivat pe John McAfee să intre în politică a fost „corupția din sistemul fiscal american, de care se poate scăpa doar prin acțiune poli­tică“, după cum a sunat propria și foarte recenta mărturisire făcută în fața tribuna­lului spaniol.

Acuzat de fraudă și evaziune fiscală

În zona criptomonedelor a ajuns tot din neîncrederea în supravegherea impusă de stat și de instituțiile financiare – a devenit unul dintre primii și cei mai vocali susținători ai monedelor virtuale. Pos­tările de pe Twitter despre proiectele sale în materie de crip­tomonede au atras și atenția autorită­ților. Așa se face că în martie a fost acuzat de procurorii federali de fraudă – la înce­putul lui 2018, McAfee ar fi promovat pe Twitter criptomonede obscure precum do­ge­coin ca fiind „moneda zilei“ sau „moneda săptă­mânii“, pe care le cumpăra la valori mici pentru a le vinde apoi când le creștea va­loa­rea în urma reclamei și re­coman­dărilor făcute de el. Ar fi câștigat ast­fel în jur de 11 milioane de dolari.

În cele din urmă, în 2019 a părăsit ilegal SUA la bordul iahtului său, după ce a fost acuzat de evaziune fiscală de aproape 13 milioane de dolari pentru perioada 2016-2018. Banii câștigați în respectiva perioadă proveneau fie din promovarea criptomonedelor, fie din vânzarea drepturilor pentru scrierea unei biografii.

Cu o săptămână înainte de moartea sa, a susținut în fața unui tribunal spa­niol că arestarea sa este motivată politic. Curtea i-a respins pledoaria și a decis ex­tră­darea în SUA, unde McAfee risca să-și petreacă restul zilelor în spatele gratiilor.

Conspirația

Moartea sa ridică pentru unii semne de întrebare. Într-un text publi­cat pe Twitter toamna trecută, John McAfee avertiza că, „dacă se va spânzura, nu va fi din vina lui“. Ultimul tweet distribuit vineri a dat definitiv apă la moară conspirațio­niș­tilor – „Puterea corupe. Aveți grijă cărei pu­teri îi permiteți să conducă o demo­crație“.

De altfel, văduva Janice McAfee susține că soțul său nu avea gânduri sinucigașe ultima dată când au stat de vorbă. „Am vorbit despre decizia curții de a-l extrăda în SUA. Nu a fost o surpriză pentru niciunul dintre noi. Eram pregătiți pentru această decizie și aveam deja un plan de ac­țiune pentru a o contesta“, a explicat so­ția magnatului.

Văduva a învinuit direct au­to­ritățile ame­ricane pentru acuzațiile mo­tivate politic împotriva lui John McAfee. „Soțul meu este acum mort. El a vrut doar să aibă pace în viața lui. Eu sper ca sufletul său să gă­sească liniștea de care are nevoie, după moarte, pentru că în viață nu a avut“, a tran­s­mis Janice McAfee.

Dacă ultimul lucru pe care vi-l mai amin­tiți despre John McAfee a fost enervanta notificare de a vă face update la antivirusul cu același nume, ei bine, nu ați fost singurii. Tragica sa moarte i-a readus în prim-plan povestea pe alocuri mai ciudată de­cât o ficțiune și a resuscitat interesul pentru viața controversată a rebelului magnat, care probabil ar fi fost încântat să vadă că și după 23 iunie a continuat să fie pe prima pagină a publicațiilor internaționale.

O viață de film

În SUA, chiar și după problematicul an 2012, McAfee a continuat să fie în centrul atenției.

  • Start. ­­Cariera lui John McAfee a început la finalul anilor ’80 cu firma de software McAfee Associates. În 1994, fondatorul și-a făcut exitul, iar de atunci compania a încercat constant să se distanțeze de el.
  • Problemele. ­­După mai multe încercări cu alte startupuri, McAfee s-a mutat în Belize, unde a pus bazele QuorumEx, pro­du­cător de antibiotice pe bază de plante. În aprilie 2012 era suspectat că de fapt deține un laborator de metaamfetamine. I s-au confiscat pașa­por­tul și armele și a fost arestat. A încercat să ob­țină azil politic în Guatemala și s-a prefăcut de două ori că are infarct pentru a evita să fie de­portat în Belize.

Acest articol a apărut în numărul 119 al Revistei NewMoney

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.