Radio Europa Liberă va transmite din nou în România

NewMoney 19/07/2018 | 10:21 Ştiri
Radio Europa Liberă va transmite din nou în România

Radio Europa Liberă / Radio Liberty (RFE / RL) a anunțat intenția de a lansa servicii de știri în Bulgaria și România, în încercarea de a consolida peisajul mediatic în ambele țări, se arată într-un comunicat transmis de postul de radio de la Washington.

Potrivit documentului, Europa liberă va reîncepe transmisiile pe motiv că oficialii guvernamentali, reprezentanții societății civile și jurnaliștii din ambele țări și-au exprimat îngrijorarea că dezinformarea, corupția și diviziunea socială le subminează sistemele politice.

„Sperăm în special că acoperirea noastră, realizată de jurnaliștii locali, va contribui la creșterea presei libere, va promova valorile și instituțiile democratice și va informa discuțiile în ambele țări cu privire la locul lor în NATO, UE și alte organizații occidentale. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu mass-media independente locale și cu societatea civilă”, spune președintele Radio Europa Liberă, Thomas Kent.

Postul de radio își va începe efectiv emisia în cele două țări din decembrie 2018 și „va oferi rapoarte și analize multimedia în limba bulgară și română și va colabora cu mass-media locală pentru a amplifica proiectele existente care promovează răspunderea publică și dezvăluie știrile false”, se mai arată în comunicat.

Citiți și: Au trecut 47 de ani de la inaugurarea celui mai puternic simbol capitalist din centrul Bucureștiului comunist

Europa Liberă are deja emisiuni pentru regiunea balcanică, cu birouri în Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia. De asemenea, are un serviciu în limba română pentru Republica Moldova.

Radio Europa Liberă a transmis în limba română până în 2008, iar serviciul pentru Bulgaria a fost sistat din 2004. Radio Europa Liberă este un post finanțat de Congresul Statelor Unite care transmite în țările Europei de Est și Orientului Mijlociu.

Înainte de 1989, secția română a Radio Europa Liberă realiza programe care erau difuzate în România comunistă. Programele secției române, care erau transmise pe Unde Scurte, erau căutate de majoritatea românilor pe motiv că ocoleau cenzura regimului comunist. Printre colaboratorii postului, în perioada comunistă, s-au numărat Monica Lovinescu sau Virgil Ierunca. În aceeași perioadă, redactori sau realizatori de emisuni erau, printre alții,  Emil Hurezeanu, Max Bănuș, Mircea Carp, Pavel Chihaia, Ion Ioanid, Radu Teodor Maltopol.

Citiți și: Comunismul se întoarce: de ce tinerii din ziua de azi își doresc să fie săraci

Secția în limba română a postului Radio Europa Liberă nu a fost ocolită de incidente majore în perioada comunistă. În februarie 1981 a fost organizat un atentat cu bombă care viza redacția în limba română, însă, din greseală, bomba a lovit redacția cehă. Ținta atentatului a fost Emil Georgescu, redactor al secției române. Atentatul a fost coordonat de germanul Johannes Weinrich, cunoscut drept mâna dreaptă a teroristului internațional„Carlos Șacalul“. Dispozitivul explozibil,  constând din circa 15 kg de Nitropenta, era de producție românească.

Nicolae Ceaușescu le ordonase ofițerilor de securitate din România comunistă să reducă la tăcere mai multe voci care apăreau la Radio Europa Liberă. Patru directori ai postului, Petru Bunescu, Noel Bernard, Radu Gorun și Vlad Georgescu au murit în câțiva ani unul după altul. Alți doi jurnaliști, Cornel Chiriac și Emil Georgescu au fost înjunghiați.

Radio Europa Liberă emite către 26 de milioane de persoane în 25 de limbi și în 20 de țări în care libertatea mass-media este restricționată sau unde o presă profesională nu este destul de dezvoltată.

 


FOTO: Mediafax

d