Investitorii străini, replică pentru Dragnea: Cele mai multe efecte economice negative sunt rezultatul legislației adoptate fără fundamentare

NewMoney 20/04/2018 | 14:22 Ştiri
Investitorii străini, replică pentru Dragnea: Cele mai multe efecte economice negative sunt rezultatul legislației adoptate fără fundamentare

Consiliul Investitorilor Străini din România a publicat, vineri, o replică la acuzațiile pe care Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, le-a făcut joi seară și în care a spus despre companiile cu capital strain că au mărit prețurile, când au văzut că salariile și pensiile au crescut.

„Cele mai multe dintre efectele economice negative reclamate recent de politicieni sunt rezultatul legislației adoptate fără o fundamentare economică prin studii de impact ce le-ar fi putut anticipa. FIC și întreg mediul de afaceri au recomandat constant realizarea unor astfel de studii și ne exprimăm în continuare deschiderea să contribuim la acestea”, se arată într-un comunicat publicat, vineri, de Consiliul Investitorilor Străini.

„Discursul politic care pune efectele nedorite doar în seama unor actori din piață, ale căror opinii au fost ignorate în perioada de consultare publică, nu face decât să deterioreze încrederea mediului de afaceri în România. Investițiile masive anticipate de guvernanți se vor materializa cu dificultate atâta vreme cât încrederea mediului de afaceri nu va fi recâștigată. Conform concluziilor celui mai recent indice de percepție privind atractivitatea mediul de afaceri din România realizat în rândul membrilor FIC în martie 2018, încrederea este la un nivel scăzut”, mai spun investitorii străini.

Citiți și: Dumitru Becșenescu, Antares: „Prezența investitorilor într-o zonă e dată de capacitatea administrației locale de a atrage antreprenorii”

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și șeful PSD, a declarat, joi, că, în ceea ce priveşte creşterea preţurilor, există mai multe motive: de la liberalizările cerute de FMI şi de UE până la faptul că importăm din state UE, unde preţurile au crescut, dar a făcut referire şi la „companiile cu capital străin”, care, spune Dragnea, au majorat preţurile, văzând că au crescut veniturile românilor.

„Creşterea preţurilor la energie. În primul rând este vorba de liberalizarea cerută de FMI şi UE, deci nu e o decizie a guvernului şi de asemenea şi de unele politici de cartel făcute de unii operatori economici cu capital străin în România. Deci nu e din cauza Guvernului. Creşterea preţului barilului de petrol pe pieţele internaţionale – martie 2018 faţă de martie 2017, o creştere de 33 %.  Nu noi am decis. Creştererea preţurilor la produsele agricole importate şi alimentare importate. Noi importăm 70% din UE şi constatăm că aici au crescut preţurile la bunurile pe care le importăm. Sigur că am constatat că aceste companii cu capital străin când au văzut că veniturile românilor cresc şi salarii şi pensii – şi-au zis „Hai să mărim şi noi preţurile”. Noi o să cerem ANRE-ului şi altor instituţii să verifice cât de fundamentată a fost această creştere de preţuri şi solicit guvernului foarte clar ca in cazul relatat de consiliul concurenţei să dispună un control efectuat de corpul de control al premierului şi nu numai”, a argumentat Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

Citește și: De mai bine de un deceniu, România alocă cel mult 0,5% din PIB pentru cercetare și dezvoltare. Media europeană e de 3%

 


FOTO: Mediafax