Publi-interviu. Nestlé – investiții de 1,2 miliarde de franci elvețieni în agricultura regenerativă

NewMoney 21/06/2023 | 11:47 Companii
Publi-interviu. Nestlé – investiții de 1,2 miliarde de franci elvețieni în agricultura regenerativă

Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager la Nestlé România, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, vorbește într-un scurt interviu despre misiunea nou-lansatului Institut de Științe Agricole. Printre cei vizați direct sunt fermierii cu care colaborează compania elvețiană.

– Definiți mai în detaliu obiectivele noului Institut de Științe Agricole.

– Ca parte a rețelei globale de cercetare și dezvoltare a Nestlé, institutul colabo­rează strâns cu parteneri externi, inclusiv fermieri, universități, organizații de cercetare, start-up-uri și parteneri din in­dustrie pentru a evalua și dezvolta soluții bazate pe știință. Noul institut reafirmă angajamentul companiei de a consolida ecosistemul unic de inovare al Elveției.

Pe lângă noile sale facilități din cadrul Nestlé Research din Elveția, institutul încorporează o unitate de cercetare a plan­telor deja existentă în Franța și fermele din Ecuador, Coasta de Fildeș și Thailanda, precum și parteneriate cu ferme de cercetare.

Noul institut se va concentra pe știința plantelor, animalelor de lapte și sistemelor agricole. În strânsă colaborare cu parteneri interni și externi, va evalua și combina soluții bazate pe știință pentru a îmbunătăți calitățile nutriționale și senzoriale și impactul asupra mediului al materiilor prime agri­cole.

Nestlé consolidează acum această expertiză și o extinde la alte culturi, inclusiv leguminoase și cereale. Institutul lucrează, de asemenea, cu fermierii pentru a testa practicile agricole regenerative pentru a îmbunătăți sănătatea solului și a încuraja biodiversitatea. În plus, experții explorează abordări noi în producția de lapte care au potențialul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în domeniile hranei pentru vaci și gestionării gunoiului de grajd.

Institutul de Științe Agricole va explora, de asemenea, noi abordări ale reciclării fluxurilor secundare agricole pentru a reduce pier­derile de nutrienți și risipa de alimente de-a lungul lanțului valoric agricol.

– În ce au constat presiunile asupra sectorului alimentar din ultima vreme? 

– Presiunile se referă la necesitatea adop­tării la scară planetară a uni nou stil de agricultură, care să reducă impactul asupra mediului și în același timp să asigure surse de trai sustena­bil și constant atât fermierilor, cât și tuturor celor implicați în lanțul de prelucrare, stocare, transport și li­vrare.

Vorbim în primul rând de agricultura regenerativă, care contribuie la un sistem alimentar regenerativ, care ar trebui să fie corect și transparent pentru toți participanții. Nestlé se anga­jează să sprijine veniturile fermierilor, care vor fi îmbunătățite și diversificate prin programele sale de durabilitate.

– Care sunt provocările din domeniul alimentar pe care Nestle le vede in vii­to­rul apropiat?

– Începând din toamna anului 2021, Nestlé a alocat investiții în valoare to­tală de 1,2 miliarde franci elvețieni, într-un buget pe cinci ani, pentru a accelera adoptarea practicilor de agricultura regenerativă de-a lungul lan­țului de aprovizionare al companiei.

Provocările nu sunt puține. Este nevoie să fie dezvoltate soiuri de cafea și cacao cu randament mai ridicat, cu un impact mai mic asupra mediului. De asemenea, este necesară reducerea emisiilor din lanțul de aprovizionare cu produse lactate.

Pe de altă parte, fermierii care adoptă principiile agriculturii regenerative trebuie stimulați și recompensați, nu numai pentru cantitatea și calitatea ingredientelor, ci și pentru beneficiile pe care le oferă mediului prin protecția so­lului, gestionarea apei și captarea carbonului.