Există viață și după vânzarea H2O

InvestiMENTAL 02/11/2023 | 16:48 InvestiMENTAL
Există viață și după vânzarea H2O

Să începem cu o ipoteză: dacă s-ar organiza un concurs de popularitate pentru acțiunile de la Bursa de Valori București (BVB), putem bănui că Fondul Proprietatea (FP) ar urca pe podium. FP a fost în centrul atenției, din nou, și săptămâna trecută. De data asta, fără nici cea mai mică legătură cu Hidroelectrica – îți amintești râurile de cerneală digitală care au însoțit cel mai mare IPO de pe piața de capital locală și una dintre cele mai mari din lume, de anul acesta. Fondul administrat de Franklin Templeton a anunțat finalizarea tranzacției de vânzare a unor participații minoritare la Enel România, precum și aprobarea din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru lansarea unei oferte publice menită să accelereze programul de răscumpărare a acțiunilor proprii. Iar reacția pieței nu s-a lăsat îndelung așteptată.

  • Aflăm dintr-un raport FP și, un pic mai nuanțat, din Ziarul Financiar că fondul a încasat 650 de milioane de lei, adică peste 130 de milioane de euro, din vânzarea unor dețineri la Enel România și mai multe companii de distribuție afiliate. Pentru mai multă exactitate, vorbim despre E-Distribuție Muntenia, Enel Energie Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat. Cumpărătorul este Public Power Corporation, cea mai mare companie de electricitate din Grecia, care decidea în martie achiziția operațiunilor Enel din România. Ce se va întâmpla cu banii? Raportul FP ne informează că aceștia vor fi investiți conform unor așa-numite „discount management techniques”, prezente în Declarația de Politică Investițională. Ei, aici i-aici.
  • În documentul de mai sus găsim „obiectivul de discount” al fondului, care se traduce cam așa: prețul de închidere al FP trebuie să fie preponderent cu cel mult 15% față de Valoarea Activului Net (VAN)/ acțiune. Or, titlurile FP închideau, săptămâna trecută, la 0,4900 de lei, în vreme ce VAN/ acțiune este de 0,6447, conform ultimei raportări. E destul de limpede, fără să te mai plictisim cu calcule, că acest discount depășește 15%. Cel mai probabil, o spune și Ziarul Financiar, banii din vânzarea Enel vor merge către răscumpărarea de acțiuni proprii – nu e prima dată când fondul are o astfel de inițiativă.
  • De altfel, FP a anunțat, tot recent, că a obținut aprobarea ASF pentru oferta publică de cumpărare, ce urmează să se deruleze între 31 octombrie și 5 decembrie 2023. Oferta ar urma să se extindă până la peste 11,8% din capitalul social, adică 670 de milioane de acțiuni sau certificate globale de depozit (listate pe bursa de la Londra). De asemenea, prețul de cumpărare e de 0,6319 lei pe acțiune. Nu e de mirare că FP a înregistrat un salt de aproape 18%, de luni până vineri, conform istoricului de tranzacționare de pe BVB. Cu alte cuvinte, discountul cu pricina se reduce simțitor. Or, exact asta urmărește și Franklin Templeton.

→ De reținut. Dacă vrei să aprofundezi povestea cu programele de răscumpărare (buyback), foarte pe scurt, ideea e că, de multe ori, companiile care lansează astfel de oferte vor să reducă „stocul” de acțiuni disponibile, deci să le crească valoarea de piață și, implicit, profitul pe acțiune. De asemenea, răscumpărarea de acțiuni proprii e o dovadă vie a faptului că emitentul are suficiente rezerve pentru a face față unor situații dificile din viitor. Fondul Proprietatea deja avea în conturi, la jumătatea lui octombrie, peste 700 de milioane de lei în numerar și peste un miliard de lei în depozite bancare. Cumva, revenind la ipoteza de început, FP vrea ca popularitatea sa să se transfere mai mult și în prețul acțiunii. Iar popularitatea este sfântă pentru companiile de investiții, ne spune platforma de educație financiară Quoted Data.

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune, rapoartele zilnice Zi de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.


Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081

Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!

Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Investimental este primul broker autorizat pentru tranzacții bursiere la BVB din ultimii 14 ani, care și-a început activitatea in iulie 2023. Principalul investitor al Investimental, Sacha Dragic, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanți antreprenori din România, Proiectul este construit și dezvoltat de o echipă de profesioniști cu experiență cumulată de 140 de ani în domeniul investițiilor financiare.