Regele Lear din fiecare dintre noi

Răzvan Țupa 01/02/2017 | 11:36 Timp Liber
Regele Lear din fiecare dintre noi

Protagoniștii montării Regele Learde la Teatrul Național Ion Luca Caragialedin Capitală au parte de aplauze la scenă deschisă în multe momente ale spectacolului care du­rează trei ore și jumătate.

Au trecut 46 de ani de când aceeași instituție de spectacol a oferit publi­cu­lui o montare memorabilă a textului lui Shakespeare semnată de Radu Penciulescu, cu un rol principal în interpretarea copleșitoare a lui George Constantin.

În varianta scenică lan­sată luna trecută, „Regele Lear“ este jucat de Mihai Constantin. Întrebat recent dacă simte în vreun fel presiunea compa­rației cu prestația tatălui său în ace­lași rol, actorul a arătat că „nu, nu am niciun fel de complexe de felul acesta, pentru că altfel nu m-aş mai fi apucat de meseria asta. Cu toate că, toată viaţa mea, la tot pasul, am fost ară­- tat cu degetul: «Ăsta e băiatul lui ăla»“.

Regizorul noului spectacol de la Național vine de la Tbilisi, din Georgia. David Doiashvili recompune tragedia lui Shakespeare gân­dind și o scenografie în care se îm­bină planurile poveștii regelui care își împarte regatul pe baza unor jurăminte de iubire filială.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.