BEC a decis înregistrarea desfiinţării Alianţei electorale PSD-PNL în București

Andrei Dumitru 26/04/2024 | 11:27 Ştiri
BEC a decis înregistrarea desfiinţării Alianţei electorale PSD-PNL în București

Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul Capitalei şi a protocoalelor de constituire a Alianţei electorale PSD-PNL la nivelul Sectoarelor 1, 2, 3, 4, 5 şi 6, transmite Agerpres.

Deciziile au fost luate joi seara şi pot fi contestate în termen de 24 de ore de la data afişării.

„Constatând faptul că acordul privind desfiinţarea protocolului de constituire a alianţei electorale PSD PNL încheiat la nivelul Municipiului Bucureşti a fost depus la Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti cu respectarea prevederilor art.5 alin. (3) şi (4) din OUG nr.21 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 şi a hotărârii BEC nr.54 H din data de 23.04.2024, în consecinţă, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (4) din OUG nr.21/2024, Biroul electoral de circumscripţie a Municipiului Bucureşti decide: Înregistrarea Acordului privind desfiinţarea protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul Municipiului Bucureşti”, se arată în document.

De asemenea, Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti a decis şi înregistrarea protocoalelor de constituire ale Alianţei electorale PSD-PNL pe sectoare, constatând că acestea au fost depuse cu „respectarea prevederilor art.7 alin. (3) din Legea 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art.5 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă nr.21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024”.

Deciziile se aduc la cunoştinţă publică prin afişare, atât la panoul de afişaj al Biroului Electoral de Circumscripţie nr.42 al Municipiului Bucureşti, cât şi pe pagina de internet https://b.prefectura.mai.gov.ro/, cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la data afişării.

Potrivit unei hotărâri a BEC, protocoalele de desfiinţare a alianţelor electorale pot fi înregistrate până cel mult în data de 26 aprilie, cu 4 zile înainte de termenul final de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale care este 30 aprilie.

Protocolul Alianţei PSD-PNL prevedea candidaturi comune la Primăria Bucureşti, Consiliul General, primăriile de sector şi la cele şase consilii locale. Coaliţia a decis luni seara să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL.

Deși alianța a decis că la sectoare candidaţii rămân comuni, la fel şi listele de consilii locale, BEC a transmis însă că o alianță electorală nu poate fi desființată parțial.

Prin urmare, toți candidații PSD și PNL trebuie să strângă din nou semnături și  să-și depună candidatura.

Hotărârea BEC, contestată în justiție

În acest context, documentul emis de BEC a fost contestat de un bucureștean în instanță. El a cerut anularea Hotărârii nr. 54H care ar modifica neautorizat termenii hotărârii de guvern referitoare la denunțarea alianțelor electorale pentru alegerile din 2024, potrivit evz.ro.

În acțiunea din instanță este contestată modificarea pe care BEC a făcut-o la actul normativ adoptat de Guvern. Este vorba despre extinderea termenului de desfacere a alianțelor electorale dincolo de termenul stabilit prin hotărâre de guvern, până la 26 aprilie 2024.

Contestația arată că modificarea afectează drepturile și posibilitățile tactice ale partidelor și candidaților implicați în alegerile locale și pentru Parlamentul European, susținând că schimbarea ar fi fost făcută fără o bază legală adecvată.