Puterea internetului: cine este tânărul de 33 de ani care mizează pe afacerile imobiliare online

Andreea Neferu 08/09/2017 | 16:53 Digital
Puterea internetului: cine este tânărul de 33 de ani care mizează pe afacerile imobiliare online

Acest articol apare în numărul 22 (28 august-10 septembrie) al revistei NewMoney

Când vine vorba de achiziția unei case sau a unui apartament, online-ul poate fi ajutorul de nădejde în faza de identificare a proprietăților care se înca­drează în bugetul cumpărătorilor și se pliază nevoilor acestora. Un motiv sufi­cient pentru un tânăr antreprenor să transforme o nevoie într-o idee de business de tip .ro, pe care a replicat-o și reinventat-o de mai multe ori în decurs de un deceniu.

„În imobiliare, serviciul de reprezentare sau intermediere în procesul de vân­zare-cum­părare este, la nivel fundamental, același de o sută de ani. Sigur, au apărut evoluții din punct de vedere teh­nologic, dar în sine pașii sunt neschim­bați“, spune Matei Maloș (33 de ani), antreprenorul care în decurs de un deceniu a creat de la zero mai multe platforme online de vânzări de locuințe, mi­zând pe nevoia românilor de a-și schimba casa sau apartamentul, dar și pe apetitul în creștere al acestora de a folosi mediul online pentru a se documenta înainte de ceea ce mulți numesc „achiziția vieții“ – o locuință.

De la anii de boom 2007-2008, până la infama criză imobiliară și actualul revi­riment al pieței locuințelor, Maloș a pa­riat pe un singur canal pentru intermedierea procesului de vânzare-cum­părare a caselor sau apartamentelor – online-ul. O tentativă antre­pre­norială a prins contur în primul său an universitar, în 2003, când a încercat să pună la punct un ghid de facul­tăți, cu declinare atât în offline, sub forma unei publicații tipărite, cât și în online.

Chiar dacă până la urmă proiectul nu s-a concretizat, Matei Maloș împreună cu mai mulți parteneri (printre care Alexandru Dima și Paul Ghinea) au păstrat dimensiunea online a planurilor lor, astfel că în 2006 au lansat platforma de anunțuri imobiliare magazinuldecase.ro, din care patru ani mai târziu au făcut exit, vânzând-o către Sanoma Hearst. „Ne extin­sesem în mai multe orașe, dar piața în­ghețase (după venirea crizei, n.r.), astfel că am profitat de moment pentru a face exit către Sa­no­ma“. Ca o paranteză, în 2014, portalul a mai trecut printr-o tran­zacție, fiind achiziționat de Adina Vasilescu și Daciana Bătrâneanu, în vreme ce Sanoma a intrat în portofoliul Burda.

Aceeași oportunitate. Revenind la Maloș, exitul din magazinuldecase.ro nu i-a tăiat cu nimic elanul de a investi într-o nouă platformă imobiliară, tot online, chiar dacă timp de câțiva ani a avut restricții de a se implica din nou în acest domeniu, având în vedere condițiile contractuale semnate cu cei de la Sanoma. Evident, a analizat mai multe posibilități de business, inclusiv din industria turis­tică sau din agricultură, însă a ajuns la concluzia că „tot aici (în imobiliare, n.r.) există o oportunitate“. În consecință, în 2012, Maloș a lansat, alături de aceiași parteneri anteriori, platforma Home­Finders.ro, serviciu imobiliar online destinat exclusiv cumpărătorilor. Patru ani mai târziu avea să anunțe un nou site imo­­bi­liar – Directimo.ro, conside­rat a fi o conti­nuare a proiectului HomeFinders.ro, pe care îl administrează și acum (dar des­pre care spune că este sub-închiriat).

La un an de la lansare, Directimo.ro a trecut printr-o nouă transformare. „Acum un an am încercat să fim pe toate segmentele, oferind și locuințe noi, și vechi. Acum am schimbat modelul“. Concret, Directimo.ro. listează de câteva luni doar apartamente noi din Capitală, reu­nind peste 250 de ansambluri rezidențiale din zonele centrale, semicentrale și de nord ale Bucureștiului.

Pentru cumpărători, platforma asigură și un serviciu de consiliere online. „Consi­lierea online se adresează preponderent celor care vor să investească pe piața rezi­den­țială“, explică Maloș, adăugând că pentru acest serviciu comisionul este de 1% din bugetul estimat pentru achiziție – 0,5% se plătește la încheierea contractului, iar res­tul în momentul în care are loc tran­zacția de cumpărare. Totodată, Directimo.ro le oferă cumpă­ră­torilor, sub forma unui voucher la di­verși retaileri, până la 1,5% din prețul de achiziție a unor locuințe în anumite an­sambluri rezi­den­țiale partenere, potrivit informațiilor de pe site.

De remarcat faptul că 15% din cum­pă­­rătorii actuali se înscriu în segmentul investitorilor, care fac achiziții spre închiriere, po­trivit datelor companiei de consul­tanță imobiliară Premier Estate Manage­ment. În plus, randamentele în Bucu­rești pentru astfel de investiții pot să de­pă­șească 7% pe an, devenind mult mai profitabile decât plasarea banilor în depozite bancare sau fonduri de pensii.

Maloș spune că valoarea de până acum a investițiilor în HomeFinders.ro și Directimo.ro se ridică la peste 300.000 de euro, echipa din spatele celor două platforme fiind formată din aproape 10 persoane. Despre alte cifre, cum ar fi veniturile pe care Directimo.ro ar urma să le genereze sau numărul de clienți, antreprenorul mărturisește că este pre­ma­tur să vorbească, pentru că „suntem din nou în faza de teste, de validare a mo­delului în București“. Potențialul de piață poate fi clar calculat, explică el, dar sunt și o serie de necunoscute. În schimb, esti­mează la 100.000 de euro bu­getul mediu al cum­pă­rătorilor care vor apela la Directimo.ro.

Apropo de potențialul  pieței, e cert că re­zi­dențialul local trece în prezent printr-o perioadă de efervescență, care aduce aminte într-o oarecare măsură de ceea ce se întâmpla în urmă cu un deceniu, când prețurile locuințelor explodau de la lună la lună. „Sperăm că nu va fi un nou boom imobiliar, însă este cert că în prezent vorbim din nou de o piață a vânzătorilor pe segmentul de locuințe noi, având în vedere că există destul de multe întârzieri în acordarea autorizațiilor de construire“, detaliază Maloș.

Altfel spus, oferta în piață este limitată în acest moment, iar cererea este în creș­tere, astfel că, spune teoria macroe­co­nomică, „jocul“ prețurilor este condus de vânzători. Datele de la Institutul Național de Statistică confirmă că în piață au intrat mai puține locuințe anul acesta: potrivit celor mai recente cifre, puțin peste 10.000 de case și apartamente au fost finalizate în primul trimestru al acestui an, în scă­dere cu aproape 13% față de aceeași peri­oadă a lui 2016.

Elan de piață. Totuși, mai multe pro­iecte rezidențiale sunt așteptate să prindă contur în urmă­toarea perioadă, iar în zona de nord a Capitalei au fost deja anunțate ansambluri care ar urma să aducă în piață 30.000 de noi locuințe, spune Maloș. În ansamblu, în București ar putea apărea în următorii ani peste 100.000 de locuințe noi de vânzare. „Dacă va apărea supra­ofertă, pentru cumpără­tori nu va fi deloc un lucru rău, ci din contră. Ar trebui să ne întoarcem în acel moment la o piață a cumpărătorilor“.

Până una-alta, prețurile cerute de dezvoltatori sau proprietari pentru locuin­țele noi din Capitală au înregistrat un avans de 10-15% în primul semestru al acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Directimo.ro. Până unde pot crește prețurile și dacă putem vorbi de lecții neînvățate din criza imo­biliară pre­cedentă, doar timpul poate răspunde.

 

Din online în online

Interesul pentru piața de anunțuri imobiliare online a fost în creștere în ultima perioadă, mai mulți jucători anunțându-și intrarea pe acest segment.

  • LIDERUL PIEȚEI. Cel mai mare site de anunțuri dedicate domeniului imobiliar este imobiliare.ro, platformă care a fost preluată în prima parte a anului trecut de grupul elvețian de media Ringier.
  • LANSĂRI NOI. În 2016, OLX.ro, deținut de sud-africanii de la Naspers, a lansat propria platformă dedicată anunțurilor imobiliare – Storia.ro. Și Intact Media Group, care controlează platforma de anunțuri online lajumate.ro, a lansat anul trecut site-ul homezz.ro, specializat în anunțuri de vânzare și închiriere de locuințe și imobile.
  • INVESTIȚII MIXTE. Tot în 2016, un grup de investitori belgieni și români a anunțat că investește 500.000 de euro în Wizmo.ro, o platformă dedicată sectorului rezidențial, dar și de business.
  • POTENȚIAL. Un anunț postat pe un site de imobiliare beneficiază, în medie, de 20 de contactări din partea utilizatorilor în decurs de două săptămâni, potrivit unui studiu realizat de compania de strategie și studii de piață Reveal Marketing Research și prezentat de Storia.ro.

 


Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.