Lara Fabian, fata cu voce de înger, revine în România. De ce este comparată cân­tăreața de origine belgiană cu Céline Dion

Oana Borviz 26/01/2018 | 11:33 Timp Liber
Lara Fabian, fata cu voce de înger, revine în România. De ce este comparată cân­tăreața de origine belgiană cu Céline Dion

Lara Fabian își lansa, anul trecut, un nou album, cel de-al patrulea în limba engleză și cel de-al 13-lea din discografia sa. Acum, cântăreața în vârstă de 48 de ani își promovează albumul printr-un turneu care o va aduce aproape de noi, în luna martie.

Acest articol a apărut în numărul 32 (22 ianuarie – 4 februarie) al revistei NewMoney

Comparată adesea cu Céline Dion, cân­tăreața de origine belgiană Lara Fabian (pe numele real Lara Sophi Katy Crokaert) și-a lansat primul album în lim­ba engleză la sfârșitul anilor 1990, devenind astfel un artist de top și pe piața muzicală engleză, după ce o cucerise deja pe cea franceză. După aproape 20 de ani de la acel succes, Fabian a lan­sat cel de-al patrulea material dis­co­gra­fic în limba lui Shakespeare în iunie, anul trecut. Pentru acest album, intitulat „Camouflage“ și definit de un sound fresh, artista va porni într-un turneu mondial ce va începe în Ame­ri­ca, în luna februarie și se va finaliza în Franța, în luna iunie. Între aceste date, mai exact pe 29 și 31 martie, Lara Fabian va fi prezentă și în România (Cluj-Na­poca și București) pentru a-și promova cele 12 piese de pe album. Sincer, intens, fără camuflaj.

Fata cu voce de înger, cum i se mai spune, Lara Fabian a scos primul album, omonim, în 1991, în limba fran­ceză, singurul dominat de cântece dance-pop (și nu de balade, pentru care este mai degrabă cunoscută) și de un optimism pe care cu greu îl mai regăsești pe albumele care i-au urmat. Cu excepția celui din urmă, căci „Ca­mouflage“ reprezintă un fel de întoarcere la ritmurile nebunești și la acel spirit viu ce-i caracteriza albumul de debut.

„Atemporal și modern“, inspirat de „electro-pop“, dar și de „orchestrații cla­sice“, așa cum îl descrie chiar ea, „Ca­mouflage“ a fost compus și produs de Fabian împreună cu doi muzicieni res­pectați: suedezul Moh Denebi, „unul dintre cei mai proeminenți exponenți ai sunetului pop modern“ (cum este numit pe site-ul artistei), și Sharon Vaughn, compozitor american care a lucrat cu artiști precum Willie Nelson, Dolly Parton, Boyzone.

Vocea hipnotică a lui Fabian – care dă sens atâtor balade („I Will Love Again“, „Adagio“ sau „Love by Grace“) – se îm­bină aici cu sound-urile amețitoare de electro alcătuind piese în care se vor regăsi, cu siguranță, toți aceia care se încăpățânează să rămână tineri.

Lara Fabian, unică prin vocea și lirismul ei

Nu­mită Lara după personajul central al romanului lui Boris Pasternak, „Doctor Jivago“, Lara Fabian a ajuns să facă muzică datorită părinților ei (tatăl, chitaristul Petulei Clark; mama, mu­ziciană și ea) care au încurajat-o să cânte oferindu-i un pian la vârsta de 9 ani. Tot ei au familiarizat-o cu repertoriul muzicii clasice, de care a fost tot timpul inspirată și la care s-a raportat mereu și prin prisma vocii ei de soprană.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.