Lecții de business în lumea spionajului. Cum sunt pregătiți agenții CIA să interacționeze cu mediul de afaceri

Mimi Noel 24/05/2018 | 12:53 Global
Lecții de business în lumea spionajului. Cum sunt pregătiți agenții CIA să interacționeze cu mediul de afaceri

West Point, Harvard, CIA sunt cele trei mari instituții americane bifate în carieră de Brian Bulatao, vechiul amic al lui Mike Pompeo, actualul șef al di­plo­mației ame­ricane. În curând, Bula­tao ar mai putea face un pas în carieră Departamentul de Stat.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

Brian Bulatao își amintește de parcă a fost ieri. După alegerile din 2016, și-a sunat ve­chiul prieten, Mike Pompeo pentru a-l feli­cita pentru numirea sa în poziția de șef al Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA). Bulatao, coleg la începutul anilor ’80 cu Pompeo la celebra universitate militară americană West Point și apoi partener într-un business pornit în Kansas, l-a asigurat pe noul director al spionajului american că va face o treabă minunată. Pompeo l-a asigurat și el de ceva – că vor lucra îm­preună.

În ianuarie 2017, Pompeo l-a adus pe Bulatao în poziția de consilier în cadrul CIA. Nu după mult timp, l-a avansat numă­rul trei în ierarhia executivă a Agenției, poziție din care superviza ope­rațiunile de zi cu zi ale instituției care are peste 20.000 de angajați. Când a fost validat în funcție, în iunie 2017, amândoi au căzut de acord ca titulatura lui Bulatao să fie de director de ope­rațiuni (COO), ceea ce a adus un aer de business privat în Agenție.

Și nu a fost doar titulatura. Bulatao a încercat să impună în Agenție un set de lecții de management pe care, de obicei, le deprind absolvenții de MBA.

Citiți și: Cum vrea YouTube să-și securizeze conținutul și ce videoclipuri vor putea fi vizionate doar cu plată

Acum, când Mike Pompeo se pregă­tește să preia funcția de secretar de stat, mulți se întreabă dacă Bulatao i se va ală­tura la Departamentul de Stat.

REFORMĂ ÎN STIL MBA. Fost consultant în cadrul McKinsey & Co și absolvent al școlii de business din cadrul Harvard, Brian Bulatao degajă aerul unui consultant în management, iar pentru a descrie schim­bările pregătite pentru Agenție recurge frecvent la jargonul aferent.

Asemenea lui Pompeo, Bulatao nu avea niciun fel de experiență în administrație, cu atât mai puțin în intelligence la momentul intrării în CIA. În urmă cu șase ani, conducea o companie de ambalaje industriale din Dallas.

Bulatao nu a spus dacă i se va alătura lui Pompeo în echipa pe care și-o va for­ma la Departamentul de Stat. Deo­cam­dată, împreună cu Pompeo și numărul doi în agenție, Gina Haspel, se întâlnesc în fiecare dimineață de câteva ori pe săp­tămână. Are biroul vizavi de cel al lui Pompeo, la etajul al șaptelea din sediul Agenției CIA.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.