Ce planuri are Orange România, după ce a reintrat în clubul miliardarilor în euro

Cristina Dobreanu 16/04/2018 | 12:39 Digital
Ce planuri are Orange România, după ce a reintrat în clubul miliardarilor în euro

În telecom bate un vânt de consolida­­re. Cel puțin deocamdată, jucătorii stau în defensivă, însă Orange România își pregătește, se pare, câteva mișcări.

Acest articol a apărut în numărul 38 (16-29 aprilie) al revistei NewMoney

Pentru prima dată după 2009, Orange a ajuns anul trecut la afaceri de puțin peste un miliard de euro. Nu este însă cea mai mare cifră a grupului, lider pe piața autohtonă, care a mai avut chiar în prag de criză afaceri de 1,31 de miliarde de euro – înregistrate în anul de boom 2008. În cât timp va mai ajunge operatorul telecom la performanțe si­mi­lare pe piața locală?

„Acest lucru ar însemna o creștere cu 30% a cifrei de afaceri (față de valoa­rea înregistrată în 2017, n.r.) și probabil este prematur să fac asemenea prognoze. Depinde prea mult de condițiile de pia­ță. Probabil suntem încă departe, or­ganic este greu, iar bolul de cristal de­vine tot mai închis“, spune Liudmila Climoc, șefa operațiunilor locale ale gigantului telecom, într-un interviu pentru NewMoney.

Totuși, dacă o creștere organică pa­­re să depindă de prea multe variabile, pe masă ar mai putea fi și varianta (ne­­ros­­­tită de șefa Orange România) achi­­zi­țiilor. Și din câte se vorbește în piață, în cărți ar putea fi chiar prelua­rea AKTA, cel mai mare operator independent de cablu, controlat de fondul de investiții PineBridge, cu o prezență ma­­sivă mai ales în zona mic ur­­ba­­nă și rurală (totalizând 3.000 de lo­calități în 33 de județe).

PE SURSE ȘI RESURSE. Operatorul, care se autodefinește drept „cel mai mic dintre cei mai mari și cel mai mare dintre cei mai mici“, este prezent pe piața lo­cală prin două firme – DCS și AKTA Telekom, iar acționar majoritar este fondul de in­ves­tiții PineBridge, cu circa 67% din ac­ți­uni. Dinu Malacopol, CEO și acționar minoritar în cadrul AKTA, nu a vrut să comenteze scenariul unei eventuale tranzacții cu Orange.

Într-un interviu pentru NewMoney din urmă cu un an, executivul explica însă că, deși AKTA este pe piață de mult timp, acționarii operatorului telecom nu vor să facă un exit cu orice preț. Ieșirea va fi a tuturor acționarilor, astfel încât cele două firme să fie preluate „la cheie“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.