Sculptură de Brâncuși, vândută pentru o sumă record de casa de licitații Christie`s din New York

Sebastian Popescu 16/05/2018 | 12:24 Ştiri
Sculptură de Brâncuși, vândută pentru o sumă record de casa de licitații Christie`s din New York

O sculptură din bronz lustruit realizată de Constantin Brâncuși a fost vândută, marți seară, de celebra casă de licitații Christie’s din New York pentru 71 de milioane de dolari, sumă record pentru o lucrare semnată de artistul român, scrie The New York Times.

Este vorba despre lucrarea „La jeune fille sophistiquée” (Tânăra sofisticată, n.r.), portretul lui Nancy Cunard, scriitoare şi activistă anglo-americană. Statueta, înaltă de 79 de cm, a fost realizată de Brâncuși la Paris în 1932.

Citește și: VIDEO Cum arată și cât de rapizi sunt roboții de la Dacia. Uzina de la Mioveni produce o mașină la fiecare 54 de secunde

„Este un simbol, iar oamenii aleargă după simboluri. Contrastul dramatic între sculptura lustruită și baza cioplită a fost uluitoare. Și era extrem de rară”, a comentat lucrarea o expertă în artă prezentă la licitație.

Constantin Brâncuși este recunoscut în toată lumea ca cel mai inovativ și mai influent sculptor al secolului trecut, iar Muzeul de Artă Modernă din New York va deschide în luna iulie o expoziție care va include 11 dintre lucrările sale, mai notează The New York Times.

Sculptura de azi a fost vândută de cei trei copii ai colecționarilor americani Elizabeth și Frederick Stafford, care au achiziționat lucrarea în 1955, direct de la Brâncuși, pentru aproximativ 5.000 de dolari. În ultimii 40 de ani, „Tânăra sofisticată” a fost expusă la Muzeul Metropolitan de Artă din New York. O altă versiune a sculputurii, dar în lemn, se află în colecţia muzeului Nelson-Atkins din Kansas City.

Citește și: Cum a ajuns un inginer de aeronave să facă 14 milioane de euro pe an amenajând casele altora

Numele persoanei care a câștigat licitația nu a fost făcut public de casa de licitații Christie’s, care va face un profit de 190.000 de dolari în urma tranzacției de 71 de milioane de dolari.

Precedentul record pentru o operă a lui Brâncuși fusese stabilit în luna mai a anului trecut, când lucrarea „La Muse Endormie” (Muza adormită, n.r.) din 1913, a fost vândută de Christie’s pentru 57,4 milioane de dolari.


Foto: Christie’s

← Close