Cine ar putea avea de câștigat dintr-un eventual eșec al tranzacției OTP-Banca Românească

Alexandra Pele 02/04/2018 | 13:54 Financiar
Cine ar putea avea de câștigat dintr-un eventual eșec al tranzacției OTP-Banca Românească

OTP Bank nu a primit acordul de a pre­lua Banca Românească. Din această turnură ar putea avea de câștigat doar Banca Transilvania.

Acest articol a apărut în numărul 37 (2-15 aprilie) al revistei NewMoney

Banca Na­țio­nală a României (BNR) a hotărât, în mod neașteptat, să nu dea undă verde OTP Bank pentru preluarea Băncii Românești, deținută de Natio­nal Bank of Greece (NBG). Primele reac­ții au venit de la grupul maghiar, care a anunțat că managementul va ana­liza as­­pectele juridice ale scrisorii trimise de autoritatea de supraveghere, urmând să hotărască dacă vor contesta deci­zia, termenul-limită fiind sfârșitul lui martie.

Pe de altă parte, contestația va fi solu­ționată tot de către banca centrală, care a transmis că motivele deciziei sale sunt confidențiale. Cel mai probabil, acestea au legătură cu indicatorii de prudenția­litate, prin care reglementatorul se asi­gură că orice fuziune din sistemul bancar nu îl pune în pericol.

Anterior, OTP obținuse aprobarea Consiliului Concurenței. Din decizia dată rezultă că achiziția Băncii Româ­nești presupune și preluarea unor active românești aferente sucursalei din Londra, respectiv filialei din Malta, aparținând National Bank of Greece. Despre aceste active nu se cunosc alte de­talii. Alte informații relevante mai există în raportările financiare ale NBG, grupul fiind listat pe bursa de la Atena. Prețul de vânzare convenit de cele două părți a fost de 72 de milioane de euro, potrivit raportului NBG aferent anului 2016, tranzacția incluzând „un portofoliu de credite corporate cu risc“. Luând în considerare și plata datoriilor Băncii Românești față de grupul elen, NBG se aștepta ca vânzarea Băncii Românești să le fi „întărit lichiditatea“ cu circa 650 de milioane de euro.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.