Dorel Goia și Horia Ciorcilă au vândut o clădire de birouri din Cluj către un fond de investiții britanic

Andreea Neferu 29/06/2018 | 10:50 Ştiri
Dorel Goia și Horia Ciorcilă au vândut o clădire de birouri din Cluj către un fond de investiții britanic

Fondul britanic de investiții First Property Group a cumpărat clădirea de birouri Maestro Business Center din Cluj-Napoca, dezvoltată de Dorel Goia, principalul acționar al grupului de materiale de construcții TeraPlast, și de Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania. Tranzacția este estimată la circa 9-10 milioane de euro, potrivit surselor NewMoney.

”Cluj-Napoca este un oraș cu creștere rapidă, care susține atât chiriile, cât și creșterile de capital”, a spus Ben Habib, group chief executive în cadrul First Property Group. De altfel, cu un stoc de aproape 210.000 de metri pătrați de spații de birouri moderne și cu livrări de aproape 47.000 de metri pătrați anunțate pentru 2018, orașul este principalul oraș regional din țară, fiind al doilea cel mai mare centru universitar din România și având cea mai mare densitate de studenți la nivel național, cu peste 200 de studenți la 1.000 de locuitori, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International România, care a intermediat vânzareea clădirii de birouri Maestro Business Center. Imobilul, cu o suprafață de 6.845 de metri pătrați, este situat în centrul Clujului și are printre chiriași multinaționale precum IBM, PwC sau Hewlett Packard. Gradul de ocupare al clădirii este în prezent de 100%.

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns un fost profesor de istorie unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Transilvania

„Comparativ cu Bucureștiul, piața de birouri din Cluj-Napoca este o piață în dezvoltare, dominată de capital local. Potențialul regiunii, însă, este puternic din multe puncte de vedere, iar intrarea fondului britanic prin achiziția Maestro Business Center marchează o schimbare în tiparul investitorilor prezenți și susține buna evoluție a pieței. Acest fenomen va căpăta amploare odată pentru că fundamentele pieței sunt solide, dar și pentru că stocul de clădiri devine competitiv pentru orice alt activ similar din București”, a explicat Anca Svoronos, senior associate investment & debt advisory în cadrul Colliers International Romania. „Ne așteptăm ca în viitorul apropiat să se încheie și alte tranzacții de birouri pe piața din Cluj-Napoca. Randamentele sunt atractive, produsele sunt de o calitate foarte bună și cererea este încă puternică, toate acestea creând premisele unei investiții atrăgătoare pentru orice investitor”, a mai spus Anca Svoronos.

CITEȘTE ȘI: Un producător britanic de componente pentru industria auto și aerospațială deschide o fabrică în județul Cluj

First Property Group a cumpărat în 2016 spațiile în care funcționează nouă supermarketuri Lidl în România, iar anul trecut a vândut un proiect de logistică din Ploiești. Fondul mai deține o clădire de birouri în București, pe strada Doctor Felix, în zona Pieței Victoria, dar și un proiect logistic în Tureni (județul Cluj).

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.