Îngrijorare în Marea Britanie: Țigările electronice, tot mai populare printre elevii de gimnaziu și liceu

Vapingul printre elevii de ciclu gimnazial și liceal a provocat panică în societatea britanică și nici în alte țări situația nu e mult diferită. Pe de altă parte, este adevărat că țigările electronice sunt rele, dar există lucruri mult mai grave, scrie revista britanică The Economist.
Mirosuri dulcegi învăluie băile școlii Copthall, situată în nordul Londrei. Elevii care fumează țigări electronice spun că aromele cele mai populare sunt cele de „lămâie și lime“ și de „măr acru“. Dar nu doar aromele sunt atrăgătoare – ca întotdeauna, contează să faci parte din grup. Copiii care vapează sunt „mai acceptați“, admite Manha, o fată de 13 ani (care totuși a rezistat).
Poonam Dave, unul dintre angajații școlii, estimează că un sfert dintre copii fumează țigări electronice. Estimarea este în mare măsură aliniată cu cifrele unui sondaj recent realizat de Action on Smoking and Health (ASH), o organizație neguvernamentală (ONG) antifumat, care sugerează că aproape o cincime dintre tinerii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani au încercat să vapeze.
Chiar dacă vânzarea țigărilor electronice către cei sub 18 ani este ilegală, rata vapingului crește treptat. Cele mai recente cifre, din 2021, sugerează că 9% dintre elevii școlilor secundare britanice vapează regulat sau ocazional. În urmă cu trei ani, procentajul era de 6%. Creșterea coincide cu proliferarea țigaretelor electronice ieftine, din plastic, de unică folosință, din China, care sunt vândute în culori vii și sunt puternic promovate în magazine și pe rețelele sociale.
Și la alții
Tendințe similare se regăsesc și în alte țări, unde autoritățile sunt la fel de îngrijorate. China și multe state americane au interzis țigările electronice cu arome, tocmai pentru că sunt atrăgătoare pentru copii. În ultimele luni, autoritățile din Australia și din Noua Zeelandă au anunțat că vor interzice majoritatea țigaretelor electronice de unică folosință, invocând faptul că marile companii de tutun, care dețin diverse mărci de țigări electronice, încearcă să-i agațe pe cei mici în primă fază cu astfel de produse.
Revenind în Marea Britanie, premierul Rishi Sunak nu are planuri să meargă pe linia interzicerii, dar a anunțat că „o echipă de intervenție împotriva țigărilor electronice ilicite“ va descinde în magazinele despre care se știe că le vând copiilor.
Medical vorbind, ar fi mai bine ca minorii să nu vapeze. Efectele asupra sănătății pe termen lung ale acestei obișnuințe sunt încă necunoscute. Însă, potențial, vapingul este asociat cu un risc mai mare de dezvoltare a bolilor cardiovasculare comparativ cu cei care nu fumează deloc. Țigările electronice pot conține și nicotină, care dezvoltă dependență, chiar dacă în cantități mult mai mici decât țigările clasice. În plus, țigările electronice ilegale conțin adesea niveluri periculoase de plumb și de nichel.
Tendințe
Inflamarea discursului în spațiul public care vorbește de o „epidemie“ de vaping în rândul copiilor este neîntemeiată, cred cei de la The Economist. Consumul ușor mai ridicat de țigări electronice a coincis cu o scădere binevenită a fumatului de țigări tradiționale, pline de gudron și mult mai periculoase pentru sănătate. Doar 3% dintre elevii școlilor secundare fumează în mod regulat sau ocazional (din nou, este vorba despre un studiu realizat până în 2021), iar doar 12% spun că au încercat vreodată.
În anii ’90, aproximativ jumătate dintre elevii de atunci spuneau că fumează. Apoi este tendința pozitivă și importantă în rândul populației generale, care este prea puțin remarcată – vânzările estimate anuale de țigări au scăzut cu 48% în ultima decadă. Iar scăderea poate fi accelerată. Cum? Împingându-i pe fumătorii de țigări clasice – reprezintă aproximativ 13% din populația totală a Marii Britanii – să treacă la țigările electronice prin programul guvernamental „schimbă pentru a renunța“ („swap to stop“).
Nu este clar dacă renunțarea la aromele fructate ajută în această strategie. Un raport guvernamental de aproape 1.500 de pagini privind vapingul din anul trecut nu a reușit să concluzioneze dacă interzicerea aromelor dulci i-ar descuraja pe tineri să vapeze. Dimpotrivă, avertismentul este că o interdicție i-ar putea determina pe unii să cumpere țigări electronice ilegale. De asemenea, interdicția i-ar putea readuce la țigările pline de gudron pe fumătorii adulți cărora le place gustul dulceag și preferă deja țigările electronice.
Opțiuni
O alternativă ar putea fi taxarea mai mare a țigărilor electronice de unică folosință, ceea ce le-ar face mai scumpe, deci nu atât de accesibile ca acum.
De asemenea, intensificarea măsurilor împotriva comercianților ar fi probabil benefică și aici, dar accentul ar trebui să fie pe alcool, care cauzează evident mult mai multe probleme. Comercianții le oferă în mod obișnuit alcool copiilor de 12 ani, spune Kalwa, o altă elevă de la școala Copthall.
Spitalele din Anglia au internat 46 de copii sub 16 ani din motive legate de vaping în 2022, dar au înregistrat 5.010 internări cauzate de consumul de alcool în rândul celor sub 16 ani în perioada 2018-2019. Pentru cei care consumă sticle de Bacardi cu aromă de zmeură (și aproximativ 6% dintre elevii din școlile secundare beau alcool săptămânal) este o obișnuință mai periculoasă vapingul.
Pe frontul luptei împotriva vapingului în rândul tinerilor, o parte din tactici pare deocamdată ineficientă. De pildă, la școala Copthall, „detectoarele de vaping“ (cutii albe care alertează personalul când elevii vapează în toalete) nu au fost încă instalate. Iar un „detector de metal“ (o baghetă ieftină ce poate fi cumpărată online) folosit pentru a-i percheziționa pe elevi dacă au asupra lor țigări electronice este ușor de evitat – cei care vapează le dau țigările celor din clase mai mici, care nu sunt controlați. Există și alte motive pentru care unii renunță. Reema, în vârstă de 13 ani, care a început să vapeze pentru că și mama ei o făcea, spune că a renunțat. Motivul? I se pare „plictisitor“.
Tabloul
Adolescenții care fumează țigări electronice au șanse de două ori mai mari să fumeze tutun în viitor.
- ÎN CREȘTERE. Considerate și promovate drept produse cu risc redus, țigările electronice au devenit unul dintre segmentele de produse din tutun cu cea mai rapidă creștere în ultimul deceniu. Pe piața americană, segmentul este afectat de volatilitate din cauza scandalului privind popularitatea acestor produse în rândul adolescenților americani, în timp ce piața europeană rămâne stabilă. Rata de penetrare rămâne scăzută pe piețele africană, asiatică și sud-americană.
- CIFRE. În 2021, la nivel mondial, 55 de milioane de elevi au fumat un fel de tutun încălzit. Vânzările globale de produse de vaping au crescut de la an la an din 2010 încoace, de la 15,7 miliarde de dolari la 40 de miliarde de dolari anul acesta.
Acest articol a apărut în numărul 168 al revistei NewMoney
FOTO: Getty