Unul pentru toate: rețeta proiectelor mixte birouri-apartamente

Andreea Neferu 04/04/2017 | 14:17 Companii
Unul pentru toate: rețeta proiectelor mixte birouri-apartamente

Jobul în apropiere de casă sau de lo­­cul în care ne facem cumpărăturile? Sau poate chiar toate trei în același loc birou, locuință și mall? Da, se poa­­te. De altfel, acesta este noul pariu al dezvoltatorilor imobiliari români sau in­terna­­țio­­nali, atât pentru Bu­­cu­­rești, cât și pen­tru provincie. Iar inves­­ti­­țiile nu sunt nici ele de trecut cu vederea: aproa­­pe un miliard de euro.

Mediul urban devine din ce în ce mai aglo­­merat, iar acest lucru nu se întâmplă de ieri, de azi, și nu doar în București, ci și în orașe din provincie precum Cluj-Napoca, Brașov sau Timișoara, astfel că proximitatea și reducerea timpului petrecut în trafic pentru a ajunge din punctul A în punctul B au început să fie un element cu greutate în multe dintre deciziile ro­mâ­nilor, indiferent că este vorba de achi­ziția unui apartament, schimbarea locului de mun­­că sau alegerea destinației de shopping.

Și, din acest motiv, dezvoltatorii au început să pună pe hârtie investiții imobiliare mixte, astfel că proiecte cu o va­­loa­­re de aproape un miliard de euro se află acum în curs de construcție sau ur­­mează să fie demarate în București și în marile orașe din țară, potrivit calculelor NewMoney pe baza informațiilor pu­­blice.

TIMIȘOARA-I FRUNTEA. Unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare mixte aflate în prezent în construcție este Open­­ville, dezvoltat la Timișoara de omul de afaceri Iulian Dascălu, în urma unei investiții de circa 220 de milioane de euro. Proiectul multifuncțional va include o zonă de retail și de office, va „gra­­­­vita“ în jurul centrului comercial exis­­tent Iulius Mall și va avea o supra­­fa­­ță construită de 594.000 de metri pătrați (echivalentul a circa 100 de terenuri de fotbal).

De altfel, investiția de ordinul sutelor de milioane de euro a antreprenorului originar din Iași se justifică și prin cifrele care con­­tu­­rea­­ză proiectul: dacă mallul va fi extins cu 60.000 de metri pătrați, până la 131.000 de metri pătrați, pe zona de bi­­ro­­uri vor fi ridicate în total șapte clădiri cu o suprafață închiriabilă cu­mu­lată de 130.000 de metri pătrați (inclusiv cea  mai înaltă clădire din România, de 155 de metri, care va depăși Sky Tower-ul bu­­cureștean). Un imobil de birouri a fost deja finalizat.

Pe lângă acestea, ansamblul va mai in­­clu­­de restaurante, cafenele, săli de eve­­ni­­mente, spații verzi și peste 4.000 de lo­­­curi de parcare. Dascălu nu se află la pri­­mul său astfel de proiect, omul de afa­­ceri inaugurând în urmă cu cinci ani com­­plexul Palas din Iași, în care a investit 260 de milioane de euro.

„Dezvoltările de tip mixed-use răspund cerințelor consumatorilor, furnizând acel stil de viață durabil, pe care generațiile actuale îl re­vendică“, spune Laurențiu Manea, mana­ger office buildings în ca­drul Openville. Mai precis, continuă el, acestea permit interac­­țiu­­nea între viața profesio­nală și cea so­ci­ală și favorizează economisirea de timp prin comasarea facili­tăților și serviciilor de care consu­matorii au ne­voie zi de zi, ofe­­rind inclusiv opțiuni de re­creere după serviciu.

BIROUL ADUCE LOCUINȚA? Revenind însă la Timișoara, acesta pare să fie extrem de ofertantă pe zona imobiliară în ultima perioa­­dă, motiv pentru care un alt mare dezvoltator imobiliar român, Ovidiu Șandor, a anunțat că va ridica în Timișoara un proiect mixt de birouri și blocuri, pe un teren de peste 5 hectare al fostei fabrici ILSA. Investiția se ridică la 130 de mili­oane de euro și va include birouri cu o suprafață închiriabilă totală de 50.000 de metri pă­­trați, la care se va adăuga o com­po­­nen­­­­­­tă de rezidențial, cu 1.200 de apartamente, precum și locuri de parcare, parc, restaurante și altele.

„Forța de muncă din birouri, preponderent tânără, a conturat și cerere pentru locuințe noi și moderne, astfel s-a adău­­­gat și partea de rezidențial, cum putem vedea în cazul proiectului Isho din Ti­­mi­­șoa­­ra“, spune Timea Henter, senior consultant, office division în cadrul companiei de consultanță imobiliară Knight Frank Romania.

Să vedem însă și câteva cifre care jus­­ti­­fică apetitul ridicat pentru noi proiecte imobiliare în orașul de pe Bega. Salariul mediu net din județul Timiș se ridica la finalul anului trecut la peste 2.500 de lei, față de o medie națională de circa 2.300 de lei, potrivit datelor de la Institutul Na­țio­nal de Statistică. Mai mult, județul Timiș are cea mai mică rată a șomajului din țară, de doar 1,1%, față de o medie de 5,4% la nivel național, iar o serie de companii deschid birouri sau puncte de lucru în Timișoara, atrase și de faptul că orașul este și un important centru universitar.

ETAPĂ CU ETAPĂ. Un alt oraș pentru ca­­re au fost anunțate mai multe proiecte multifuncționale este Brașovul. După ce au finalizat centrul comercial Coresi Shop­­ping Resort în urmă cu doi ani, francezii de la Immochan lucrează acum la un proiect rezidențial adiacent mall-ului, pe care îl dezvoltă în parteneriat cu Avantgarden Immo Invest, companie administrată de Daniela Kasper. Prima fază a complexului cuprinde 13 blocuri cu 570 de apartamente, însă, în total, pro­iectul poate urca până la 3.000 de locuințe. Tot în etape va construi și dezvoltatorul israelian AFI, care vrea să ri­dice la Brașov un proiect mixt ce va include un centru comercial de 45.000 de metri pătrați și, într-o pri­­mă fază, birouri de 15.000 de metri pătrați.

PROIECTE ABANDONATE. Nici Bucu­reștiul nu duce lipsă de pla­­nuri privind proiecte mixte, mai ales că ideea unor astfel de investiții în Capitală a fost vehi­culată încă de dinainte de criză. Companiile TriGranit din Ungaria și Plaza Centers din Israel s-au asociat în urmă cu mai mulți ani cu Primăria Capitalei pentru a construi proiectele mixte Espla­nada de pe Bulevardul Unirii, respectiv Dâm­bo­­vița Center de pe platforma Casa Radio, evaluate fiecare la un miliard de euro.

Investițiile au fost abandonate odată cu declinul pieței imobiliare de la finalul anilor 2000. Ușor-ușor, sectorul de real estate din București a re­­năs­­­­cut din propria cenușă și a devenit ex­­trem de activ în ultimii doi ani pe toate segmentele sale, de la rezi­­den­­țial până la birouri, retail și logistică, astfel că dezvoltatorii au început să „deseneze“ noi proiecte, inclusiv mixte.

Iar acest lucru se vede cel mai bine pe șantierele care au împânzit Capitala în ultima perioadă. Vastint, divizia imobi­­lia­­ră a grupului suedez Inter IKEA, este în plin proces de construcție a primei faze a proiectului Timpuri Noi Square, care va include la final o componentă de birouri și o alta de rezidențial și de retail.De asemenea, austriecii de la Immofinanz au început prima etapă a proiectului mixt Iride City, care va aduce în aceeași locație spații office, locuințe și retail.

BUSINESS ȘI COMUNITATE. Puse într-un context mai larg, proiectele de acest gen au potențialul de a revitaliza economic întreaga zonă în care se află amplasate. „Creează centre urbane și de bu­­siness care ajută la dezvoltarea comu­­ni­­tății“, explică Laurențiu Manea de la Openville.

Dar dincolo de acest aspect, proiec­­tele mixte rămân, ca de altfel orice alt pro­­iect imobiliar, o investiție. „Valoarea adăugată a unui proiect mixt care răs­­pun­­de la ce­­re­­rea forței de muncă poate prezenta un avantaj competitiv pentru in­­vestitorii imo­­biliari. De asemenea, pro­­iec­­tele mixte pot reprezenta o modalitate de diversificare a riscului“, spune Timea Henter de la Knight Frank. Totodată, ea adaugă că, pe viitor, astfel de dezvol­­tări se pot plia și pe nevoile angajatori­­lor de a oferi pachete integrale de com­­pensații și beneficii pentru angajați, care să includă chiar și lo­­cu­­in­­țe temporare sau permanente.

De asemenea, punctează consultantul de la Knight Frank, proiectele mixte de anvergură care ar putea fi vândute ca un tot unitar pot atrage investitorii institu­­țio­­­­nali care dispun de sume mari pentru achiziții, având în vedere că la nivel mondial există și jucători care nu cum­pără active cu o valoare mai mică de 100 de mili­­oane de euro. „Deocamdată piața (ro­mâ­­­neas­­că, n.r.) nu dispune de multe pro­­­­­­­­­­­­­prie­­tăți care pot fi vândute la o ase­­me­­­­­­nea valoare“, mai spune Timea Hen­­ter. Dar partea bună este că proiectele mixte pot crește numărul lor.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.