Noile recorduri bursiere ale Băncii Transilvania – câteva explicații

InvestiMENTAL 22/11/2023 | 12:14 InvestiMENTAL
Noile recorduri bursiere ale Băncii Transilvania – câteva explicații

Către finalul săptămânii trecute, Banca Transilvania (BT), cel mai mare creditor din sistem, s-a depășit pe sine însăși, am putea spune. Ziarul Financiar semnala, joi, atingerea unui nou maxim istoric în termeni de capitalizare bursieră, depășit – la rându-i – în ședința de vineri. Valoarea băncii din Cluj-Napoca se ridica la circa 18,3 miliarde de lei (3,7 miliarde de euro), adică de peste șase ori mai mult decât în urmă cu un deceniu, când Omer Tetik prelua funcția de CEO. Pe atunci, instituția de credit tocmai depășise anii grei ai marii crize financiare și criza datoriilor suverane din 2010. Cel mai greu moment a fost, probabil, în 2008, când a trebuit să ia un împrumut de urgență de la Banca Națională a României. După falimentele băncilor de investiții din Statele Unite, creditorii locali își pierduseră încrederea reciprocă, iar clienții BT intraseră în panică și își retrăgeau banii.

  • Rezultatele financiare pe primele nouă luni sunt unul dintre elementele care au influențat performanța de dată recentă. Grupul Banca Transilvania a înregistrat un profit de 2,3 miliarde de lei (peste 450 de milioane de euro), în creștere cu peste 35% față de perioada similară a anului trecut. Apropo de profituri, investitorii au fost fericiți, la începutul acestei luni, când au primit dividende de peste 900 de milioane de lei din rezervele aferente anilor 2022 și 2021. De o vreme, profitul a devenit principalul indicator la care se uită investitorii de pretutindeni, inclusiv din România. Mirajul creșterii (fără profit) nu mai impresionează pe nimeni.
  • Un alt eveniment notabil este decizia Consiliului de Administrație de la jumătatea lunii de a răscumpăra un număr de un milion de acțiuni, dintr-un total de cinci milioane de acțiuni, după cum a aprobat Adunarea Generală a Acționarilor, în primăvara acestui an. Programul de răscumpărare se derulează între 17 noiembrie 2023 și 31 ianuarie 2024. Din raportul care anunță decizia aflăm că prețul la care pot fi vândute acțiunile BT e unul „minim egal cu prețul din piață”, dar nu mai mare de 30 de lei. Prețul de închidere de vineri a fost de 23 de lei/ acțiune: La deschiderea ședinței de luni, titlurile se depreciau ușor.
  • Dimensiunile BT, care se promovează drept o bancă românească orientată către antreprenorii locali, au tot crescut și datorită unei politici susținute de achiziții. În 2015, a început prin a cumpăra Volksbank, un creditor serios afectat de criza sectorului imobiliar. Ulterior, și-a mai adus în portofoliu și alte bănci, precum Bancpost și Idea Bank. Indicii relativ recente, scoase la lumină de Profit.ro, ne arată că tot Banca Transilvania ar fi favorită și în cursa pentru preluarea OTP, un creditor din Ungaria care încearcă să iasă de pe piața românească. Conform aceleiași surse, finalul de an sau începutul lui 2024 vor aduce o finalizare a negocierilor.

→ De reținut. Omer Tetik, șeful băncii ardelene din 2013, crede însă că un pic de prudență nu strică, potrivit unei sinteze a rezultatelor financiare pe trimestrul al treilea. Asta, având în vedere „volatilitatea și incertitudinea din piață”. O abordare cât se poate de nimerită, în condițiile în care 2024 și 2025 nu vor fi ani simpli pentru sistemul bancar (și pentru multe alte zone ale economiei, de altfel). Schimbarea cadrului fiscal prin introducerea unei taxe suplimentare de 2% pe cifra de afaceri a băncilor (era 1%, inițial) va da serioase bătăi de cap jucătorilor din sector, conform Banking News. Mai trebuie spus că nici clienții nu o vor duce mai bine, dat fiind faptul că alte prevederi îi afectează și pe ei, la modul direct. De exemplu, companiile mari vor trebui și ele să plătească o suprataxă de 1% pe cifra de afaceri. Am putea spune că „suferința” va fi generală, însă când ești o companie listată, puzzle-ul devine și mai complicat.

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune, rapoartele zilnice Zi de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.


Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!

Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Investimental este primul broker autorizat pentru tranzacții bursiere la BVB din ultimii 14 ani, care și-a început activitatea in iulie 2023. Principalul investitor al Investimental, Sacha Dragic, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanți antreprenori din România, Proiectul este construit și dezvoltat de o echipă de profesioniști cu experiență cumulată de 140 de ani în domeniul investițiilor financiare.