Trei antreprenori cu vârste de peste 75 de ani au fondat unul dintre cele mai puternice startup-uri tehnologice din SUA

Mimi Noel 07/09/2017 | 15:36 Global
Trei antreprenori cu vârste de peste 75 de ani au fondat unul dintre cele mai puternice startup-uri tehnologice din SUA

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Acest articol apare în numărul 22 (28 august-10 septembrie) al revistei NewMoney

Pe hârtie, Infosci arată ca multe alte startup-uri tehnologice, și nu numai. Ce este neobișnuit la acest startup este poate doar vârsta fondatorilor. Dintre cei trei antreprenori un vânzător experimentat, un antreprenor care și-a abandonat studiile și un fost angajat al CIA , cel mai tânăr are 75 de ani. Cei trei vorbesc deja de un exit accelerat. Și, în ciuda vârstei, nu de exitul lui Thomas Mann este vorba.

„Dacă am avea toți 40 de ani, am strânge câteva milioane de dolari, am construi o companie, am adopta un RSA“, spune John Ellingson, vânzătorul experimentat, referindu-se la sistemul de criptare binecunoscut. „Dar pentru că cel mai tânăr dintre noi are 75 de ani, avem un plan de exit ceva mai diferit“, continuă el, zâmbind cu subînțeles.

John Kittelberger (75 de ani) este cel care a renunțat la studii. Fost proprietar al unei afaceri cu instalații sanitare, el este antreprenorul prin excelență. D.C. Phil Dean (80 de ani) a lucrat 30 de ani în cadrul CIA la departamentul de ope­ra­țiuni tehnice și este unul dintre primii membri ai centrului antitero al agenției. Vânză­torul Ellingson (75 de ani) este de fapt avocat specializat în fur­tul de identitate și cel care, în urmă cu două decenii, și-a vândut patentul pentru un sistem de detec­tare a acestui gen de fraudă.

„Ne spunem instalatorul, spionul și tocilarul“, zice zâmbind Ellingson.

NICIUN SECRET. Fondatorii Infosci au dezvoltat un software despre care susțin că poate proteja împotriva atacurilor de genul celui care a spart site-ul Oficiului american pentru Managementul Perso­na­lului (OPM) din 2014. În urma atacului, au fost furate datele personale a 22,1 milioane de americani, inclusiv nu­mă­rul de asigurare socială sau informații pri­vind joburile anterioare în cazul celor care au lucrat în sau pentru guvern la un moment dat. Ellingson și Dean s-au nu­mărat printre cei afectați de atac.

Cum au păcălit hackerii sistemul OPM, crezând că sunt contractori de încredere? Au folosit coduri secrete care pro­tejează cele mai sigure sisteme de securitate. Și pentru că de obicei aceste coduri nu prea sunt schimbate, hackerii au reușit să păcălească sistemul de pro­tecție mai bine de un an. Infosci a conceput un program de securitate care schimbă toate codurile de 1.000 de ori pe secundă, prin urmare a sparge un anu­mit cod nu mai ajută pe nimeni.

Chiar dacă ideea poate părea cunos­cută experților în securitate cibernetică, în mod normal acest gen de măsuri de securitate au cel puțin un certificat sau ceva similar care nu se schimbă, deoarece este genul de informație care iden­tifică un anumit utilizator. Programul celor de la Infosci nu lasă nici acea com­ponentă neschimbată. „Adevărul este că, în zilele noastre, nu prea mai poți păstra niciun secret“, spune Ellingson.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.