Ce planuri are Orange România, după ce a reintrat în clubul miliardarilor în euro

În telecom bate un vânt de consolidare. Cel puțin deocamdată, jucătorii stau în defensivă, însă Orange România își pregătește, se pare, câteva mișcări.
Acest articol a apărut în numărul 38 (16-29 aprilie) al revistei NewMoney
Pentru prima dată după 2009, Orange a ajuns anul trecut la afaceri de puțin peste un miliard de euro. Nu este însă cea mai mare cifră a grupului, lider pe piața autohtonă, care a mai avut chiar în prag de criză afaceri de 1,31 de miliarde de euro – înregistrate în anul de boom 2008. În cât timp va mai ajunge operatorul telecom la performanțe similare pe piața locală?
„Acest lucru ar însemna o creștere cu 30% a cifrei de afaceri (față de valoarea înregistrată în 2017, n.r.) și probabil este prematur să fac asemenea prognoze. Depinde prea mult de condițiile de piață. Probabil suntem încă departe, organic este greu, iar bolul de cristal devine tot mai închis“, spune Liudmila Climoc, șefa operațiunilor locale ale gigantului telecom, într-un interviu pentru NewMoney.
Totuși, dacă o creștere organică pare să depindă de prea multe variabile, pe masă ar mai putea fi și varianta (nerostită de șefa Orange România) achizițiilor. Și din câte se vorbește în piață, în cărți ar putea fi chiar preluarea AKTA, cel mai mare operator independent de cablu, controlat de fondul de investiții PineBridge, cu o prezență masivă mai ales în zona mic urbană și rurală (totalizând 3.000 de localități în 33 de județe).
PE SURSE ȘI RESURSE. Operatorul, care se autodefinește drept „cel mai mic dintre cei mai mari și cel mai mare dintre cei mai mici“, este prezent pe piața locală prin două firme – DCS și AKTA Telekom, iar acționar majoritar este fondul de investiții PineBridge, cu circa 67% din acțiuni. Dinu Malacopol, CEO și acționar minoritar în cadrul AKTA, nu a vrut să comenteze scenariul unei eventuale tranzacții cu Orange.
Într-un interviu pentru NewMoney din urmă cu un an, executivul explica însă că, deși AKTA este pe piață de mult timp, acționarii operatorului telecom nu vor să facă un exit cu orice preț. Ieșirea va fi a tuturor acționarilor, astfel încât cele două firme să fie preluate „la cheie“.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.