Fondul suveran al României urmează să investească în economie 10 miliarde de euro

Alexandra Pele 25/01/2017 | 18:33 Financiar
Fondul suveran al României urmează să investească în economie 10 miliarde de euro

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Anunțat cu emfază, fondul suveran de investiții nu prea e suveran și nici nu e foarte clar de unde va avea bani de investiții.

Pe hârtia oficială, lucrurile arată bine. Guvernul și-a anunțat intenția de a în­ființa un fond care să sprijine investițiile și dezvoltarea României. În următorii patru ani, în economie ar urma să intre 10 miliarde de euro cu ajutorul acestui fond, numit însă impropriu „suveran“. Fondurile suverane, așa cum au fost ele gândite de statele bogate în resurse, sunt vehicule financiare în care sunt vărsați banii încasați din exploatările petroliere.

Să luăm exemplul Norvegiei. Constituit în anii ’90, scopul fondului suveran norvegian a fost de a investi surplusurile bugetare generate de sectorul pe­trolier (taxele și impozitele, redeven­țele și licențele de exploatare, dar și dividendele companiilor energetice de stat) în instrumente care să asigure viitorul țării (cum ar fi pensiile generațiilor vii­toare).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.