Noua normalitate: „Nvidia’s Stock Market”

InvestiMENTAL 06/03/2024 | 11:23 InvestiMENTAL
Noua normalitate: „Nvidia’s Stock Market”

Vrând-nevrând, piața de capital americană trăiește sub semnul unei singure acțiuni – Nvidia, după cum inspirat remarcă Jason Zweig, un editorialist de la The Wall Street Journal.

Și fiecare e liber să aleagă modul în care va trăi în acest univers. Iar cifrele îi susțin pe deplin afirmația: aproape 30% din câștigurile înregistrate de indicele benchmark S&P 500 de anul acesta se datorează designerului de procesoare grafice care se dovedește principalul câștigător al boom-ului inteligenței artificiale. Prețul Nvidia s-a apreciat cu aproape 60% în ultimele nouă săptămâni și a crescut cu aproape 240% anul trecut. Acțiunile altor companii care folosesc tehnologia Nvidia sau care s-au urcat, pur și simplu, pe valul AI au, de asemenea, evoluții remarcabile. Iar discuția despre similitudinile cu bula dot-com din 2000 se nuanțează.

  • Recent, Super Micro Computer, un producător de servere american, a intrat în componența indicelui S&P 500, după ce prețul acțiunilor a crescut de 20 de ori în ultimii doi ani (nu e o greșeală de redactare) și cu peste 200% de la începutul anului, conform CNBC. Și, apropo de felul în care se remodelează lumea, Super Micro Computer ia locul în indice tradiționalului producător de electrocasnice Whirlpool. Compania cu sediul în San Jose (California) este unul dintre principalii vânzători de „clustere” de servere care folosesc cipuri Nvidia, atât de utile în antrenarea modelelor AI. Veniturile sale s-au dublat în ultimele trei luni din 2023 (față de trimestru al patrulea din 2022), iar analiștii se așteaptă la o triplare a acestora în trimestrul curent. Chiar că super!
  • Nici acțiunile Nvidia nu o lasă mai moale – în ședința de vineri, compania a atins o capitalizare de peste 2 trilioane de dolari, pentru prima dată în istorie, punctează Forbes. Săptămâna trecută, capitalizarea cumulată a celor mai mari trei companii americane, Microsoft, Apple și Nvidia reprezenta aproape 18% din valoarea de piață a S&P 500. Iar The Wall Street Journal ne spune că această concentrare nu e neapărat un mare păcat. S-a mai întâmplat în istoria SUA ca o mână de companii să domine S&P 500. De exemplu, în anii ’50, când își începea cariera Elvis Presley, General Motors reprezenta aproape 7% din întreaga piață americană, față de 4,6% – ponderea actuală a Nvidia din indicele principal.
  • Lărgind cadrul, euforia din jurul inteligenței artificiale aduce, pe final de săptămână, noi recorduri pentru principalii indici S&P 500 și Nasdaq Composite, arată Reuters. S&P 500 a crescut în 16 din ultimele 18 săptămâni, ceea ce reprezintă o performanță pe care nu a mai atins-o din 1971, conform MarketWatch.

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune, rapoartele zilnice Zi de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.


Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081

Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!

Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Investimental este primul broker autorizat pentru tranzacții bursiere la BVB din ultimii 14 ani, care și-a început activitatea in iulie 2023. Principalul investitor al Investimental, Sacha Dragic, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanți antreprenori din România, Proiectul este construit și dezvoltat de o echipă de profesioniști cu experiență cumulată de 140 de ani în domeniul investițiilor financiare.