Recomandare de lectură: 5 cărți cu care să-ți începi toamna

Oana Borviz 08/09/2017 | 17:18 Timp Liber
Recomandare de lectură: 5 cărți cu care să-ți începi toamna

Acest articol apare în numărul 23 (11-24 septembrie) al revistei NewMoney

Cititul ține mai mult de dispoziție decât de ano­timp, însă, știm cu toții că, nu de puține ori, cheful ne este dictat și de starea vremii.

Parcă nu citești cu același spor istoria unei civilizații în zgomotul verii, așa cum ai face-o în liniștea iernii. Toamna, în schimb, ești tentat, parcă, să încerci mai multe genuri de lectură. E un timp al râvnei, al melancoliei, al luminii colorate, e vremea când lași mai ușor loc poveștilor în viața ta. Noi ne-am aruncat o privire peste noutățile editoriale și am ales câteva titluri pe care le găsim po­trivite pentru un început de toamnă.

„Încetează cu minciunile tale (Polirom) este romanul în care Philippe Besson (unul dintre cei mai apreciați scriitori francezi contemporani) poves­tește o experiență de dragoste trăită în anii adoles­cenței. Mai exact, relația pe care a avut-o, pe când era adolescent, cu un alt băiat. „Iată că astăzi, în sfârşit, îi dau ascultare mamei: spun adevărul. Pentru prima dată. În cartea asta“, mărturisește auto­rul explicând astfel și titlul cărții, care nu este altceva decât o expresie pe care mama lui i-o repeta întruna în copilărie. Romanul, descris de revista franceză Elle drept „un Brokeback Mountain fran­ţuzesc“, este, probabil, cea mai intimă carte scrisă până acum de Besson, care redă aici, uneori în detalii frapante, relația amoroasă pe care a avut-o cu Thomas, pe vremea când erau amândoi elevi la un liceu din Barbezieux-Saint-Hilaire. Dacă ați citit „Rătăcitori prin Lisabona“, atunci vă va plăcea și acest roman despre iubire, dăruire și sinceritate.

La marginea apei (Humanitas). Sara Gruen – care a devenit cunoscută cu „Apă pentru elefanți“, ce spune povestea unui tânăr fascinat de lumea circului – face aici portretul unei femei care ajunge să se redescopere pe sine în împrejurări ostile. Departe de casă, într-un sătuc scoțian unde, împre­u­nă cu soțul ei, se stabilește pentru o vreme, ame­ricanca Maddie începe să realizeze cine e cu ade­vărat și ce își dorește. Este epoca celui de-al Doilea Război Mondial, când unii se luptă cu mons­trul care amenință întreaga Europă (Hitler), iar alții cu creatura legendară despre care se credea că trăiește într-un lac din Highlands, Scoția (monstrul Loch Ness). Maddie, în schimb, se luptă cu pro­prii­le limite, ajungând să descopere, prin iubire, extraordinara forță a vieții, dar și a propriului său suflet. Adevăruri dureroase, caractere fascinante, contexte istorice redate în cele mai autentice detalii, creează atmosfera unei cărți care conduce, în acest moment, topul cu cele mai bine vândute cărți al publicației New York Times.

Istoria filosofiei hermetice (Herald). Una dintre pri­mele cărți dedicate alchimiei și legăturii acesteia cu filosofia, cartea francezului Nicolas Lenglet Du Fresnoy (1674-1755) ne prezintă cei mai cunos­cuți alchimiști ai lumii (din cele mai îndepărtate vremuri și până în secolul al XVIII-lea), practici celebre, comentarii și interpretări. Fresnoy o face dintr-o perspectivă interesantă, aceea a omului de știință extrem de bine documentat, care-i consi­deră însă pe alchimiști niște „nebuni iluștrii“, „victime ale propriilor lăcomii și curiozități“. Publicată pentru prima dată în 1742, această amplă lucrare, ce a stat la baza nenumăratelor tratate despre alchimie, aduce mai aproape de noi o știință ce îm­bină astrologia cu misticismul, și ne familia­ri­zează cu numele unor oameni care au căutat adevărul pe căi misterioase.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.