Cum îl concurează Jeff Bezos pe Elon Musk: cea mai extravagantă competiție din istorie

Gabriel Bucur 26/02/2018 | 16:07 Ştiri
Cum îl concurează Jeff Bezos pe Elon Musk: cea mai extravagantă competiție din istorie

Alături de trimiterea unei mașini în spațiu, asamblarea unui ceas care să funcționeze 10.000 de ani într-un munte poate fi premisa unei întreceri tehnologice plină de extravaganțe, purtată între miliardari precum Jeff Bezos sau Elon Musk și la care asistă umanitatea.

Bezos (foto), proprietarul companiei de comerț online Amazon și cel mai bogat om din lume, a anunțat, recent, pornirea lucrărilor la instalarea unui ceas uriaș în interiorul unui munte greu accesibil din vestul statului Texas, care va funcționa, estimează proiectanții, cel puțin 10.000 de ani.

Ceasul matusalemic își va procura energia din ciclurile termice zi/noapte ale planetei și va reprezenta simbolul „gândirii pe termen lung”, după cum îl prezintă Jeff Bezos, pe Twitter. Miliardarul american este cel care finanțează proiectul cu suma de 42 de milioane de dolari, prin intermediul „Bezos Expeditions”, fondului de investiții de capital de risc pe care îl deține. Prin acest fond, Bezos a creat, printre altele, și Blue Origin, o companie aerospațială similară SpaceX, fondată de Elon Musk.

Ideea construirii unui ceas care să contorizeze următorii 10.000 de ani i-a venit însă inventatorului american Danny Hillis, la sfârșitul anilor ’80. Organizația fondată de el, denumită „The Long Now Foundation”, a proiectat ceasul cu cuc înalt de peste 150 de metri și a construit, ulterior, câteva prototipuri ale acestuia. Odată instalat în munte, ceasul va anunța trecerea unui secol prin mișcarea unui arătător, în timp ce un mileniu va fi marcat printr-o alarmă tipică ceasurilor cu cuc. Mecanismul va dispune și de un planetariu, care se va modifica o dată pe an. „Construirea este în curs de desfășurare și facem progrese în fiecare zi”, a transmis, de curând, șeful Amazon, potrivit CNBC.

Ceasul de 42 de milioane de dolari al lui Jeff Bezos câștigă, ușor-ușor, atenție pe plan mondial, însă trebuie să mai „ticăie” până să eclipseze alte proiecte de anvergură, precum lansarea în spațiu a celei mai puternice rachete din lume, reușită de compania SpaceX a inventatorului miliardar Elon Musk.

Jeff Bezos și Elon Musk, prietenie și rivalitate

Jeff Bezos (54 de ani) și Elon Musk (46 de ani) au destule lucruri în comun. Amândoi au creat, în anii ’90, companii cu domeniu de activitate în mediul online: Amazon (comerț electronic), în cazul lui Bezos, și Zip2 (companie de software, cumpărată de Compaq) și X.com (una din primele bănci online; a devenit PayPal), în ceea ce-l privește pe Musk.

Jeff Bezos este cel mai bogat om din lume, cu o avere de 124,3 de miliarde de dolari, în timp ce Elon Musk, șeful Tesla Motors (mașini electrice și stocarea energiei), este în top 50 miliardari ai lumii, cu o avere de 21,4 miliarde de dolari. Sunt văzuți drept unii dintre cei mai influenți și puternici oameni și amândoi au pierdut sume considerabile, la începutul lunii, când bursa de pe Wall-Street a înregistrat cel mai mare declin, în decursul unei zile de tranzacționare.

Totodată, atât Jeff Bezos, cât și Elon Musk și-au permis să fondeze câte o companie producătoare de vehicule aerospațiale: Blue Origin (creată de Bezos în anul 2000), respectiv SpaceX (2002, Elon Musk). De înțeles, ținând cont că principalele afaceri ale celor doi produc miliarde de dolari anual. Un exemplu plastic care arată amploarea pe care o are Amazon este că la fiecare 100 de dolari cheltuiți online de americani, 44 au fost generați prin compania lui Bezos.

De altfel, cei doi au purtat un scurt, dar călduros dialog pe Twitter, înainte de lansarea în spațiu cu succes a celei mai puternice rachete din istorie. La începutul lunii, Bezos a postat un mesaj de încurajare pe pagina sa, în care i-a urat noroc lui Elon Musk, iar șeful SpaceX a ținut să-i răspundă cu un „Mulțumesc”, urmat de un semn care denotă apropierea dintre cei doi.

Nu aceeași legătură a existat între Elon Musk și o altă personalitate care a revoluționat tehnologia, Steve Jobs. Potrivit revistei The Rolling Stone, în timpul unei sesiuni foto, Musk a fost rugat să îmbrace o helancă neagră, „marcă înregistrată” de Steve Jobs, fapt care l-a iritat pe fondatorul Tesla, care a spus că dacă ar fi pe moarte și ar avea o astfel de bluză pe el, „cu un ultim efort, mi-aș da helanca jos și aș arunca-o cât mai departe”. Într-un alt interviu, Musk a povestit un episod petrecut la un eveniment: „cu siguranță este cineva (Steve Jobs, n.r.) pe care l-am admirat. Asta, deși am încercat să vorbesc cu el, la o petrecere, și a fost foarte nepoliticos cu mine”, arată Quora.com.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.