Jucătorii din turism speră ca în 2023, primul an fără restricții pentru deplasări, să revină la încasările înregistrate în 2019 sau să le depășească

Florel Manu 29/05/2023 | 10:13 Financiar
Jucătorii din turism speră ca în 2023, primul an fără restricții pentru deplasări, să revină la încasările înregistrate în 2019 sau să le depășească

Companiile locale de turism speră ca anul acesta, primul de după pandemie fără nicio restricție pentru deplasări, să reușească să revină la cifrele și încasările din 2019.

Un raport publicat în a doua jumătate a lunii aprilie de Comisia Europeană de Tu­rism arată că, până la încheierea primelor patru luni ale anului, 51% dintre europeni au făcut deja rezervări parțiale sau complete pentru călătoriile din 2023. Potrivit raportului, procentul este cu 8% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, iar specialiștii care l-au realizat spun că 72% dintre europeni au intenția să călăto­rească anul acesta în perioada aprilie-septembrie.

Noi destinații

Trendul european este confirmat și de tur-operatorii români, care mizează și ei pe o creștere a vânzărilor. Pentru acest lucru, au adăugat noi desti­nații care vor fi disponibile în noul sezon de vacanțe. Reprezentanții agenției de tu­rism Paralela 45, de exemplu, spun că anul acesta au introdus chartere noi pentru Grecia, cu destinațiile Kos și Kefalonia. Mai mult, a crescut de la 11 la 14 numărul de ae­roporturi din țară de pe care sunt organizate curse charter către Antalya, în Turcia, în condițiile în care cererea de vacanțe către această destinație este foarte mare în orașele din România care au aeroporturi. Numai anul trecut, peste 250.000 de turiști au călătorit către Antalya cu zboruri charter.

„Au mers și circuitele foarte bine până acum. Au o creștere foarte mare față de 2022“, spune Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45. El precizează că a crescut cererea pentru circuite în Statele Unite și în Canada, dar că a început să promoveze și noi destinații, precum insula Jeju (Coreea de Sud), Uzbekistan, Azerbaidjan, Sri Lanka, Bali sau Thailanda.

Reprezentanții altui tur-operator, Hello Holidays, spun că anul acesta au progra­mate circuite în 38 de țări. „Renunțarea la restricțiile de călătorie, în primăvara lui 2022, ne-a permis să reluăm, și chiar în forță, circuitele care nu se puteau realiza ori se realizau în număr mic, atâta vreme cât turiștilor nevaccinați li se cereau mai multe teste PCR pe traseu“, explică Mădălina Balaiban, proprietară a agenției Hello Holi­days.

Ea mai spune că, pentru a diversifica por­tofoliul de oferte, de anul acesta a introdus și pelerinaje în Grecia, România și Bosnia și Herțegovina, organizate de zilele sfinților Nectarie, Dimitrie, Spiridon, Efrem cel Nou, Ioan Rusul. Mai mult, a crescut și cererea de excursii cu autocarul, fapt pentru care a luat decizia să dubleze numărul acestor curse față de anul trecut.

Reprezentanții agențiilor locale de tu­rism cred că în 2023 românii vor călători mai mult decât în anii trecuți, chiar dacă prețul unui sejur, atât pentru destinații interne, cât și pentru cele externe, a crescut cu 15-20% față de anul trecut. Ei mai spun că unii tu­riști au revenit la obiceiurile de a achizi­ționa vacanțele în perioadele de early booking, pentru a beneficia de discounturi.

Turismul de acasă

Tur-operatorii de pe litoralul românesc spun că au observat anul acesta că mai mulți turiști sunt intere­sați de destinațiile locale. Pe primul loc sunt cele de la malul mării. După ce, anul trecut, Eforie Nord și Venus au detronat Ma­maia, reprezentanții agențiilor de tu­rism și hotelierii se așteaptă anul acesta la o revenire a stațiunii din nordul orașului Con­stanța.

„Aș remarca o revenire a stațiu­nii Mamaia față de sezonul 2022. Rezervă­rile încep să se apropie de ceea ce a fost îna­inte de 2022“, spune Aurelian Marin, proprietarul agenției de turism Paradis Va­canțe de Vis. Înainte de toate, turiștii ar pu­tea reveni la Mamaia pentru că tarifele de parcare de aproape 100 de lei de anul tre­cut au scăzut la 30 de lei pe zi pentru zona zero și la 10 lei pe zi pentru restul stațiunii.

Cu 100.000 de turiști de 1 mai pe litoral, ho­telierii cred că gradul de ocupare a spa­țiilor de cazare va fi mai mare anul acesta decât în 2022.

Operatorii din turism mai spun că, în pe­rioada de early booking, valoarea medie a rezervărilor pe litoralul românesc a fost de 3.500 de lei pentru o persoană, cu circa 7% mai mult față de campania de anul trecut.

Tot despre litoralul românesc, tur-ope­ra­torii estimează că hotelurile cele mai multe se vor deschide în 25 mai, pentru a se pregăti de minivacanța de 1 iunie și de Rusalii.

Reprezentanții agențiilor de turism spun că și pe plan local au apărut hoteluri care nu mai depind de sezonalitate și au pachete turistice pentru tot anul. „Balneo este pe creștere și se vinde constant. Iar când sunt zile libere legale, care se pot lega de un weekend, cererea pentru hotelurile cu centru spa ori aqua park este pe primul loc“, detaliază Alin Burcea.

Revenind la litoralul românesc, hotelierii au deja un profil al turistului care vine în sta­țiunile de la malul Mării Negre. Este vorba de persoane cu vârste între 30 și 50 de ani, în general familii cu copii. „Ca răspândire demografică în România, ei vin de peste tot, dar cei mai mulți vin din zona Muntenia și Moldova, și ceva mai puțini, din Ardeal și Banat. Și este explicabil, din cauza distan­ței până la litoral“, subliniază Aurelian Marin.

Operatorii din turism se așteaptă ca în 2023 să atragă cât mai mulți turiști, inclusiv pe destinațiile interne, însă acest lucru depinde foarte mult și de ritmul in­ves­tițiilor care se vor face în spațiile de cazare.

Ce, cât, unde?

Sosirile în unitățile turistice au ajuns anul acesta la 84% din nivelul înregistrat înaintea pandemiei, potrivit unui studiu al companiei de consultanță Colliers.

  • OCUPARE. Hotelurile din zona centrală a Bucureștiului au avut în ultimul trimestru al anului trecut un grad de ocupare de circa 72%, la un preț mediu de peste 100 de euro pe noapte.
  • VOLUM. Numărul turiștilor cazați în România în martie 2023 a fost de peste 800.000, în creștere cu 18,6% față de martie 2022, potrivit Institutului Național de Statistică.
  • IEȘIRI. Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de trecere a frontierei, în martie 2023 au însumat 1,35 milioane de per­soane, în creștere cu 24,7% comparativ cu luna martie 2022.
  • COMPORTAMENT. Durata medie a șederii în unitățile de cazare în martie 2023 a fost de 1,8 zile la turiștii români și de 2,3 zile la turiștii străini, potrivit INS.

Acest articol a apărut în numărul 164 al revistei NewMoney

FOTO: Getty

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.