Toamna tranzacțiilor: Sectorul de fuziuni și achiziții se încinge pe final de an

Ionuț Ancuțescu 17/11/2023 | 10:25 Financiar
Toamna tranzacțiilor: Sectorul de fuziuni și achiziții se încinge pe final de an

Sectorul de fuziuni și achiziții se încinge pe final de an. Într-o singură lună au fost anunțate mai multe tranzacții importante, în zona serviciilor financiare și în retailul alimentar.

Mult timp s-a spus că sistemul bancar ro­mânesc este foarte fragmentat, iar numă­rul băncilor mici este prea mare. De exemplu, dintr-un raport al Băncii Naționale a Româ­niei (BNR) de acum șase ani aflam că în 2008 erau 43 de bănci în sistem. Marele ca­ta­clism care a izbucnit în acel an la nivel glo­­bal a grăbit concentrarea sectorului. După un deceniu și un pic, numărul institu­țiilor de credit avea să scadă la 35. La ju­mă­tatea acestui an erau cu trei în minus – punem la socoteală inclusiv cele șapte sucursale ale unor creditori străini, precum ING Bank Amsterdam sau TBI Bank Sofia.

Iar dacă dealurile recent anunțate vor fi duse la bun sfârșit, vor fi și mai puține. De asemenea, clasamentul primelor zece va suferi modificări semnificative. Concret, grupul italian UniCredit și-a comunicat in­tențiile de a prelua Alpha Bank, fuziune din care urmează să rezulte a treia mare bancă din sistem, loc ocupat acum de BRD Société Générale (după ce, cu doar două luni în urmă, creditorul elen anunțase prelua­rea activității Orange Money).

Un top realizat de Profit.ro, pe baza acti­velor de la sfârșitul lui 2022, ne arată că UniCredit și Alpha ocupau locul al șapte­lea, respectiv al nouălea. Cu un an mai de­vreme aveau poziții consecutive, însă banca de stat EximBank a venit puternic din urmă prin preluarea creditorului Banca Românească. În paranteză fie spus, dorința de extindere a Exim Banca Românească (așa cum se numește acum, după rebran­ding) a rămas vie. Până de curând au exis­tat indicii că era în cărți pentru preluarea OTP Bank România, dar aceasta este o altă dis­cuție.

Reașezări

A treia mare bancă din sis­tem, rezultată din comasarea activităților UniCredit și Alpha Bank, ar urma să aibă o cotă de piață combinată de 12%, conform băncii italiene. Grecii de la Alpha vor primi 300 de milioane de euro și aproape 10% din entitatea nou-creată. E prima achiziție de la marea criză din 2008 pe care o face grupul UniCredit. De altfel, acela a fost și momentul în care cota de piață a Alpha a scăzut masiv, nemaireușind să o recupe­reze. Parteneriatul vizează atât businessul din România, cât și cel din Grecia.

După ce a încercat (inclusiv prin achi­ziții), fără succes, să ajungă la o cotă de piață de 5%, OTP Bank România a decis să iasă de pe piața locală. În accepțiunea BNR, băncile cu o cotă de piață de peste 5% sunt considerate mari, iar cele cu o pon­dere de sub 1% intră în categoria celor mici. Înțelegem tot din Profit.ro că în cursa pentru OTP, o bancă medie, au mai rămas doar Raiffeisen și Banca Transilvania (BT), aceasta din urmă fiind și favorită. Să nu uităm că BT a ajuns să domine clasamentul bancar printr-o politică susținută de achi­ziții, Bancpost și Volksbank fiind înghițite anterior de banca din Cluj.

Italia și Grecia

Tot o bancă italiană, Intesa Sanpaolo, a ajuns la o înțelegere cu fon­dul american de private equity JC Flo­wers pentru achiziția First Bank, care, până în urmă cu cinci ani, a fost tot o bancă gre­cească – Piraeus. În 2022, ambele bănci aveau cote de piață de puțin peste 1%. Desigur, ca în cazul de mai sus, tranzacțiile așteaptă acordul autorităților de reglementare, inclusiv din domeniul concurenței.

Marea surpriză ar putea veni însă din Po­lonia. Cea mai mare bancă din această țară, PKO Bank Polski, ar putea intra pe piața românească de anul viitor. Primele in­formații privind deschiderea de către PKO a unei sucursale în România destinată companiilor au apărut încă din primăvara lui 2021, însă lucrurile nu s-au materializat până acum. Banca poloneză are o vechime de peste un secol și e deținută de stat.

Pe lângă economiile de scară care repre­zintă logica oricărei fuziuni, unirea forțelor, mai ales în cazul celor mici și medii, are și mai mult sens, date fiind provocările fiscale din anii următori. Relativ recent, preșe­din­tele Klaus Iohannis a promulgat noul pachet fiscal, care prevede, printre foarte multe altele, o suprataxă de 2% pe cifra de afaceri a băncilor în 2024 și 2025, urmând ca aceasta să scadă la 1% în 2026. Este cert că băn­ci­lor de talie mică le este greu să suporte mo­dificări legislative atât de dure.

Recordul

Tranzacția anului vine însă din retailul alimentar. Grupul olandezo-bel­gian Ahold Delhaize, care deține lanțul de magazine Mega Image, urmează să preia rețeaua Profi de la fondul de private equity MidEuropa, într-o tranzacție-record de 1,3 miliarde de euro. MidEuropa este unul dintre cele mai mari fonduri cu amprentă în Europa Centrală și de Est, una dintre cele mai mari investiții ale sale din România fiind rețeaua medicală Regina Maria.

Dacă tranzacția va fi aprobată, Ahold Delhaize ar urma să aibă peste 2.500 de uni­tăți de retail. Ca în cazul JC Flowers, vânzarea companiilor din portofoliu (în câș­tig, de preferat) este scopul ultim al unui fond de investiții.

Au mai rămas două luni din an, cele în care, de obicei, multe socoteli trebuie încheiate. Deci ne putem aș­tepta și la alte surprize.

Acest articol a apărut în numărul 175 al revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.