Lecții de business în lumea spionajului. Cum sunt pregătiți agenții CIA să interacționeze cu mediul de afaceri

Mimi Noel 24/05/2018 | 12:53 Global
Lecții de business în lumea spionajului. Cum sunt pregătiți agenții CIA să interacționeze cu mediul de afaceri

West Point, Harvard, CIA sunt cele trei mari instituții americane bifate în carieră de Brian Bulatao, vechiul amic al lui Mike Pompeo, actualul șef al di­plo­mației ame­ricane. În curând, Bula­tao ar mai putea face un pas în carieră Departamentul de Stat.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

Brian Bulatao își amintește de parcă a fost ieri. După alegerile din 2016, și-a sunat ve­chiul prieten, Mike Pompeo pentru a-l feli­cita pentru numirea sa în poziția de șef al Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA). Bulatao, coleg la începutul anilor ’80 cu Pompeo la celebra universitate militară americană West Point și apoi partener într-un business pornit în Kansas, l-a asigurat pe noul director al spionajului american că va face o treabă minunată. Pompeo l-a asigurat și el de ceva – că vor lucra îm­preună.

În ianuarie 2017, Pompeo l-a adus pe Bulatao în poziția de consilier în cadrul CIA. Nu după mult timp, l-a avansat numă­rul trei în ierarhia executivă a Agenției, poziție din care superviza ope­rațiunile de zi cu zi ale instituției care are peste 20.000 de angajați. Când a fost validat în funcție, în iunie 2017, amândoi au căzut de acord ca titulatura lui Bulatao să fie de director de ope­rațiuni (COO), ceea ce a adus un aer de business privat în Agenție.

Și nu a fost doar titulatura. Bulatao a încercat să impună în Agenție un set de lecții de management pe care, de obicei, le deprind absolvenții de MBA.

Citiți și: Cum vrea YouTube să-și securizeze conținutul și ce videoclipuri vor putea fi vizionate doar cu plată

Acum, când Mike Pompeo se pregă­tește să preia funcția de secretar de stat, mulți se întreabă dacă Bulatao i se va ală­tura la Departamentul de Stat.

REFORMĂ ÎN STIL MBA. Fost consultant în cadrul McKinsey & Co și absolvent al școlii de business din cadrul Harvard, Brian Bulatao degajă aerul unui consultant în management, iar pentru a descrie schim­bările pregătite pentru Agenție recurge frecvent la jargonul aferent.

Asemenea lui Pompeo, Bulatao nu avea niciun fel de experiență în administrație, cu atât mai puțin în intelligence la momentul intrării în CIA. În urmă cu șase ani, conducea o companie de ambalaje industriale din Dallas.

Bulatao nu a spus dacă i se va alătura lui Pompeo în echipa pe care și-o va for­ma la Departamentul de Stat. Deo­cam­dată, împreună cu Pompeo și numărul doi în agenție, Gina Haspel, se întâlnesc în fiecare dimineață de câteva ori pe săp­tămână. Are biroul vizavi de cel al lui Pompeo, la etajul al șaptelea din sediul Agenției CIA.

În timp ce Pompeo își petrece mai toată ziua pe teren, câteodată pentru a merge la o în­tâlnire secretă cu șeful nord-coreean, Kim Jong Un, Bulatao stă mai mereu în birou, de dimineață de la ora șapte până seara târziu.

În plină ofensivă de a reforma managementul Agenției, Bulatao a redus nu­mă­rul ședințelor la care Pompeo par­ti­cipă, a în­chis misiunile care se concentrau pe anu­mite regiuni sau dosare și progra­mele cons­i­derate inutile – fără să dea însă exemple în interviul acor­dat Bloomberg Businessweek la sfârșitul lunii martie.

Totodată, încearcă soluții pentru a reduce cu „40%“ perioada necesară pentru ca cineva să intre în structurile Agenției, un prim pas fiind trecerea de la procesul de aplicare offline la unul complet online.

Dar poate cea mai mare schimbare pe care vrea să o imprime este „să împingă luarea deciziilor până la cel mai scăzut ni­vel ierarhic posibil“, spune el.

În prezent, foarte multe decizii sunt luate la etajul șapte. Bulatao arată și care sunt avantajele faptului că agenților CIA li se va acorda mai multă libertate de decizie și acțiune.

„Dacă un agent aflat într-o altă țară spune «vreau să urmăresc această țintă», iar supervizo­rul lui din acea țară confirmă că decizia are sens, ce rost mai are să tri­mită o solicitare în acest sens și la sediul din SUA?! Să ia, așadar, decizia local“, explică Bulatao.

„Ar fi nemaipomenit pentru cei care culeg in­formații din teren“, asigură și John Sipher, fost ofițer în cadrul serviciu­lui clandestin al CIA.

DESCENTRALIZAREA DECIZIEI. Și pre­șe­dintele Donald Trump a adoptat aceeași abordare în ceea ce privește for­țele armate, conferind autoritate supli­mentară comandanților din teren. Ră­mâne întrebarea dacă nu cumva deciziile pripite nu vor avea efect de bume­rang – vezi ambuscada din Niger în urma căreia patru soldați americani și-au pierdut viața. Și evident, ideea nu este nici ea nouă. „Creând mai mulți poli de autoritate în jos pe lanțul de decizie este un stil de management încercat de mult timp“, mai spune Sipher.

Chiar și așa, sunt mutări pe care Agenția Centrală le ia și care sunt fără precedent pentru instituție, subliniază Bulatao. Recent, fiecare componentă și-a prezentat planul strategic de business într-un nou format, fiecare lider de program prezen­tând obiectivele strategice și prioritățile în fața colegilor. Cu câteva luni în urmă, „pentru prima dată în istoria CIA“, a avut loc o ședință la care au participat directorul financiar, directorul de recrutare și cel de stra­tegie, o poziție nou-creată, toți trei ra­por­tându-i direct lui Bulatao. „A fost o ocazie să identificăm co­rect și integrat prioritățile, ceea ce este fără precedent pentru orga­ni­zație“, a spus numărul trei al Agenției.

PRO & CONTRA. Totuși, foști angajați ai ser­viciului de informații susțin că acest gen de abordare tipică sectorului privat al lui Bulatao nu este chiar atât de nouă. Nou este poate doar faptul că el o pune în jargo­nul de business. Mai mult, efectul ar putea fi unul invers, pentru că stilul lui ar putea fi perceput drept unul condes­cendent.

„Mă îndoiesc că orice birocrat își do­rește o reducere a birocrației, mai ales când asta ar presupune crearea unei noi poziții – în cazul de față, director de stra­tegie, care evident va avea nevoie de propria echipă și va avea ultimul cuvânt de spus“, crede Nicholas Dujmovic, după 26 de ani petrecuți în cadrul CIA, astăzi directorul unui program de studii de intelli­gence la Universitatea Catolică Ame­ricană din Washington.

Și mai este o dilemă – dacă este potrivit oare ca lecții din businessul privat să fie aplicate întregului proces de culegere de informații care este prin natura lui cro­nofag, consumator de resurse financiare și greu să i se măsoare rata de succes.

Bulatao admite că nu este chiar o potrivire perfectă. „În lumea intelligence-ului, nu ai acele criterii de măsurare cantitativă ca în sectorul privat.

În definitiv, s-ar putea ca eficiența să nu fie cel mai bun parametru pe care să-l aplici muncii de intelligence. Există zone unde eficiența nu trebuie să fie sco­pul. Este nevoie de un grad mai mare de res­ponsabilitate, și nu doar a șefului de stație sau a agentului care culege infor­mații.

„Renunțarea la unele puncte de supervizare poate fi o propunere incredibil de riscantă“, este de părere Gail Helt, fost ana­list CIA, în pre­zent directorul unui program de studii de securitate și intelligence la Universitatea King din Bristol.

De altfel, în trecut au mai existat tentative de a aduce în CIA oameni din sectorul privat, dar fără vreun efect notabil. Spre exemplu, încercarea din anii ’80 a directo­rului CIA de atunci, William Casey, de a aduce în Agenție finanțiști de pe Wall Street a rămas drept un experiment de tristă amintire în memoria multor vete­rani ai Agenției, după cum reiese dintr-o carte a lui Douglas Garthoff publicată de Centrul pentru Studii de Intelligence din cadrul CIA.

CU SPIONII SAU CU DIPLOMAȚII? Nomi­nalizarea lui Haspel de a conduce CIA în locul lui Pompeo a ajuns la Senatul ame­rican pe 17 aprilie. Pare greu de imaginat că Bulatao va rămâne în CIA după ple­carea lui Pompeo ca secretar de stat.

Pentru Bulatao, a lucra cu cei mai apro­piați prieteni pare a fi o adevărată filosofie de viață. „Să vă spun ceva despre ceea ce îmi aduce mulțumire. Fie că este vorba despre sectorul privat, public, despre guvern sau nu, ceea ce face diferența este să poți lucra cu prie­teni de o viață și chiar să poți schimba lucrurile prin ceea ce faci“, s-a confesat acesta jurnaliștilor de la Bloomberg.

 

 

O prietenie

Absolvent al unor instituții americane de renume – West Point și Harvard, Brian Bulatao a ajuns în 2017 numărul trei în CIA.

  • Antreprenor. După ce au absolvit West Point, Pompeo și Bulatao au pus bazele companiei Thayer Aerospace, furnizor pentru industriile de apărare, aeriană și aerospa-țială.
  • Investitor. Anterior numirii sale în cadrul CIA, a fost consilier al fondului de investiții Highlander Partners, din Dallas, cu active de un miliard de dolari.
  • COO la CIA. Brian Bulatao are deopotrivă pregătire militară și de business, fiind însă primul finanțist care ocupă poziția de COO (și ea nou-creată) în cadrul celebrei instituții.

 


Articol preluat din Bloomberg Businessweek

de Nafeesa Syeed; adaptare de Mimi Noel

ILUSTRAȚIE de Vali Ivan

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.