Miliardarii lumii, la ananghie: cât au pierdut cei mai bogați oameni din lume din cauza prăbușirii burselor

Gabriel Bucur 09/02/2018 | 12:45 Ştiri
Miliardarii lumii, la ananghie: cât au pierdut cei mai bogați oameni din lume din cauza prăbușirii burselor

Marii miliardari ai planetei au resimțit din plin declinul de pe Wall Street. Indicele bursier Dow Jones, care urmărește evoluția celor mai importante 30 de companii profitabile din Statele Unite, s-a prăbușit, joi, într-o singură zi de tranzacțioare, cu peste 1.000 de puncte, respectiv 4,15%.

Grafice în descreștere au fost și în cazul indicelui S&P 500 (cele mai mari companii americane), care a scăzut cu 3,75%, și NASDAQ (companii mari din tehnologie), care a pierdut 3,9%, potrivit CNBC. Indicele bursier Dow Jones s-a prăbușit și luni, cu peste 1.500 de puncte (4,61%), cel mai mare declin din istorie produs în timpul unei zile de tranzacționare.

Scăderea de joi de pe burse i-a afectat serios pe marii miliardari ai planetei. Primii cinci magnați au pierdut, cumulat, aproape 16 miliarde de dolari, într-o singură zi.

Cel mai bogat om din lume, americanul Jeff Bezos, fondator și director general al Amazon (gigantul din comerțul online), a pierdut, într-o singură zi, 5,26 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, clasamentul celor mai mari averi, actualizat zilnic. Comparativ, suma pierdută de Bezos, în câteva ore, este de patru ori mai mare decât averea totală a celui mai bogat român, Ion Țiriac. Acum, americanul are o avere de 113 miliarde de dolari.

Bill Gates, cofondatorul Microsoft, a pierdut, joi, „doar” două miliarde de dolari și a rămas cu puțin peste 89 de miliarde de dolari.

Warren Buffett, locul 3 în topul celor mai bogați oameni din lume, a pierdut 3,53 miliarde de dolari. Astfel, șeful Berkshire Hathaway, conglomerat implicat în domenii precum asigurări, construcții, mobilă și transporturi, a rămas cu o avere de 82,6 miliarde de dolari.

Cofondatorul și directorul general al rețelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, și-a păstrat locul 4 în topul bogaților lumii, deși a pierdut 3,45 miliarde de dolari, în ultimele ore. Zukerberg a rămas, după prăbușirea burselor de joi, cu 70,8 miliarde de dolari.

Singurul miliardar din top 5 din afara Statelor Unite, spaniolul Amancio Ortega, a pierdut o sumă ceva mai mică, de 1,67 miliarde de dolari. Fondatorul și președintele Inditex, gigantul care deține Zara și alte branduri de fashion, a rămas cu o avere de 70 de miliarde de dolari.

Elon Musk, cofondatorul și directorul general al Tesla Motors (mașini electrice și stocarea energiei) și „părintele” SpaceX (vehicule aerospațiale reutilizabile), a pierdut, joi, aproape un miliard de dolari, în pofida succesului istoric înregistrat, marți, când a reușit să lanseze în spațiu cea mai puternică rachetă din lume. Averea lui Musk a scăzut, astfel, la 20,3 miliarde de dolari și ocupă locul 43 în topul celor mai bogați oameni.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.