Trei antreprenori cu vârste de peste 75 de ani au fondat unul dintre cele mai puternice startup-uri tehnologice din SUA

Mimi Noel 07/09/2017 | 15:36 Global
Trei antreprenori cu vârste de peste 75 de ani au fondat unul dintre cele mai puternice startup-uri tehnologice din SUA

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Acest articol apare în numărul 22 (28 august-10 septembrie) al revistei NewMoney

Pe hârtie, Infosci arată ca multe alte startup-uri tehnologice, și nu numai. Ce este neobișnuit la acest startup este poate doar vârsta fondatorilor. Dintre cei trei antreprenori un vânzător experimentat, un antreprenor care și-a abandonat studiile și un fost angajat al CIA , cel mai tânăr are 75 de ani. Cei trei vorbesc deja de un exit accelerat. Și, în ciuda vârstei, nu de exitul lui Thomas Mann este vorba.

„Dacă am avea toți 40 de ani, am strânge câteva milioane de dolari, am construi o companie, am adopta un RSA“, spune John Ellingson, vânzătorul experimentat, referindu-se la sistemul de criptare binecunoscut. „Dar pentru că cel mai tânăr dintre noi are 75 de ani, avem un plan de exit ceva mai diferit“, continuă el, zâmbind cu subînțeles.

John Kittelberger (75 de ani) este cel care a renunțat la studii. Fost proprietar al unei afaceri cu instalații sanitare, el este antreprenorul prin excelență. D.C. Phil Dean (80 de ani) a lucrat 30 de ani în cadrul CIA la departamentul de ope­ra­țiuni tehnice și este unul dintre primii membri ai centrului antitero al agenției. Vânză­torul Ellingson (75 de ani) este de fapt avocat specializat în fur­tul de identitate și cel care, în urmă cu două decenii, și-a vândut patentul pentru un sistem de detec­tare a acestui gen de fraudă.

„Ne spunem instalatorul, spionul și tocilarul“, zice zâmbind Ellingson.

NICIUN SECRET. Fondatorii Infosci au dezvoltat un software despre care susțin că poate proteja împotriva atacurilor de genul celui care a spart site-ul Oficiului american pentru Managementul Perso­na­lului (OPM) din 2014. În urma atacului, au fost furate datele personale a 22,1 milioane de americani, inclusiv nu­mă­rul de asigurare socială sau informații pri­vind joburile anterioare în cazul celor care au lucrat în sau pentru guvern la un moment dat. Ellingson și Dean s-au nu­mărat printre cei afectați de atac.

Cum au păcălit hackerii sistemul OPM, crezând că sunt contractori de încredere? Au folosit coduri secrete care pro­tejează cele mai sigure sisteme de securitate. Și pentru că de obicei aceste coduri nu prea sunt schimbate, hackerii au reușit să păcălească sistemul de pro­tecție mai bine de un an. Infosci a conceput un program de securitate care schimbă toate codurile de 1.000 de ori pe secundă, prin urmare a sparge un anu­mit cod nu mai ajută pe nimeni.

Chiar dacă ideea poate părea cunos­cută experților în securitate cibernetică, în mod normal acest gen de măsuri de securitate au cel puțin un certificat sau ceva similar care nu se schimbă, deoarece este genul de informație care iden­tifică un anumit utilizator. Programul celor de la Infosci nu lasă nici acea com­ponentă neschimbată. „Adevărul este că, în zilele noastre, nu prea mai poți păstra niciun secret“, spune Ellingson.

NIȘA. Alex Doll, directorul TenEleven Ventures, spune că Infosci s-a poziționat pe un segment extrem de competitiv din zona de securitate digitală. Chiar și în Silicon Valley, unde tinerețea este atât de prețuită și căutată, anii pe care cineva i-a petrecut în operațiuni guvernamentale de securitate sunt un atu, spune Dan Conde, analist în cadrul centrului de cercetare Enterprise Strategy Group. „Sunt oameni care zeci de ani au fost expuși la cele mai neplăcute chestii. Sunt familiari cu cele mai întunecate, ciudate lucruri care se pot întâmpla“, a mai spus acesta.

Fondatorii spun că vârsta i-a ajutat să intre în față la oficiul pentru patente și mărci înregistrate, de unde speră să ob­țină un patent în luna august (inventatorii care au peste 65 de ani nu mai trebuie să aștepte la rând). Deocamdată, compania celor trei funcționează cu un capital de 650.000 de dolari obținuți de la rude, amici și de la compania de IT Nuvitek LLC. O versiune incipientă rulează pe Ama­zon Web Services Inc., iar cei de la In­fosci spun că sunt pregătiți să dea drumul procesului de licențiere a tehnologiei.

Dar să nu credeți că cei trei vor aloca ani de zile pentru a-și dezvolta afacerea. Vor doar să o crească suficient de mult cât să devină atractivă pentru un cum­pă­rător precum Dell Technologies sau Alphabet, poate chiar pentru un fond de investiții. Ellingson spune că speră să înceapă negocierile cât mai curând posibil. Invers decât se întâmplă de obicei în Silicon Valley, Infosci vrea să se miște repede și să finalizeze cu un exit. Nu în­seamnă că se vor vinde ieftin. Ba chiar Ellingson spune că a învățat ceva din re­centa vânzare a invenției în urma căreia a obținut 2 milioane de dolari. „Nu eram așa deștept atunci.“

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Start. Develop. Exit!” color=”juicy_pink”][vc_column_text]2016 a fost un an plin de incidente în materie de securitate online, pentru mediul politic și de business – privat sau public. Iar cyberatacurile au devenit tot mai targetate și mai sofisticate.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • CYBERSECURITY. Infosci a dezvoltat un software care poate proteja împotriva atacurilor de genul celui care, în 2014, a dus la furtul datelor personale a peste 22 de milioane de americani.
  • FINANȚARE. Infosci a avut un capital inițial de 650.000 de dolari, bani pe care cei trei i-au obținut de la rude, amici și de la compania de IT Nuvitek LLC. O versiune incipientă rulează pe Amazon Web Services. Ținta este de a-și face exitul către un cumpărător precum Dell Technologies sau Alphabet.
  • RSA. Este un algoritm criptografic cu chei publice care a fost dezvoltat în 1977 de Ron Rivest, Adi Shamir și Leonard Adleman la MIT (inițialele lor au dat și numele algoritmului). Puterea sa criptografică se bazează pe dificultatea problemei factorizării numerelor întregi.
  • CV. Cei trei fondatori ai Infosci, John Kittelberger, John Ellingson și Phil Dean au împreună experiențe variate, mergând de la afaceri cu instalații sanitare la vân-zări și operațiuni antitero în cadrul Central Intelligence Agency (CIA).

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Sarah McBride / adaptare de Mimi Noel 

FOTO: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.