Valentin Tătaru, economist-șef ING: În octombrie-noiembrie am putea ajunge la o inflație de aproape 6%

Creșterea prețurilor e mai accentuată în România decât în majoritatea celorlalte state europene, dar vestea bună ar fi că inflația mare nu e pe termen lung. Actuala criză politică poate juca și ea un rol, dar economistul-șef de la ING România, Valentin Tătaru (37 de ani), nu se așteaptă la efecte dramatice în economie.
NewMoney: Scumpirile pe care mulți le reclamă, la energie electrică și gaze naturale, ce influență au asupra economiei?
Valentin Tătaru: Inflația a avansat și mai avansează, nu ne oprim, din păcate. În octombrie-noiembrie am putea ajunge aproape de 6%. E o inflație generalizată, dar în România sunt factori particulari, ce o fac ceva mai specială, adică ceva mai mare. Factorii sunt într-adevăr legați de electricitate și gaze naturale, în principal, dar o inflație ridicată este generalizată și în Zona Euro, iar Banca Centrală Europeană tocmai și-a revizuit în sus proiecțiile. De asemenea, în țările din regiune, precum Polonia sau Ungaria, inflația se apropie de 5%. Nu e spre 6%, ca la noi, dar e clar că avem de-a face cu un val inflaționist global. Statele Unite au, de asemenea, o inflație spre 5%. Deci, din acest punct de vedere, România nu face neapărat notă discordantă.
E important însă de urmărit dacă acest val inflaționist este sau nu tranzitoriu. Iar aici, factorii locali pot juca un rol. Fie că vorbim de liberalizarea pieței de energie, care a fost făcută poate un pic mai dezordonat decât s-ar fi putut, fie că vorbim de o depreciere a cursului, factorii locali pot juca un rol specific României în acest tablou global al inflației. Deocamdată, Banca Centrală crede, și noi la fel, că valul acesta e tranzitoriu, că inflația va începe să scadă de la începutul anului următor, când ar trebui să intre sub 5%, iar de la jumătatea anului 2022 chiar sub 4% și să rămână între 3,5 și 4% pentru următoarele trimestre. Ar fi un scenariu bun pentru România, pentru economie, unul în care anticipațiile inflaționiste nu se dezancorează și, după ce am avut un vârf al inflației, să ne stabilizăm. Poate un pic mai sus decât ne-am fi dorit, spre 4%, dar important ar fi că inflația nu scapă de sub control.
Scumpiri în lanț
– Creșterea tarifelor la energie și gaze va aduce și scumpiri în cascadă la alte produse?
– Teoretic, și de cele mai multe ori și practic, creșterea tarifelor la energie, combustibil aduce scumpiri în lanț. Dar să nu uităm că ne aflăm într-un context unic legat de pandemie, iar efectele sunt foarte încețoșate. Relațiile nu mai funcționează în totalitate așa cum le știam. De exemplu, ne aflăm la debutul unui al patrulea val și poate că industriile producătoare de bunuri și servicii nu cresc prețurile și tarifele pe măsura creșterii costurilor cu energia. Nu-și pot permite să facă asta, pentru că și consumul e foarte posibil să se tempereze. E un context ingrat pentru unii, dar, oricât ar fi de presantă necesitatea de a crește prețurile, nu pot întotdeauna să o facă. Fie din cauza competiției, fie pentru că scade consumul, și atunci nu se mai potrivesc creșteri de prețuri. În mod normal, creșterile de prețuri la energie vor aduce, într-adevăr, scumpiri la alte produse.
– Cum influențează, de pildă, scumpirea gazelor naturale și energiei electrice prețul produselor alimentare sau al transportului?
– În România, zona produselor alimentare este într-adevăr mai afectată de creșterea costurilor cu energia. Și transporturile, dar ele au fost afectate și de criza generată de pandemie, iar în ce măsură un transportator, care vede că vine valul 4 și se așteaptă să mai scadă cererea, e și dispus să mai crească prețurile, e neclar. Probabil că vor merge cumva pe zero mulți dintre ei, încercând un echilibru între a nu crește prețurile și a le crește doar la limita profitabilității sau mai bine zis pierderii, astfel încât să reziste pe piață. E un context dezavantajos pentru economie.
„Nicio țară nu se mai uită spre deficite“
– Economia României dădea semne bune de revenire până la criza politică guvernamentală apărută în septembrie. Cum e influențată situația economică de ceea ce se întâmplă?
– Criza politică e destul de recentă, influențele în economie au o anumită inerție, așa că nu putem spune acum care vor fi. Primul care reacționează la astfel de informații, pe termen scurt, e cursul de schimb. Am văzut o ușoară apreciere, aș zice că nu este semnificativă, chiar dacă leul a atins un minim istoric. Ce-i drept, leul se și tranzacționa foarte aproape de acest nivel. Cel mai important, la această criză, este să nu dureze. Dacă scăpăm după 25 septembrie, aș spune că e un interval de timp relativ rezonabil, astfel încât să nu suferim.
– Care e estimarea dumneavoastră: va fi depășit până la urmă pragul de 5 lei/euro în 2021?
– Noi (ING România, n.r.) aveam și încă avem o prognoză de 4,92 pentru finalul acestui an, care în absența acestei crize politice era probabil foarte realistă. Cu această criză politică în desfășurare nu am modificat încă prognoza. Credem că, după ce se va liniști totul, perechea euro-leu își va mai reveni, spre culoarul inițial de 4,92-4,93. Nu vedem cursul sărind pragul de 5 pe tot orizontul de prognoză, adică în următorii doi ani.
– Dacă ne uităm la cheltuielile publice, cât de firesc e să fie păstrat deficitul-țintă din Legea bugetului, de peste 7%, dacă veniturile la buget sunt mai mari?
– Depinde și ce faci cu banii. Deocamdată nu e foarte clar ce se întâmplă cu aceste venituri. Dacă banii aceștia se duc în investiții, nu aș vedea o mare problemă. Era, într-adevăr, un context bun să arăți și o reducere a deficitului. Contextul e bun mai ales că agențiile sunt foarte îngăduitoare cu un deficit mare, după ce anul trecut aproape că te încurajau să cheltuiești mai mult. Nicio țară nu se mai uită spre deficite, aproape toți au ajuns ori au sărit de 10%. Anul acesta s-a păstrat cam aceeași notă. Nu a mai fost chiar ca o recomandare, dar politica fiscală cu caracter stimulativ a fost de facto adoptată de către cei mai mulți. În acest context, România se folosește de șansa de a trece cumva neobservată cu deficitul bugetar de peste 7% pe care îl țintește. Era, într-adevăr, o ocazie bună să arătăm un deficit mai mic, dar dacă banii aceștia vor merge preponderent în investiții, nu e o mare problemă. Important e ca în anii ce vin, începând chiar de anul acesta, să arătăm un plan stabil și de care să ne ținem, pentru reducerea deficitului spre 3% din produsul intern brut.
Surprizele crizei politice
– Agenția Fitch a publicat recent un raport în care atrage atenția că un probabil guvern minoritar PNL-UDMR ar pune sub semnul întrebării reducerea deficitului bugetar sub 3% până în 2024. Cum priviți aceste estimări?
– Cei de la Fitch nu s-au luat neapărat de faptul că avem un deficit de 7% sau mai mare, ci de perspectivele acestui deficit. Este o țintă oricum ambițioasă și fără tentă politică să ajungem cu deficitul la 3% până în 2024. Analiza are dreptate să remarce că în contextul unei crize politice o astfel de țintă e în pericol. Ținta propusă nu e însă imposibilă, nici pe departe, guvernul trebuie să se țină doar de strategia pe care deja a creionat-o. Avem și fondurile europene din Planul de Reziliență (PNRR, n.r.), deci instrumente ar fi. Nu este utopică ținta de 3% în 2024, dar nu e deloc ușor de atins. Trebuie stabilitate. Cei de la Fitch au subliniat că, într-un context de instabilitate politică, lucrurile devin și mai dificile decât sunt deja.
– Ce șanse ar fi ca reformele promise prin PNRR, implicit finanțările de 30 de miliarde de euro condiționate și așteptate prin acest program, să fie realizate, dacă ajungem la un guvern minoritar?
– Sunt prea multe necunoscute în acest moment. E prea devreme să vorbim despre o eventuală ratare a acestui plan. Cred că sunt perspective rezonabile ca lucrurile să se clarifice și să mergem mai departe.
– Cum vedeți evoluția pieței locale de capital într-un scenariu inflaționist foarte pesimist?
– În primul rând, piața locală are un grad de lichiditate destul de scăzut și poate fi influențată de mulți alți factori, pe lângă inflație. Vă dau aici exemplul unei eventuale companii de stat, care poate să apară listată la bursă: chiar și într-un context inflaționist, asta poate să schimbe sentimentul în bine. Aș zice că inflația, pentru piața locală, este doar unul dintre factorii ce pot influența situația. Suntem încă o piață tânără, cu toate avantajele și dezavantajele care decurg de aici.
Acest articol a apărut în numărul 124 al revistei NewMoney
FOTO: Laszlo Raduly