PODCAST. Radu Dumitrescu, antreprenor din HoReCa: „Ianuarie 2024 va fi egal cu ianuarie 2020”

PODCAST. Radu Dumitrescu, antreprenor din HoReCa: „Ianuarie 2024 va fi egal cu ianuarie 2020”

Ca antreprenor, Radu Dumitrescu (43 de ani), acționarul majoritar a șase restaurante din București (Nor, 18 Lounge, Cișmigiu Bistro și trei sub brandul Stadio), a fost afectat din plin de pandemie. Aceasta începea după ce apucase să cumpere și să renoveze două restaurante. Businessul i-a scăzut cu 70% anul trecut și aproape două treimi dintre angajați s-au reorientat către alte domenii. Deși ajutorul statului a fost minimal – spune el -, speră ca peste trei ani să-și revină totuși la nivelul din ianuarie 2020.

Acest podcast a fost înregistrat via Skype pe 12 aprilie 2021 și durează 35 de minute.

Câteva observații ale lui Radu Dumitrescu la Podcast de criză:

„Din fericire am reușit să ținem toate businsessurile (cele șase restaurante, n.r.) vii, deocamdată, adică la limita supraviețuirii și sperăm să reușim în continuare. Deocamdată, nu am fost nevoiți să închidem nimic. Am reușit să avem înțelegerea proprietarilor de spații și a furnizorilor.”

„(Din partea statului, n.r.) noi am primit zero. Granturi nu a primit nimeni. Cel puțin eu nu cunosc nicio companie din domeniul nostru care să fi primit un leu. Vorbesc de bani în cont. Șomajul tehnic nu îl primim noi, antreprenorii, nu, îl primesc angajații.”

„S-a gândit cineva să acopere costurile cu chiriile?! Nu. S-a gândit cineva că proprietarii spațiilor în care noi funcționăm n-au nicio vină?! De ce trebuie să ne dea ei discount la chirii?! De ce trebuie ei să piardă bani?!”

„Pe 30 decembrie (2020, n.r.) a apărut premierul la televizor și a spus că va fi prelungită amânarea plății ratelor la bănci pentru cei afectați în mod direct de criza pandemică. A doua zi a apărut în Monitorul Oficial că se prelungește aplicarea pentru amânarea ratelor la bănci, dar aceasta nu poate depăși nouă luni. Iar noi eram închiși din martie 2020, adică de nouă luni.”

„Dacă mă întrebi, personal sper ca toată lumea să supraviețuiască și să o scoatem cumva la capăt. Cred că cei care respectă regulile vor supraviețui.”

„Am avut o grămadă de controale de când am fost redeschiși, puțin rău intenționate, în sensul în care vin și caută lucruri, să te amendeze pentru ceva.”

„Veniturile în 2020 s-au contractat cu circa 70% și cred că în cel mai bun scenariu posibil, ianuarie 2024 va fi egal cu ianuarie 2020. Asta, în cel mai bun caz posibil.”

Radu Dumitrescu, carte de vizită:

Radu Dumitrescu are o experiență de zece ani în industria restaurantelor. În deceniul precedent, imediat după terminarea facultății, a avut un business cu materiale publicitare. În 2011, face primul pas în domeniul care l-a consacrat prin achiziția restaurantului DaVinci, de pe strada Ion Câmpineanu din București, pe care avea să îl redenumească Stadio. La doi ani după, deschide un restaurant în Cluj-Napoca, împreună cu doi asociați, afacere din care iese în 2015. Între 2015 și 2018, se extinde mult, cu trei restaurante în București: unul în aporpiere de Palatul Parlamentului (Social 1, redenumit Stadio), Nor de la ultimul etaj din clădirea Sky Tower și Cișmigiu Bistro, la ultimul etaj al hotelului Cișmigiu. Dumitrescsu deține și platforma de rezervări Restograf. Chiar înainte de începutul pandemiei, a mai achizționat două restaurante, unul dintre ele la ultimul etaj din clădirea de birouri City Gate și un altul în Parcul Mihai I, Stadio Park.

Acest podcast folosește fragmente muzicale din „The Unforgiven” (Metallica) și „Billie Jean” (Michael Jackson).

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.