România invizibilă: harta importantă de pe care lipsește țara noastră

Alexandra Pele 13/07/2018 | 13:04 Financiar
România invizibilă: harta importantă de pe care lipsește țara noastră

În cele aproape trei decenii de capita­lism, capitalul autohton nu a reușit să devină suficient de puternic pentru a trece granițele. Primii campioni regio­nali încep a se contura, însă la capitolul investiții românești în străinătate statistica este nemiloasă.

Acest articol a apărut în numărul 44 (9 – 22 iulie) al revistei NewMoney

La sfârșitul lunii iunie, Grupul Alexandrion a anunțat o investiție de o sută de mili­oane de euro în Statele Unite. Liderul în producția și distribuția de băuturi alcoolice din România intenționează să cons­truiască în regiunea Mid-Hudson o distilerie, unde va produce, începând cu 2020, băuturi spirtoase premium destinate pie­ței americane (whisky, bourbon, gin, brandy și vodcă). „Această investiție este o mișcare stra­tegică care ne va permite să fim prezenți în Statele Unite și să folosim această po­ziție ca punct de ple­care pentru exporturi în restul lumii“, a de­cla­rat Nawaf Sala­meh, fondatorul de origine siriană a grupului.

Decizia strategică de a construi o unitate de producție în Statele Unite pentru a accesa alte 50 de piețe internaționale este însă unul dintre  (prea) puținele exis­tente. Dacă România se poate lăuda cu un stoc de investiții străine directe conside­rabil, de 41,4% din PIB în 2016, nu același lucru poate fi spus despre investițiile făcute de români peste hotare.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.