În toiul verii, bursa de la București se răcește un pic

InvestiMENTAL 09/08/2023 | 10:48 InvestiMENTAL
În toiul verii, bursa de la București se răcește un pic

Săptămâna trecută, euforia de la bursa noastră pare să fi luat o pauză. Ambii indici principali, BET și BET AeRO, s-au contractat cu circa 1%, după o lună în care Bursa de Valori București își trăia cele mai glorioase clipe, odată cu listarea Hidroelectrica.

Care este explicația? Îți amintești cu siguranță celebra metaforă cu fluturele care, dacă dă din aripi în India, iscă o furtună în America. În cazul nostru, a fost cumva pe dos. După ce agenția Fitch a depunctat rating-ul Statelor Unite, piețele s-au mișcat în jos, iar asta, prin efect de contagiune, s-a resimțit și la București. Pe de altă parte, intenția Guvernului de a schimba Codul Fiscal – există câteva măsuri care afectează inclusiv investitorii – a contribuit și ea la scădere.

  • Poate o atenție specială ar merita BRD, a treia bancă din sistem, cu o pondere de peste 5% în componența indicelui BET. După o apreciere pe termen scurt, acțiunile BRD au suferit o corecție puternică săptămâna trecută. Paradoxal, așteptările investitorilor s-au adeverit, în sensul că rezultatele financiare pe al doilea trimestru sunt peste cele de anul trecut. De notat că profitul net a crescut cu 20% față de perioada similară din 2022. Și rezultatele Erste Group Bank (EBS) au surprins plăcut, însă acțiunile grupului austriac au șchiopătat, la rândul lor.
  • Intențiile de modificare a Codului Fiscal nu sunt de bun augur, deși unele voci susțin că piața de capital va fi prea puțin afectată. Totuși, dacă vor fi implementate, modificările de impozitare vor avea impact asupra unui spectru larg de ramuri și categorii profesionale. Referindu-ne strict la piața de capital, impozitul pe dividende ar urma să crească de la 8% la 10%, iar câștigurile bursiere ar urma să fie impozitate cu 3% (față de 1% în prezent) pentru deținerile mai mari de un an și cu 5% (față de 3% în prezent) pentru cele mai mici de 365 de zile. Și când te gândești că de la 1 ianuarie 2023, investitorii beneficiau de o impozitare mai blândă. Impredictibilitatea e probabil răul cel mai mare.
  • Toți indicii principali ai piețelor din Statele Unite au avut o săptămână nefastă pe fondul scăderii rating-ului de credit al Statelor Unite, în viziunea Fitch. Asta ne amintește de o mișcare similară operată în 2011 de S&P Global, o altă agenție din trioul de aur al firmelor de profil. Atunci însă, valurile au fost chiar mai mari decât acum, pentru că norii marii crize încă mai pluteau la orizont. Subiectul este tratat de-a fir-a-păr ceva mai jos.

→ De reținut. E limpede că entuziasmul pe care l-a indus listarea Hidroelectrica a mai pierdut din suflu. Vineri, lichiditatea pe BVB a fost la cel mai jos nivel de după istoricul IPO, informează Profit.ro. Din aceeași analiză mai aflăm că acțiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost „pe constrasens”, adică s-au apreciat, în așteptarea celei mai mari distribuiri de dividende din istoria bursei, după vânzarea acțiunilor H2O. E însă mult prea devreme pentru a trage concluzii. Să nu uităm că ne aflăm în toiul verii, când, prin natura lucrurilor, totul se mișcă mai lent.

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune, rapoartele zilnice Zi de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.


Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081

Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!

Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Investimental este primul broker autorizat pentru tranzacții bursiere la BVB din ultimii 14 ani, care și-a început activitatea in iulie 2023. Principalul investitor al Investimental, Sacha Dragic, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanți antreprenori din România, Proiectul este construit și dezvoltat de o echipă de profesioniști cu experiență cumulată de 140 de ani în domeniul investițiilor financiare.