Dumitru Becșenescu, Antares: „Prezența investitorilor într-o zonă e dată de capacitatea administrației locale de a atrage antreprenorii”

NewMoney 19/04/2018 | 11:12 Ştiri
Dumitru Becșenescu, Antares: „Prezența investitorilor într-o zonă e dată de capacitatea administrației locale de a atrage antreprenorii”

Caravana NewMoney și Romanian Business Leaders, intitulată „Centenar 2018: 100 de idei pentru România”, este la Râmnicu Vâlcea. În acest an, revista NewMoney și Romanian Business Leaders pun cap la cap 100 de idei și soluții ale comunității de afaceri din România pentru dezvoltarea regiunilor țării în următorul secol.

Râmnicu Vâlcea a fost aleasă de NewMoney ca punct de dezbatere pentru mediul de business din regiunea Oltenia tocmai pentru faptul că zona este reprezentată de afaceri de succes. Unul dintre oamenii de afaceri reprezentativi pentru Râmnicu Vâlcea este Dumitru Becșenescu, președinte al grupului de firme Antares. El recunoaște că zona Olteniei nu este una dezvoltată economic, însă crede că interesul pentru investiții poate fi generat chiar de administrațiile locale. „Investitorul e pragmatic. Dacă e convins, face investiția. Administrația locală trebuie să-și prioritizeze strategiile în așa fel încât să-l facă pe investitor să vină acolo”, spune Dumitru Becșenescu.

Antreprenorul dă exemplul Clujului care în ultimii zece ani a cunoscut o dezvoltare puternică în mai multe domenii de activitate. În plus și nivelul de trai a luat avans față de alte regiun din țară. Cât despre Oltenia, „puterea de cumpărare este încă redusă și trebuie să ne ajustăm afacerile în funcție de acest indicator”, adaugă Becșenescu.

Cu toate că Vâlcea se află într-o regiune relativ săracă, afacerile din zonă au cunoscut totuși un avans considerabil în ultima perioadă. Dar antreprenorii întâmpină obstacole. „Forța de muncă este cea mai mare problemă a noastră în orice domenuiu. Nu mai avem școli profesionale și oameni care să aibă simțul practic”, completează Dorina Mutu, director general lanțului de magazine Annabella.

Oamenii de afaceri vâlceni au remarcat că problemele legate de forța de muncă s-au accentuat în mediul privat, după ce salariile din sectorul de stat au început să crească.


FOTO: Alina Popescu / NewMoney