VIDEO SpaceX a lansat în spațiu cea mai puternică rachetă din lume. Cât a costat Falcon Heavy

Gabriel Bucur 07/02/2018 | 12:47 Ştiri
VIDEO SpaceX a lansat în spațiu cea mai puternică rachetă din lume. Cât a costat Falcon Heavy

UPDATE: Elon Musk a făcut publică suma investită pentru dezvoltarea rachetei Falcon Heavy. Totalul se ridică la peste 500 de milioane de dolari, iar fondurile au fost „în totalitate interne”, și nu au provenit de la contribuabili sau din strângeri de fonduri, potrivit CNBC.

SpaceX, compania producătoare de vehicule aerospațiale fondată de inventatorul și antreprenorul Elon Musk, creatorul Tesla Motors (mașini electrice și stocarea energiei) și PayPal (transfer online de bani), a reușit, marți, să lanseze în spațiul cosmic cea mai puternică rachetă din lume, denumită Falcon Heavy.

„Mi se pare ireal”, a mărturisit miliardarul Elon Musk, directorul executiv al SpaceX și Tesla, imediat după lansarea rachetei.

Evenimentul istoric, care a avut loc la ora 22.45, ora României, a fost transmis de majoritatea televiziunilor de știri străine, dar și pe pagina oficială de Facebook a companiei, unde a adunat milioane de urmăritori din toată lumea.

În plus, două din cele trei propulsoare ale rachetei s-au detașat, la minute bune după lansare, și au revenit, simultan, în același punct din care a fost ridicată de la sol Falcon Heavy, respectiv centrul spațial Kennedy din estul Floridei, scrie The Guardian. De altfel, SpaceX este recunoscută pentru dezvoltarea de tehnologii aerospațiale reutilizabile. Al treilea propulsor însă nu a reușit să aterizeze pe o barjă din Oceanul Atlantic, așa cum era planificat.

Racheta Falcon Heavy, înaltă de 70 de metri, aproape cât hotelul Intercontinental din București, și proiectată să suporte o masă de până la 64 de tone, nu are la bord echipaj uman. În schimb, racheta lansată marți duce cu ea una dintre mașinile lui Elon Musk, un model roșu de Tesla Roadster fabricat în anul 2008, la volanul căreia stă un manechin îmbrăcat în costum de cosmonaut.

„Este un fel de prostie și de distracție, dar lucrurile stupide și distractive sunt importante”, a explicat Elon Musk, posesorul unei averi de peste 20 de miliarde de dolari, potrivit Forbes, extravaganța de a duce în spațiu o mașină de 100.000 de dolari, la bordul căreia se aude melodia Space Oddity a lui David Bowie.

Racheta Falcon Heavy va orbita în jurul Soarelui timp de sute de milioane de ani, pe un traseu eliptic, aproape de planeta Marte, spun inginerii SpaceX.

Reușita SpaceX deschide noi căi de a explora spațiului cosmic. Rachetele de tipul Falcon Heavy, mult mai performante decât cele folosite până acum, dar și mai ieftine, vor putea lansa sateliți mai mari pe orbita Pământului sau a altor planete. De asemenea, vor putea transporta roboți mai mari pe suprafața Lunii sau a planetei Marte și vor simplifica transportul viitoarelor telescoape.

 


FOTO: captură video YouTube

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.