Vânzarea pe alte piețe din regiune și extinderea cu magazine fizice sunt doar două dintre țintele pe termen lung ale fondatorilor DY Fashion

Senica Micu 04/08/2022 | 10:04 Oameni
Vânzarea pe alte piețe din regiune și extinderea cu magazine fizice sunt doar două dintre țintele pe termen lung ale fondatorilor DY Fashion

Vânzarea pe alte piețe din regiune și ex­tinderea cu magazine fizice sunt doar două dintre țintele pe termen lung ale antreprenorilor Irina și Dragoș Aipu, fondatorii DY Fashion.

Pentru Irina și Dragoș Aipu, primul deceniu de antreprenoriat înseamnă atinge­rea pragului unei cifre de afaceri de cinci milioane de euro și planuri care au legă­tură cu vânzarea online în afara țării sau cu expansiunea în offline. „Pe viitor, ne do­rim să îmbunătățim propria linie de pro­ducție. Investițiile anuale se ridică la peste două milioane de euro, inclusiv in­ves­ti­țiile în promovare“, spune Dragoș Aipu.

Compania colaborează în același timp cu branduri românești de modă, care se adresează în principal publicului feminin, aceasta fiind și nișa pe care DY Fashion s-a axat încă de la început. Care sunt pașii de aici înainte și cum s-a concretizat businessul în poveste?

Brandul DY Fashion a fost înființat în anul 2012, pe vremea când soții Irina și Dragoș Aipu, din Vâlcea, erau încă stu­denți la master în București. Cu aproximativ 15.000 de euro (investiția inițială), cei doi au pornit un business online, într-un apar­tament de două camere. Decizia de a fi antreprenori au luat-o după ce au ex­perimentat „dificultatea găsirii unui loc de muncă“. „Acest lucru ne-a determinat să ne încercăm șansa pe cont propriu și să ne punem în practică pasiunile: a mea pentru IT și co­merț online, iar a Irinei pentru modă. Așa a luat naștere magazinul online dyfashion.ro“, își amin­tește Dragoș Aipu.

Încă de la început, un scop pentru dezvoltarea afacerii a fost și susținerea brandurilor românești, în prezent DY Fashion lucrând cu nume locale precum MBG Collection, Moze, La Donna, Ginette, Leonard Collection sau Viada. „Cu siguranță suntem deschiși la orice alte colaborări cu bran­duri noi românești. În prezent, colaborăm cu 12 branduri care ne furnizează ținute vestimentare, pe care le co­mercializăm online. (…) Noi susținem producătorii români și ne dorim ca aceștia să fie cunos­cuți și să se dezvolte“, deta­liază Irina Aipu. Cu pre­ci­za­rea că, în prezent, 10% din total vân­zări în­seamnă propriul brand, intenția fiind ca, din toamnă, să crească ponderea la 20%.

„Avantajul în a avea propria linie vesti­mentară este că produsele pe care noi le facem se regăsesc doar online, pe dyfashion.ro, ceea ce înseamnă că nu pot fi găsite în alte magazine online sau magazine fizice“, continuă antreprenoarea. De altfel, strategia de business nu include listarea produ­selor proprii pe alte platforme online sau în diferite magazine offline, tocmai pentru a păstra caracterul de unicitate al brandului DY Fashion. Iar odată cu extinderea în offline prin deschiderea de magazine fizice proprii – programată într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat –, expunerea brandului va fi și mai mare.

Următorii doi-trei ani

„Avem în plan să deschidem și magazine fizice, însă aș­tep­tăm momentul potrivit. Considerăm că acum nu este un moment oportun, întru­cât perioada nu este clară și nu oferă predictibilitate, iar prețurile au crescut și sunt în creștere în orice domeniu. Ne dorim să deschidem magazine fizice în principalele orașe din România, de unde avem și un nu­măr mai mare de comenzi: București, Cluj, Brașov și Iași“, punctează Dragoș Aipu.

Investiția într-un showroom s-ar ridica la aproximativ 70.000 de euro, iar speranța celor doi antreprenori este ca în următorii doi-trei ani contextul pentru acest pas să fie unul favorabil. Pentru producția brandului propriu, compania lucrează cu un atelier din Craiova și realizează 1.300 de piese pe lună, în timp ce de la brandurile co­la­boratoare provin în jur de 14.000 de bucăți pe lună.

„Avem peste 600.000 de comenzi în total și peste 1.000.000 de articole livrate. Din 2018, livrarea și returul sunt gratuite, ceea ce reprezintă un factor diferențiator pe seg­mentul de fashion online în care acti­văm“, completează Irina Aipu.

Cele mai cău­tate produse sunt, de departe, rochiile, în proporție de 85%, pe site fiind listate și categorii precum încălță­minte, genți și bijuterii. În total, în magazinul online sunt prezente peste 25.000 de produse și 4.000 de articole diferite, iar din echipa DY Fa­shion fac parte 30 de persoane. Bonul mediu de cumpărături este de 300-350 de lei, iar cele mai multe cliente au între 35 și 45. Până acum, magazinul on­line a avut și o comandă-record pen­tru 90 de produse, în valoare de 24.193 de lei. Anul trecut, cifra de afaceri a DY Fa­shion a fost de aproxi­mativ 4,2 milioane de euro, iar în 2022 este estimată la 5 milioane euro, cu o marjă de profit de 10%.

Pe termen scurt, antreprenorii nu au în plan deschiderea unui atelier propriu, în contextul incertitudinilor pe plan econo­mic și geopolitic, preferând ca, pentru moment, să-și concentreze timpul și resursele pe dezvoltarea magazinului online și a co­lec­țiilor sub marcă proprie. Investiția într-un astfel de atelier ar fi de cel puțin 80.000 de euro, sumă ce ar include cheltuielile cu sa­lariații (croitorese, tiparist etc.), aparatura (plotter, mașini de cusut), spațiul.

Pentru fondatorii DY Fashion, cea mai mare provocare din pandemie a fost gesti­o­narea cashflow-ului, astfel încât să nu în­chidă canalele de promovare. „Noi, vânzând rochii, mai ales rochii de ocazie, nu a existat aproape deloc cerere pe acest segment pe perioada pandemiei, astfel că a trebuit să găsim soluții pentru a rămâne pe piață, iar clienții să nu uite totuși că noi existăm ca magazin online. Găsirea acestui echilibru a fost destul de dificilă. În această perioadă am învățat multe lucruri din punct de vedere management și organi­zare“, continuă Dragoș Aipu. La fel cum o pro­vocare este astăzi și războiul din Ucra­ina, care a afectat lanțul logistic și a dus la creșterea prețurilor în aproape orice industrie.

Dincolo de granițe

Un alt plan al celor doi antreprenori este o viitoare intrare pe alte piețe din regiune, cum ar fi Ungaria, Bulgaria, Cehia și Slovacia, țări unde „online-ul este încă în plină expansiune“, la fel ca în România. „Piața de fashion online din România mai are loc de creștere, nu este încă bine conturată și dezvoltată. Un lucru bun pentru această piață ar fi ca să fie re­prezentată de mai multe branduri autoh­tone. Totodată, consider că ar fi foarte bine ca magazinele online românești să se extindă și către alte zone geografice. De altfel, piața românească de fashion online tinde să devină din ce în ce mai concu­ren­țială întrucât multe branduri mari din Europa se extind și în țara noastră“, detaliază Dragoș Aipu.

Potrivit unui studiu realizat Glami Ro­mânia, care dezvoltă platforma cu același nume și are înregistrate ca partenere peste 300 de magazine online din domeniu, vânzările de modă în format electronic au crescut cu aproape 26% în 2021, pe plan local, comparativ cu anul precedent, pentru 2022 fiind prevăzută (înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina) o creștere de 22%.

În ansamblul ei, pe toate categoriile de produse, piața locală de e-commerce a ajuns anul trecut la 6,2 miliarde de euro, în creștere cu 11% față de 2020, pentru 2022 estimându-se o creștere la 7 miliarde de euro, potrivit ARMO și GPeC.

Vânzările realizate anul trecut în online-ul românesc au reprezentat aproape ju­mă­tate din totalul realizat la nivelul ță­rilor din Europa de Est (România, Bulgaria, Albania, Ucraina și țările din fosta Iugoslavie, cu ex­cepția Sloveniei, așa cum au fost grupate în European E-commerce Report 2022), esti­mat la 14 miliarde de euro.

Acest articol a apărut în numărul 145 al revistei NewMoney.

Senica Micu are o experiență de peste zece ani în presa de business. A scris pentru mai multe publicații, precum Forbes, Money Express și Capital, realizând interviuri cu lideri de companii și antreprenori. În paralel, a coordonat diverse proiecte editoriale și s-a implicat în organizarea unor evenimente.