Cât de solid se anunță 2024 pentru listările pe piața de capital în Statele Unite

Mimi Noel 09/02/2024 | 10:14 Financiar
Cât de solid se anunță 2024 pentru listările pe piața de capital în Statele Unite

Cele mai recente ieșiri pe piața de capital au impulsionat zona ofertelor publice inițiale (IPO), mai ales că valoarea pachetelor listate de la începutul lui 2023 a depășit ca randamente piața de private equity. Mulți se așteaptă la o creștere a IPO-urilor, mai ales în prima jumătate a anului.

Acțiunile companiilor care au strâns cel pu­țin 100 de milioane de dolari la listare în­cepând cu 2023 au depășit indicele bur­sier S&P 500 (care include acțiuni ale celor mai mari 500 de companii listate la bursă în SUA) cu o medie de 18 puncte procentuale, conform unei analize realizate de zia­­rul britanic Financial Times pe baza datelor platformei Dealogic. Altfel spus, în ultimul an, IPO-urile au depășit perfor­man­țele pieței de acțiuni în ultimul an, alimen­tând speranțele că volumele de listări vor accelera în acest an, după o perioadă lungă de declin.

O contribuție importantă au avut-o cele câteva IPO-uri de succes precum cea a grupului de asigurări Skyward Specialty, care a crescut cu 125% de la listarea sa anul trecut, sau cea a companiei de biotehnologie Rayzebio, care a urcat cu un impresionant 244%, avans stimulat și de știrea de la final de 2023 că Bristol Myers Squibb urmează să o cumpere. Sunt exemple fericite care au compensat ieșiri mai slabe pe piața de ca­pital, cum a fost cea a companiei de livrare de produse alimentare Instacart, care și azi are o evoluție sub așteptări. Dar, în medie, acțiunile nou-listate au fost evaluate cu aproape 30% mai mult față de prețul stabilit la oferta inițială.

Veștile bune sunt binevenite pentru bancherii lihniți după afaceri după doi ani consecutivi de volume dezamăgitoare de oferte publice inițiale.

Pe parcursul anului trecut, companiile au strâns doar 20 de miliarde de dolari din lis­tările pe piața americană de capital, po­tri­vit platformei Dealogic. Suma este dublă față de 2022, dar cu aproape 90% mai mică decât în 2021. Este al treilea cel mai mic to­tal anual din ultimul deceniu.

Reviriment

Au fost și mari listări anul tre­cut care au avut un demaraj dificil – co­tațiile acțiunilor ARM, compania care face design de cipuri, ale producătorului de sandale Birkenstock sau ale serviciului de livrare Instacart au scăzut sub prețurile ini­țiale în săptămânile imediat următoare mo­mentului listării.

În ciuda acestui debut mai dificil, o parte din grupurile recent listate a fost printre cei mai mari beneficiari ai unei revigorări puternice a pieței de acțiuni în ultimele două luni ale lui 2023, pe măsură ce investitorii au devenit tot mai optimiști că recesiunea profundă a fost evitată – ratele do­bânzii-cheie au atins maximul, iar inflația dădea semne că se încadrează în ținta sta­bilită de Federal Reserve (Fed). „Semnalele susțin o perspectivă mai favorabilă pentru IPO-uri în 2024“, crede și Jesse Mark, director global pentru piețele de capital din ca­drul băncii de investiții Jefferies.

Acțiunile ARM, cea mai mare listare din 2023 la nivel global, au crescut acum cu peste 40%. Chiar și Birkenstock, una dintre marile listări așteptate, dar cu unul din­tre cele mai proaste debuturi, a recuperat după o scădere de aproape 15% în prima săptămână de tranzacționare.

„Ne-ar fi plăcut, da, să vedem o traiectorie ascendentă pentru anumite IPO-uri, dar nu evaluăm așa lucrurile. E mai important unde se află aceste companii la 30, 60, 90 de zile după listare“, a apreciat pentru Finan­cial Times un director de piețe de capital din cadrul unei mari bănci americane.

Precauție

Indicele Renaissance IPO – un coș ponderat în funcție de capitalizare bursieră care cuprinde companiile listate în ultimii trei ani – s-a mărit cu 44% înce­pând cu 2023, comparativ cu o creștere de 24% pentru indicele S&P 500 și de 42% pen­tru Nasdaq Composite.

Recenta creștere a încurajat deja mai multe companii cunoscute, inclusiv retailerul online de îmbrăcăminte Shein și lan­țul de patiserii Panera, să depună documente preliminare de listare (potențiala listare la bursă a companiei Shein va fi un test important, retailerul fiind acum în etapa în care solicită aprobarea din partea Beijingului pentru listarea în SUA). Altele, precum grupul de social media Reddit, au reluat discuțiile cu potențiali investitori după amânarea planurilor anterioare de listare.

Cu toate acestea, bancherii cu expe­riență sunt precauți și nu se lasă duși de valul unor debuturi false, în special în contextul în care ratele de dobândă-cheie globale sunt acum mult mai mari decât nivelurile extrem de scăzute de acum câțiva ani.

„Am pus bazele pentru ca 2024 să fie mai bun, dar este o lume nouă și nu va arăta deloc precum cea veche, când banii erau atât de ieftini“, ține să remarce Gregg Nabhan, președintele piețelor globale de ca­pital din cadrul Bank of America.

În ciuda recentei îmbunătățiri a randamentelor, multe dintre cele mai mari companii au cotații ale acțiunilor situate încă sub prețurile stabilite la oferta publică ini­ți­ală. În cazul celor mai multe dintre listă­rile noi, pre­țul acțiunilor a scăzut mai ra­pid decât întreaga piață de capital în prima săptămână a noului an, ceea ce evidențiază potențialul volatilității.

Este de așteptat ca investitorii să pună un accent deosebit pe companiile care pot demonstra că au un drum clar către profi­ta­bilitate, ceea ce diferă de decada ante­rioară scăderii pieței din 2022, când investitorii erau adesea atrași de companiile care se concentrau pe creșterea veniturilor cu orice preț. „Este o schimbare secu­lară, nu ciclică. Vorbim acum de o menta­litate diferită din partea managerilor de bani“, remarcă tot Gregg Nabhan, de la Bank of America.

Bancherii speră ca volumul capitalului strâns să crească începând cu al doilea tri­mestru, când companiile se pot prezenta cu situații financiare anuale auditate și cu proiecții mai clare asupra perspectivei vân­zărilor în 2025.

Cu toate acestea, unii cred că fereastra pentru potențiale listări în a doua jumătate a anului poate ar putea fi mai îngustă de­cât de obicei, pe fondul alegerilor prezi­den­țiale din SUA, programate pentru luna noiembrie. Explicația? Incertitudinea din perioada preelectorală crește volatilitatea pieței, ceea ce va face și IPO-urile mai riscante.

Acest articol a apărut în numărul 180 al revistei NewMoney

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.