Preşedintele Comisiei economice din Senat: „Nu sunt bani pentru pensii și salarii! Guvernul trăiește pe datorie”

Sebastian Popescu 23/05/2018 | 12:56 Ştiri
Preşedintele Comisiei economice din Senat: „Nu sunt bani pentru pensii și salarii! Guvernul trăiește pe datorie”

Senatorul PNL Florin Cîţu, preşedintele Comisiei economice din Senat, spune că Guvernul nu mai are bani pentru plata salariilor și a pensiilor și este nevoit să se împrumute la UE în fiecare lună. Reacția senatorului PNL vine după ce ieri președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să spună „clar, răspicat, cu argumente” dacă  mai are bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului.

„PSD-iştii mint când spun că au bani pentru pensii şi salarii! Nu. Bugetul nu are incluşi banii pentru pensii şi salarii! În fiecare lună guvernul se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE pentru a face rost de bani pentru pensii şi salarii. În primul trimestru a fost de nevoie de 5 miliarde de lei. Bani împrumutaţi cu dobândă. Acest comportament iresponsabil din partea acestor guverne ticsite de incompetenţi este decontat de generaţiile viitoare şi de sectorul privat de azi hărţuit cu ANAF, taxe, accize şi birocraţie”, a transmis Florin Cîțu prin intermediul unei rețele sociale.

Citește și: Cât reprezintă din economia României a treia cea mai dezvoltată regiune din țară

Acesta spune că Guvernul alege în mod intenționat să acționeze în acest fel pentru că „PSD și Dragnea îi urăsc pe tineri. Îi urăsc pentru că tinerii nu susțin bolșevismul lor”.

„Doar niște incomeptenți și iresponsabili ar împrumuta bani pentru plata cheltuielilor curente când soarta le-a dat pe mână o economie care crește. (…) Să luăm exemplu 2017. Un an în care nu au fost bani pentru pensii și salarii. Veniturile colectate la buget au fost mai mici decât cele estimate deși au fost introduse taxe noi și au fost luați banii de investiții ai companiilor de stat. Când tragem linie vedem că în 2017 Guvernul a împrumutat aproximativ 25 de miliarde lei și a redus cheltuielile cu 20 miliarde lei de la investiții (dar și alte cheltuieli au fost tăiate) pentru a putea plăti pensiile și salariile. Peste două treimi din cheltuielile bugetare sunt pentru pensii și salarii, de aici și problemele de finanțare”, a adăugat Cîțu.

Citește și: Au trecut 47 de ani de la inaugurarea celui mai puternic simbol capitalist din centrul Bucureștiului comunist

Astfel, Guvernul ar funcționa pe datorie, fiind nevoit să se împrumute lunar la dobânzile cele mai mari din UE pentru a plăti cheltuielile curente. Potrivit senatorului, în 2018 România trebuie sa se imprumute in total 74 miliarde lei. „O schemă piramidală care în curând se va dărâma”, mai punctează el.

Postarea integrală a lui Florin Câțu