Radiografie: Cum au evoluat cotele de piață ale băncilor din România în ultimul deceniu

Alexandra Pele 30/08/2018 | 10:46 Financiar
Radiografie: Cum au evoluat cotele de piață ale băncilor din România în ultimul deceniu

 

Principiile teoriei evoluției formulate de Charles Darwin descriu întocmai traseul sis­temului bancar și învin­gătorii acestuia. Ultimul deceniu a adus schim­bări semnificative în clasamentul celor mai mari bănci din România.

Acest articol a apărut în numărul 47 (27 august – 9 septembrie) al revistei NewMoney

Sistemul bancar s-a numărat în ultimii ani printre cele mai active sectoare din lumea fuziunilor și achizițiilor (M&A), o concretizare a așteptărilor multor ana­liști potrivit cărora numărul insti­tuțiilor financiare de la nivel local este nejustificat de mare, în contextul în care inter­medierea financiară este în scă­dere, iar activele sistemului sunt cele mai mici din Uniunea Europeană ca procent din Produsul Intern Brut (PIB).

Această efervescență s-a tradus prin schimbări importante în clasamentul băncilor. Un număr de 15 bănci prezente în sistemul bancar local în ultimul deceniu au reuşit să îşi majoreze cota de piaţa, două şi-au menţinut-o, iar 13 au pierdut în faţa competitorilor, reiese din calculele NewMoney pe baza datelor Băncii Naţionale a României (BNR) din perioada 2007-2017.

Privind în detaliu, cea mai însemnată creștere a cotei de piață aparține Băncii Transilvania, ale cărei active au crescut de patru ori în intervalul analizat. Cu o cotă de piață de aproape 14%, BT se află la mai puțin de două puncte procentuale în spatele austriecilor de la BCR, în condițiile în care în urmă cu un deceniu îi despărțeau peste 18 puncte procentuale. De altfel, BCR este instituția fi­nan­ciară care a pierdut cea mai mare cotă de piață în ultimii zece ani – opt procente.

FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

 

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.