Ce noutăți în tehnologie au fost dezvăluite odată cu începutul lui 2024 la cel mai mare eveniment de profil al anului, Consumer Electronics Show (CES), din Las Vegas

Romulus Deac 09/02/2024 | 13:14 Digital
Ce noutăți în tehnologie au fost dezvăluite odată cu începutul lui 2024 la cel mai mare eveniment de profil al anului, Consumer Electronics Show (CES), din Las Vegas

Cel mai mare show de tehnologie din lume ne-a îndemnat încă o dată să visăm la o lume a tehnologiilor (im)posibile de mâine. Viva Las Vegas!

Invariabil, există un element de predictibilitate când vine vorba despre ceea ce vom ve­dea în fiecare an la Consumer Electronics Show (CES). Televizoare din ce în ce mai mari? Bifat! Roboți de companie care nu vor ajunge niciodată să țină companie cuiva? Bifat. Senzori de toaletă care îți analizează urina în timp real pentru a depista pro­bleme de sănătate? Bifat. Obiecte cu o utilitate îndoielnică, precum furculițele inteligente care te avertizează când ai mâncat mai multe calorii decât e cazul? Bifat și ele.

Cât despre șansele de a găsi (mai ales) la ediția de anul acesta a evenimentului o com­­panie care să nu se laude cu experiența sa în inteligența artificială (AI), acestea au fost aproximativ la fel de mari precum cele de a câș­tiga dintr-o singură încercare ma­rele pot la sloturile din cazinourile din Vegas.

Evident, nu a fost nici pe departe prima dată când produsele bazate pe AI au ajuns pe standurile târgului, dar 2024 a fost cu ade­vărat anul în care acestea au furat spectacolul. „Vedem peste tot un «strat» de inte­li­gență artificială pus deasupra unui produs sau serviciu tradițional pentru a îmbunătăți experiența clienților“, descria atmosfera de la CES-ul de anul acesta Dipanjan Chatterjee, analist principal al firmei Forrester.

După un 2023 în care AI a fost reprezen­tată în principal de chatboturi gen ChatGPT (realizat de OpenAI), companiile caută de acum modalități inovatoare de a încorpora tehnologia în orice tip de hardware, de la ro­boți futuriști la laptopuri și produse care nu ar fi fost niciodată altfel posibile.

E adevărat că multe dintre gadgeturile expuse la CES sunt complet rupte de viața de zi cu zi, iar pe altele nu le vom putea cum­păra prea curând. Dacă nu chiar nicio­dată. Valoarea lor reală e dată însă de faptul că ne prezintă o viziune nu doar a direcției în care se îndreaptă tehnologia în următorii ani, ci și a potențialului acesteia de a ne schimba din nou și din nou viața în moduri greu de imaginat (sau de acceptat) acum. Așadar, CESe mai întâmplă în tehnologia noas­tră de tot restul zilelor?

X1 INTERPRETER HUB

Traducătorul universal din franciza „Star Trek“ are de acum un corespondent în lumea din trecutul de dincoace de ecran: X1 Interpreter Hub. Produs de Timekettle, este special conceput pentru întâlniri și este prezentat drept „pri­mul sistem de traducere simultană în mai multe limbi din lume“. Într-o singură dis­cu­ție punctuală, X1 poate face traduceri între cel mult 20 de utilizatori și cinci limbi dife­ri­te. Baza sa de date are însă 40 de limbi – nu, klingoniana nu e una dintre ele –, fiind capabil să recunoască și aproape 100 de ac­cente. Funcționează atât online, cât și offline, traducerile sunt redate vocal și poate fi folosit în cinci moduri diferite, cum ar fi cel „unu-la-unu“ (în care utilizatorii pot purta o conversație privată cu interpretare instantanee redată în căști), „conferință“ (traducerile se aud în difuzoarele dispozitivului) sau „la distanță“, pe model de video call. Are o durată de viață a bateriei de nouă ore de folosire continuă, la o perioadă de încărcare de două ore. Compania spune că traducerile sale au o acuratețe de 98% și promite pentru versiunile următoare și o funcție de clonare în timp real a vocii utilizatorilor.

Este deja disponibil pe piață, la un preț de 699 de dolari.

MOTION PILLOW

Produsă de compania sud-coreeană 10Minds, Motion Pillow este o pernă care folosește AI pentru a ajuta la eliminarea sforăitului și a oferi un somn mai odihnitor. Un sistem de senzori controlat de un algoritm AI detectează sforăitul utilizatorului și umflă lent anumite părți ale per­nei pentru a-i schimba poziția capului și a-i deschide astfel căile respiratorii, permițân­du-i să respire normal.

O aplicație dedicată monitorizează o mul­țime de date, cum ar fi timpul de sforăit, de funcționare a airbagului, scorul de somn, timpul petrecut în diferitele stadii ale somnului, și chiar face înregistrări ale sforăitului pentru a le reda mai târziu.

SIGNATURE OLED T

Un televizor prin care poți vedea ca printr-o vitrină nu este nea­părat cea mai practică dintre inovații, dar nu se poate nega că e ceva al naibii de tare. Tehnologia ecranelor OLED transparente e folosită de ceva timp în aplicații comerciale, dar LG vrea de acum să le-o vândă consu­matorilor și pentru a fi folosită acasă, sub forma televizorului transparent Signature OLED T. Are un afișaj de 77 de inchi, care constă în esență din două părți majore distincte: panoul de afișare transparent – echi­va­lentul ecranului obișnuit al unui televizor la fel de obișnuit – și un filtru de contrast aflat în spatele lui, care poate fi coborât sau ridicat pentru a face televizorul in/vizibil. E adevărat, transparența nu este perfectă, dar e suficientă ca televizorul să se integreze cu brio în peisajul camerei.

Când e activ în modulul transparent, poate afișa lucrări de artă, videoclipuri și fotografii, care par că plutesc în aerul din încăpere. Pentru amatorii de detalii tehnice, inima sa este un procesor Alpha 11 AI, care asigură performanțe AI de patru ori mai mari în comparație cu modelele anterioare, rezultatul fiind o îmbunătățire cu 70% a performanței grafice și o viteză de procesare cu 30% mai mare.

Vine însoțit de Zero Connect Box, care folosește tehnologia de transmisie fără fir LG pentru a trimite imagini și sunet 4K că­tre televizor, astfel încât să nu fie nevoie de niciun fel de cabluri pentru a conecta dispozitivele între ele.

BMIND

Baracoda a dezvăluit primul model de oglindă inteligentă, Bmind, care combină inteligența artificială și procesarea limbajului natural (NLP) pentru a analiza sentimentele celor care se privesc în ea, pe baza expresiilor, gesturilor și tonurilor acestora. Utili­zatorul odată „citit“, oglinda se adap­tează la starea lui de spirit din acel moment, oferindu-i sesiuni de terapii cu lumină și de meditație ghidată, cu scopul de a-i îm­bunătăți dispoziția și de a-l ajuta să-și ges­tioneze mai bine stresul. BMind are și func­ții personalizate, cum ar fi periajul ghidat al dinților, analiza pielii și oferirea de sfaturi de îngrijire a acesteia în funcție de particula­ritățile individuale, monitorizarea tempera­turii apei din baie și multe altele.

IDA 2.0

Mai repede decât și-ar putea imagina (sau dori), șoferii și pasagerii vor pu­tea trăncăni vrute și nevrute cu mașinile lor. Volkswagen deschide conversația, grație integrării ChatGPT în actualul asistent vocal al producătorului auto german, Ida. În momentul de față, Ida poate accepta comenzi vocale cu declanșatorul „Hei, Ida“ pentru funcții precum alegerea unei desti­nații, navigare sau reglarea condițiilor climatice din habitaclu. Din al doilea trimestru al acestui an, șoferii și pasagerii vor putea să-i vorbească normal, să-i pună întrebări complexe și să primească răspunsuri bazate pe ChatGPT. Întrebări de genul „este un restaurant cu specific chinezesc în apro­piere?“ sau „de unde pot cumpăra un kilt?“ – venită de la actorul scoțian Ewan McGre­gor într-un videoclip oficial de prezentare – vor fi transmise în cloud, unde sunt pro­ce­sate de algoritmul AI. Răspunsul este tri­mis către Ida și redat apoi în mașină.

La prezentarea sistemului, oficiali ai grupului Volkswagen i-au pus o mulțime de în­trebări banale și i-au cerut să genereze o po­veste care să ajute să adoarmă un copil aflat pe bancheta din spate, iar rezultatul a fost descris de ZDNET drept o pălăvrăgeală distractivă promițătoare.

Noua Ida va fi integrată nativ în modele ID.3, ID.4, ID.5 și ID.7, fiind așteptate versiuni îmbunătățite pentru cele mai recente mo­dele de Tiguan, Passat și Golf.

MINITAILZ INVOXIA

Upgrade major al unui model „primitiv“ lansat de compania Invoxia, Minitailz este un tracker de fitness care ne poate ajuta să înțelegem mai bine ne­voile prietenilor noștri blănoși. Cu o masă de doar 38 de grame, este un dis­po­zitiv care se atașează direct de lesă și funcționează atât pentru câini, cât și pentru pisici.

Pe lângă funcția de detectare a poziției pe bază de GPS, acesta furnizează acum diverse informații despre sănătatea anima­lului, cum ar fi ritmul cardiac sau rata respi­ratorie, fiind capabil să detecteze semne pre­coce de insuficiență cardiacă înainte de apariția simptomelor. Totodată, mai spun creatorii săi, Minitailz poate să sesizeze în comportamentul animalelor de companie anomalii care pot indica o problemă. Dispo­zitivul mai poate face diferența între mers, alergare, scărpinat, mâncat, băut, lătrat și odihnă și poate face un sumar al activității dintr-o anumită perioadă a animalului de companie, sumar pe care proprietarii îl pot consulta în timp real cu ajutorul unei apli­cații mobile.

La CES a primit un premiu pen­tru ino­vație în materie de AI și poate fi deja cum­părat la un preț de 99 de dolari.

THINKBOOK PLUS GEN 5 HYBRID

Le­novo a adus circa 40 de produse noi la CES 2024, dar ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid a fost considerat de media de specialitate drept cel mai interesant dintre toate laptopurile prezentate de marii pro­du­cători la ediția de anul acesta. Arată ca un laptop obiș­nuit cu Windows 11, dar ecra­­nul său poate fi detașat integral de tas­tatură. Odată separat, displayul se transformă într-o ta­bletă cu Android 13 care poate fi folosită independent. În același timp, tastatura „ră­masă“ poate fi co­nec­tată la un monitor extern, rezultând ast­fel un desktop Windows. Când funcționează ca lap­top, există un buton care permite co­mutarea sistemului de ope­rare între Android și Windows, permi­țând astfel accesa­rea și a celui dintâi cu aju­torul tastaturii și al trackpadului.

În ceea ce privește specificațiile cunoscute în acest moment, hardware-ul Windows include un procesor Intel Core Ultra 7, memorie 32 GB RAM, capacitate de stocare 1 TB și procesor grafic Intel Arc. „Ta­bleta“ Android e echipată cu Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, memorie de 12 GB RAM, stocare 256 GB și GPU Qualcomm Adreno. Va costa aproximativ 2.000 de do­lari și urmează să fie pus în vânzare în al doi­lea trimestru al anului.

HOLOBOX HOLOCONNECTS

„Ajută-mă, Obi-Wan Kenobi! Ești singura mea spe­ranță!“ Este, probabil, cel mai cunoscut mesaj holografic din istoria de dinainte și de după „Războiul stelelor“. Într-o galaxie foarte, foarte apropiată de noi, olandezii de la Holoconnects au preluat ideea și au adus-o la CES sub forma Holobox, o tehnologie me­nită să redefinească comunicarea video așa cum o cunoaștem acum. Descrisă de ana­liști drept o minune a inovației, aceasta fo­lo­sește o cameră 4K pentru a obține și tran­s­mite o imagine tridimensională a utilizato­rului, care apare ca o proiecție holografică în mărime naturală și incredibil de realistă pe un ecran LCD 4K transparent de 86 de inchi, făcând astfel conversațiile să pară că ar avea loc în același spațiu fizic. Este un sistem „plug and play“, așa că tot ce trebuie să faci este să-l bagi în priză și să-l conectezi la internet. Pentru a te transforma în holo­gramă, mai ai nevoie doar de un fundal alb, bine luminat, iar restul se desfășoară ca un apel video obișnuit.

Este deja pregătit pentru lansarea către marele public, la un preț care urmează să fie comunicat.

SONY XR

Odată ce hoardele de pokemoni digitali au fost dezlănțuite în lume cu ani în urmă, realitatea virtuală a rămas cea mai anunțată și așteptată dintre noile realități ale viitorului. La câteva ore după ce Apple a anunțat că Vision Pro va ajunge pe rafturile magazinelor începând cu 2 februarie, Sony și-a prezentat headsetul XR, construit la rândul său pe noul cip Qualcomm XR2+ Gen 2, într-un parteneriat cu Samsung.

Văzut deja ca un produs cu o clasă peste Vision Pro, XR nu este însă destinat unui public general de consumatori, ci se con­cen­trează direct pe profesioniști, ingineri și designeri, pentru a-i ajuta să accelereze dezvoltarea produselor și să creeze expe­riențe multisenzoriale care ar putea rula în cele din urmă și pe alte căști și ochelari inteligenți.

Dr. Roland Busch, CEO al Siemens, a declarat că headsetul urmează să fie folosit în „metaversul industrial“, pe care îl descrie ca „un spațiu captivant în care oamenii și inte­ligența artificială pot colabora în timp real pentru a rezolva problemele din lumea reală“.

XR va folosi microdisplayuri OLED pentru a oferi o rezoluție 4K care acceptă 96% din gama de culori DCI-P3, iar afișajul său se poate ridica asemenea unui vizor, astfel în­cât utilizatorii să poată comuta înainte și îna­poi între realitatea fizică și realitatea vir­tuală fără a-l da jos de pe cap.

Un sistem de camere – șase la număr – și senzori permite localizarea obiectelor în spațiu, iar interacțiunile cu realitatea vir­tuală sunt realizate prin intermediul a două controlere: unul pentru mâna nedominantă, sub formă de inel, care le permite utilizatorilor să manipuleze intuitiv obiectele 3D, și un altul mai precis, pentru cea dominantă, asemă­nător unui mouse, acționat cu dege­tul mare.

Din câte spun oficialii Sony, XR se con­centrează pe două lucruri: să-i ajute pe ingi­neri și pe designeri să accelereze dezvol­ta­rea produselor la care lucrează, prin crea­rea de „ge­meni digitali“ (versiuni virtuale identice ale prototipurilor din lumea reală), respectiv să permită următoarei generații de crea­tori de conținut să construiască experiențe spațiale captivante, inclusiv divertisment 3D și XR – extended reality, termen generic sub care sunt reunite realitatea augmentată (AR), virtuală (VR), mixtă (MR) și tot ceea ce se mai află între ele –, care să fie disponibile apoi pentru întreaga industrie.

Sony XR ar urma să fie scos la vânzare de anul acesta, iar specificațiile finale urmează să fie anunțate în perioada urmă­toare.

NAQI NEURAL EARBUDS

Implanturile cerebrale sună în continuare a ceva SF, dar există o mulțime de companii care lucrează la dezvoltarea unor astfel de tehnologii pentru piața de consum. Printre ele, și Naqi Lo­gix, fondată în urmă cu patru ani în Canada, care a prezentat la CES o tehnologie care ar putea folosi semnale electrice din creier pentru a controla diverse dispozitive.

„Construim singurele căști neuronale de pe planeta Pământ, care pot servi ca o al­ter­nativă sigură, neinvazivă, la implanturile cerebrale“, explică Dave Segal, cofondator și chief innovation officer al companiei. Echipate cu senzori giroscopici, musculari și de unde cerebrale, căștile detectează mișcări faciale mici, cum ar fi strângerea maxilarelor sau ridicarea sprâncenelor, și le trans­formă în instrucțiuni pentru controlul computerelor care rulează Windows și Mac, al gadgeturilor digitale și al dispozitivelor inte­ligente IoT pentru casă.

MYWAVES PEBBLE

Un alt gen de căști, produse de myWaves Technologies, se ata­șează de frunte pentru a analiza undele cerebrale în timp ce dormi, cu scopul de a crea melodii personalizate care te vor ajuta să te odih­nești mai bine. „Avem o tehnologie sus­ți­nută de știință care utilizează undele delta pentru a monitoriza toate stadiile somnului tău, de la cel profund la mișcarea ra­pidă a ochilor. Prin selectarea unei părți spe­cifice a undelor tale delta și transformarea lor în muzică putem produce melodii care să te ajute să adormi mai repede și să dormi mai mult și mai bine“, spune Jean-François Destexhe, chief executive officer (CEO) al com­paniei, adău­gând că Pebble nu trebuie purtat în fiecare seară. E de ajuns o singură înregistrare, pe care tre­buie să o în­carci apoi pe platforma myWa­ves, care o va transforma în cântece de lea­găn. Noapte bună!

Acest articol a apărut în numărul 180 al revistei NewMoney

FOTO: Getty