Un absolvent de Cibernetică a creat o rețea de clinici stomatologice cu care face 2,5 milioane de euro pe an

Florel Manu 13/04/2018 | 12:36 Oameni
Un absolvent de Cibernetică a creat o rețea de clinici stomatologice cu care face 2,5 milioane de euro pe an

Mediul privat controlează peste 90% din cabinetele stomatologice, iar dacă un jucător din Capitală se extinde în țară, nu e o surpriză pentru nimeni. Dar poate surprinde o extindere făcută în sens invers?

Acest articol a apărut în numărul 37 (2-15 aprilie) al revistei NewMoney

Piața locală a serviciilor stomatologice era estimată la peste 193 de milioane de euro în 2016, ultimul an pentru care există raportări oficiale, în timp ce pro­fitul cumulat al tuturor jucătorilor a fost de circa 36 de milioane de euro. Chiar dacă România se află în partea cea mai de jos a clasamentelor europene în materie de să­nă­tate și igienă orală, în 2016 s-au deschis nu mai puțin de 1.000 de ca­binete stomatologice noi. În aceste condiții, la nivelul întregii țări existau aproape 4.300 de companii private care oferă servicii stomatologice, dintre care peste 1.300 doar în Capitală.

De remarcat și faptul că, în ultimii cinci ani, tot mai mulți antreprenori au riscat și au început să ofere servicii de stomatologie în orașe de mărime medie sau mică. Un studiu de anul trecut arată că într-un top trei al serviciilor medicale din afara Capitalei se situează județul Timiș, urmat de Cluj și de Argeș – de acolo de unde vine și povestea antreprenorului Daniel Dragomir (44 de ani). După ce a terminat Facultatea de Ciber­netică a încercat mai multe businessuri, în momentul de față controlând un lanț de patru clinici stomatologice deschise la Pitești (2013), Râmnicu Vâlcea (2015), București (2017) și Slatina (2018).

O CHESTIUNE DE TEHNICĂ. „Eu nu sunt doctor“, precizează încă de la înce­putul discuției Daniel Dragomir, principalul acționar al Clinicilor Dentare Victoria. Și-a obținut licența în Cibernetică, la ASE, în 1997, iar apoi s-a lansat în afaceri pe cont propriu. A început în Piteștiul natal, cu o companie care se ocupa de montarea apo­metrelor în apartamente. „La un moment dat am numărat apartamentele din Pitești și am văzut că în scurt timp nu voi mai avea de lucru și am schimbat domeniul“, povestește, zâm­bind, Dragomir. A urmat o firmă de cadastru și a constatat rapid că era un domeniu în care se lucra după metode învechite. A adus mijloace moderne de lucru, iar la momentul potrivit a vândut afacerea și a schimbat din nou domeniul.

În 2013 a decis să deschidă o clinică sto­matologică la Pitești, alături de un aso­ciat. „Am avut o discuție cu un prie­ten, Sebastian Din, medic stomatolog. Am vrut să aducem ceva mai mult decât într-o clinică clasică“, detaliază Drago­mir. A urmat o investiție de o jumătate de milion de euro într-o clinică dispusă pe trei etaje, iar alți 250.000 de euro au fost in­vestiți într-un laborator dentar. Pe o piață a muncii tot mai dificilă, Drago­mir a ales să investească de la început în tehnică, astfel încât munca fizică să fie cât mai redusă. „Tehnica te ajută să scazi prețul, nu să-l crești“, precizează Drago­mir, explicând că, în momentul de față, cele mai importante clinici stomatolo­gice sunt complet digitizate, atât la nivelul con­sul­tațiilor, cât și în ceea ce pri­vește laboratoarele. Cum clinica de la Pitești a func­ționat bine timp de doi ani, Dra­gomir a decis să se extindă regional. Și nu a ales un oraș mare. În 2015, Clinica Victoria a intrat în Râmnicu Vâlcea, într-o zonă selectă a orașului, în apropierea hotelului Sofianu, controlat de unul dintre cei mai bogați antreprenori vâlceni, Nicolae Sofianu. Afacerea a mers bine și de această dată, astfel că în 2017 a deschis o clinică și în Capitală.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.
d