Cum vrea YouTube să-și securizeze conținutul și ce videoclipuri vor putea fi vizionate doar cu plată

Mimi Noel 24/05/2018 | 14:38 Global
Cum vrea YouTube să-și securizeze conținutul și ce videoclipuri vor putea fi vizionate doar cu plată

Când Google, compania-mamă a YouTube, a decis să pună mai mult accent pe creștere în detrimentul siguranței au apărut și problemele. Directorii YouTube admit azi că ceea ce a crescut ca un me­gaoraș cu infrastructura depășită are nevoie de o poliție a rețelei pentru a evita haosul total.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

Susan Wojcicki, CEO al YouTube, era într-o ședință la sediul din San Bruno (California) când a auzit, undeva de afară focuri de armă. Unii colegi au fugit instantaneu spre uși, alții s-au baricadat în sălile de conferință.

În contextul acestui atac, la întâlnirea cu presa din 4 aprilie, poliția din San Bruno a confirmat că atacatorul era de fapt o femeie, Nasim Aghadam (39 de ani) din San Diego. A acționat singură și a rănit câțiva trecători. Apoi s-a sinucis. Înainte de atac, Aghadam a postat sute de filmulețe pe YouTube care promovau subiecte legate de stilul de viață vegan, bodybuilding sau drepturile animalelor. Potrivit poliției, femeia era furioasă pe cei de la YouTube că o cenzurau și discriminau, ei făcând totuși profit din munca ei – conținutul video postat.

Tragicul incident trimite cu gândul la un fenomen care a devenit o deprimantă realitate americană. Și pune un semn de exclamare în dreptul efortului YouTube care în ultimul an a trecut de la o criză la alta. În timp ce președintele Trump a făcut Facebook și Twitter cap de afiș într-un fel sau altul și nu într-un sens bun, YouTube s-a chinuit să gestioneze impactul forțelor întunecate pe care le antrenează enorma sa comunitate de utilizatori.

Citiți și: Lecții de business în lumea spionajului. Cum sunt pregătiți agenții CIA să interacționeze cu mediul de afaceri

FORȚELE ÎNTUNECATE. Și cumva, lucrurile par că se înrăutățesc. PewDiePie, comediant suedez și foarte cunoscut pe YouTube, a făcut o glumă nesă­rată despre naziști. Publicația Times of London a ob­servat că numeroase branduri importante spon­so­ri­zează extremiști islamici sau adepți ai supre­mației albilor, făcându-și publicitate în conținutul video postat de aceștia. De pildă, atentatorul din Manchester (mai 2017) a consultat de mai multe ori un video în care se explica cum să fabrici un dispozitiv exploziv. Iar mai multe anchete au arătat cum algoritmii companiei permiteau ca adolescenții și copiii să poată avea acces la clipuri grotești sau extrem de bizare.

La fel, după câteva atacuri armate cu multe victime au apărut pe YouTube clipuri în care adepții teoriilor conspiraționiste susțineau că masacrele au fost organizate de activiști care susțin controlul armelor. Tot legat de subiectul teoriilor conspira­ționiste care circulă pe rețea, părinții copiilor uciși la Școala elemen­tară Sandy Hook au depus o plângere împotriva lui Alex Jones, fondatorul InfoWars, un site plin de teorii conspiraționiste și știri false al cărui conținut este difuzat și de YouTube.

Evident, ar mai fi și cazul lui Logan Paul, o altă vedetă a YouTube-ului care recurge la genul de umor șocant. În decembrie, în timp ce se afla în Japonia, a postat un clip în care filma un cadavru des­coperit de el și amicii lui într-o pădure cunos­cută ca fiind un loc preferat de către sinucigași.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.