Numărul de viniluri vândute l-a depășit pe cel al CD-urilor pentru prima oară din anii ’80

Andrei Dumitru 15/09/2020 | 11:08 Fapt Divers
Numărul de viniluri vândute l-a depășit pe cel al CD-urilor pentru prima oară din anii ’80

Americanii par să asculte mai multe discuri de vinil pe fondul pandemiei.

De fapt, vinilul a depășit CD-ul pentru prima dată din anii 80, potrivit unui raport publicat recent la jumătatea anului de către Recording Industry Association of America, citat de USA Today. Raportul, care subliniază starea industriei muzicale americane, a surprins modul în care ascultarea muzicii s-a schimbat în timpul crizei coronavirusului.

Având în vedere faptul că oamenii au avut mai mult timp liber, din cauza pandemiei, streamingul de muzică, care include venituri din servicii cu plată precum Spotify, Apple Music și Amazon, a crescut cu 12% până la 4,8 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2020.

Numărul mediu de abonamente la muzică plătite a fost de 72 de milioane, în creștere cu 24% față de media din prima jumătate a anului 2019, potrivit raportului.

Americanii simt nostalgia discurilor de vinil

Dar cea mai izbitoare tendință a fost că ascultătorii de muzică americani au cheltuit mai mulți bani pe discuri de vinil decât pe CD-uri în perioada marcată de închiderea magazinelor și anularea turneelor.

Veniturile din vinil au crescut cu 4%, în timp ce veniturile din CD-uri au scăzut cu 48%, a constatat RIAA.

Datele de la Billboard sugerează, de asemenea, că americanii simt nostalgia vinilului. Prima săptămână din septembrie a marcat cea mai mare săptămână din 2020 pentru vânzările de albume, iar vânzările de discuri de vinil sunt în creștere pentru al 14-lea an consecutiv.

În ciuda creșterii popularității vinilului, vânzările fizice generale au scăzut cu 23% la 376 milioane dolari în prima jumătate a anului, deoarece americanii au pierdut locuri de muncă și concertele au fost anulate, potrivit datelor RIAA.

FOTO: Pixabay