Băncile, în colimatorul autorităților europene   

InvestiMENTAL 16/08/2023 | 11:50 InvestiMENTAL
Băncile, în colimatorul autorităților europene   

Așa-zisa „taxă de solidaritate”, care a vizat în special profiturile excepționale ale OMV Petrom din 2022, se dovedește un fenomen pan-european. La începutul săptămânii trecute, oficiali ai guvernului de la Roma au spus că veniturile nete din dobânzi ale băncilor italiene vor fi taxate cu 40%.

Nici mai mult, nici mai puțin. Logic, acțiunile principalilor creditori italieni, Intesa Sanpaolo, UniCredit sau Banco BPM au avut scăderi ample, marțea trecută, imediat după anunț. Nici băncile listate la București nu au avut o soartă mai bună, date fiind unele temeri că decizia italienilor ar putea fi sursă de inspirație și pentru alte state. O descriere mai detaliată a modului în care au reacționat pe moment piețele europene poți citi în Ziarul Financiar. Ulterior, oficialii italieni au revenit, afirmând că suprataxa nu va putea fi mai mare de 0,1% din activele instituțiilor bancare. Parcă mai merge așa. Asta au zis și investitorii, iar acțiunile din sectorul bancar și-au mai revenit.

  • În engleză, această măsură fiscală se numește „windfall tax”, sugerând metaforic că taxează banii căzuți din cer, adică beneficiile datorate unui context – creșterea dobânzilor de politică monetară, în cazul de față. De la începutul lui 2022, se pare că peste 30 de astfel de suprataxe au fost implementate sau propuse în Europa, potrivit unei analize Financial Times. Însă nu doar companiile din industria petrolului și băncile au căzut „victime”. În colimatorul guvernului ungar au intrat toate instituțiile financiare (inclusiv societățile de asigurări), iar autoritățile portugheze au penalizat profiturile excesive ale distribuitorilor de mâncare.
  • Fenomenul nu e de azi, de ieri. Tot din Financial Times aflăm că Danemarca a spart gheața, în 1915, când a introdus o suprataxă pentru exportatorii de mâncare care continuau să aibă relații comerciale cu Germania, în timpul Primului Război Mondial. Venind mai aproape de vremurile noastre, vedem că, la începutul anilor 80, guvernul american taxa producătorii de petrol, iar Margaret Thatcher lua o măsură asemănătoare cu cea executivul condus astăzi de Giorgia Meloni.
  • Principalele bănci italiene, listate pe bursă, care cumulează cam jumătate din depozite, vor plăti la bugetul statului circa 2,5 miliarde de euro, estimează The Guardian. Inițial, înainte ca guvernul să plafoneze contribuțiile băncilor la 0,1% din valoarea activelor, unele estimări arătau că, în 2024, acestea vor datora suplimentar statului cu circa 5 miliarde de euro mai mult. Banii ar urma să fie folosiți pentru a ajuta clienții cu credite ipotecare și, totodată, vor permite scăderea altor taxe, conform BBC.

→ De reținut.  Să fii conștient însă, că există și voci care susțin măsura. Doi oficiali ai Fondului Monetar Internațional și Oxfam (organizație care militează pentru atenuarea dezechilibrelor sociale), spun, conform Financial Times, că autoritățile italiene fac exact ce trebuie. Cumva, toate guvernele sunt cu bugetele la ananghie, mai ales după hemoragia de pachete de sprijin pe care le-au acordat în timpul pandemiei. De asemenea, publicul larg, mai ales că traversăm o perioadă de înăsprire a condițiilor de trai, decizia – care ar trebui să devină lege în următoarele două luni – ar putea fi bine primită. Știm, bancherii nu se numără printre cele mai iubite bresle, nici pe vremuri „de pace”.

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune, rapoartele zilnice Zi de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.


Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081

Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!

Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Investimental este primul broker autorizat pentru tranzacții bursiere la BVB din ultimii 14 ani, care și-a început activitatea in iulie 2023. Principalul investitor al Investimental, Sacha Dragic, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanți antreprenori din România, Proiectul este construit și dezvoltat de o echipă de profesioniști cu experiență cumulată de 140 de ani în domeniul investițiilor financiare.